Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Det er aldrig de samme der vinder!

Præmiemagnet ude af Årets Pressefoto

Jacob Ehrbahn

Lars Horn I år kan det alligevel godt være Jacob Ehrbahns skyld hvis du ikke vinder Årets Pressefoto, selv om han ikke deltager selv.

Forstil dig en råkold januar aften, en af de aftener hvor det det er så mørkt udenfor at du næsten ikke kan huske at det har været lyst den dag. Du har igen og igen prøvet at få det der minder om dagslys fra din smartphone, af to årsager, TV programmet sådan en onsdag aften er så kedeligt at du gang på gang skal have dit fiks fra de sociale medier, og den anden grund er at du ved at det er i disse minutter at dommerne sidder og kårer Årets Pressefoto, ikke fordi du nødvendigvis tror at det er dig der løber med det hele, men du har jo sendt billeder ind, og tænk nu hvis du er imellem de nominerede.

Der er altid de samme der vinder
Det bliver nok Jacob Ehrbahn igen, hans år starter jo ikke nytårsaften med Dronningens nytårstale som for alle os andre, nej det starter den første fredag i marts i Dronningesalen i den Sorte Diamant, Day One for et nyt år set igennem søgeren på kameraet. Ja måske har Jacob Ehrbahn også den fede serie eller det helt rigtige enkelt billede i år, men for første gang i 20 år, bliver det kun til ære for læserne af Politiken hvor han er ansat, eller en af de mange udenlandske konkurrencer som han deltager i, for denne gang sender Jacob ikke noget ind til Årets Pressefoto.

Hvad tæller for Ehrbahn
Det er lykkedes for pressefotografforbundets bestyrelse at overtale Jacob Ehrbahn til at tage et sabbatår fra konkurrencen og være dommer ved Årets Pressefoto, når

vinderne skal findes den 10. og 11. januar. ”Jeg håber på at blive overrasket” sige Jacob Ehrbahn i telefonen og tilføjer ”det er vigtigt for mig at se, at fotografen har tænkt over hvad han eller hun vil vise med den serie eller enkeltbilleder som er sendt ind” to gode råd til dig der skal til at plukke ud i årets produktion.

Nye tider
Pressefotografiet som fag og udtryksform er på vej ind i en ny tidsalder, nogle medier har helt afskaffet fastansatte fotografer og andre er gået i gang med at beskære kraftigt på deres faste bemanding, i fremtiden vil vi se flere freelancere og i nogen tilfælde bliver der ikke lang tid til at fordybe sig i opgaverne, for Jacob Ehrbahn er det noget han tænker meget over ”Jeg ved ikke om det er noget vi kommer til at se så meget til allerede i år, på trods af de svære tider, så tror jeg stadigvæk at der er god fotojournalistik der ude og jeg håber at der kommer gode ting ind” siger han.

Senere deadline
En ting er sikker, Jacob Ehrbahn glæder sig til at se alle de indsendte billeder når han møder op på Gammel Strand, om morgenen tirsdag d. 10. januar. Da den første søndag i januar, er den 1. januar, den dag hvor de fleste af os har tømmermænd oven på Dronningens nytårstale, champagne og fyrværkeri, så er dommerdagene og deadline til Årets Pressefoto flyttet en uge, og deadline bliver derfor søndag d. 8. januar, mere om det og flere dommernavne her på siden senere.

Kommentarer