Gå til hovedindhold
Bliv medlem

DJ, PF og Live Nation Danmark sætter sammen øget fokus på fotokontrakter ved koncerter

Det øgede fokus vil forhåbentlig betyde, at pressefotografer ikke fremover bliver tvunget til at underskrive fotokontrakter for at blive akkrediteret til live-arrangementer.

Roskilde

Sisse Stroyer

DJ’s notat om fotokontrakter og dansk ret

Læs notatet her

DJ har sammen med PF været i dialog med Live Nation, som arrangør af live-arrangementer i Danmark. DJ og PF har udarbejdet et slags notat til arrangører af live musik/underholdning, som redegør for reglerne for brug af billeder i Danmark.

Det er formålet, at arrangørerne udleverer notatet til de kunstnere, som skal optræde i Danmark. På den måde bliver kunstnerne betryggede i, at det er overflødigt at kræve, at fotograferne tiltræder fotokontrakter for at blive akkrediteret til live-arrangementerne.

PF og Live Nation vil forsøge at sprede notatet til andre arrangører af live-arrangementer, så hele branchen forhåbentlig vil afstå fra at anvende disse kontrakter. Forhåbentlig vil fotografer allerede opleve det i forbindelse med de koncerter og festivaler, som løber af stablen hen over sommeren.

Skulle du som PF’er alligevel blive præsenteret for en fotokontrakt, skal du kontakte DJ.

Baggrunden for samarbejdet er, at PF’ere, som fotograferer til koncerter eller andre live-arrangementer, har oplevet at skulle skrive under på en fotograf-kontrakt for at blive akkrediteret. Det har hovedsageligt været ved arrangementer med amerikanske eller engelske kunstnere.

Fotokontrakten er ofte udarbejdet af kunstnerens stab. Den kan indeholde meget vidtgående bestemmelser om alt fra den totale overdragelse af ophavsret, til at kunstneren skal godkende enhver anvendelse af billedet.

Kontrakten kan også indeholde generelle ansvarsfraskrivelser for arrangørerne og adgang til konfiskation af fotografens billeder og billedmedier. Alt sammen vilkår, som er unødvendige og fremmede i dansk ret.

Det har blandt andet betydet, at flere medier i visse tilfælde har afvist at sende fotografer til disse koncerter.

Kommentarer