Gå til hovedindhold
Bliv medlem

DMJX bliver skåret i nyt finanslovsudspil

Hvis regeringens netop foreslåede finanslovsplan går igennem, betyder det en årlig besparelse for DMJX på næsten 20 millioner.

"Vi kan ikke spare flere penge end vi gør, ikke på den daglige drift." siger leder af fotojournalistuddannelsen på DMJX Søren Pagter i røret, "Så må vi hente dem andre steder fra."

Regeringens nye forslag til finansloven rammer især DMJX hårdt hvis den går igennem. En del af besparelserne var varslet i forvejen og DMJX har derfor haft tid til at planlægge hvor besparelserne skal falde. Men med Regeringens finanslovsplan der blev gjort offentlig i sidste uge falder endnu en besparelse over DMJX som ind til nu var ukendt. Intet er blevet varslet, kun at den starter pr. 1. Januar 2017. 

Uforholdsmæssigt hårdt
Næstformand i DJ, Tine Johansen, er rystet over spareplanerne, oplyser DJ på sin hjemmeside, hvor hun udtaler til dem:

”De her voldsomme besparelser vil ramme DMJX uforholdsmæssigt hårdt. Skolen har en lang række fagligheder inden for journalistik, medier og kommunikation samlet under et tag, og den tværfaglighed er en kæmpe styrke. Jeg frygter, hvad så store besparelser vil betyde for det høje, faglige niveau, skolen har opbygget,” siger hun og bakkes op af PF-formand Lars Lindskov. 

"Jeg synes det er urimelige besparelser, der bliver lagt ned over DMJX og frygter naturligvis for fotojournalistuddannelsen, som er en lille uddannelse, men til gengæld meget vigtig uddannelse. I den visuelle medieverden er det naturligvis vigtigt, at der er skarp fokus på de journalistiske billeder og at den høje visuelle kvalitet i danske medier kan fastholdes. Uddannelsen regnes for at være en af verdens bedste uddannelser indenfor sit felt og det bør understøttes," siger Lindskov om Fotojournalistuddannelsen der ikke går fri for at spare hvis Regeringens forslag går igennem. 

Der skal tjenes til besparelser

Søren Pagter udtrykker bekymring over besparelsen, da fotojournalistlinjens driftomkostninger i forvejen ikke er store:

"
Vi kan ikke spare så mange penge på den daglige drift da omkostningerne er så små. Der hvor man virkelig kan spare noget det er på lønudgifter og det vil måske betyde at vi skal sammenlægge nogle klasser for at have råd til at have eksterne undervisere på holdene. Eller også skal vi tjene nogle penge, f.eks ved at afholde kurser. Det er vi ved at se på. Èn ting er sikkert: Det bliver ikke med de samme muligheder som vi havde før. Det er ærgerligt, for på den måde bliver dagligdagen en lille smule kedeligere.

Men på trods af det store besparelser på DMJX er det ikke dér Søren Pagters største bekymring for eleverne ligger. De sidste par ugers fyringer på redaktionener rundt omkring i landet giver også genlyd på fotogangen:

"Jeg må sige, jeg er mere utryg ved branchesituationen og praktiksituationen end økonomien på uddannelsen," afslutter han.

Kommentarer