Gå til hovedindhold
Bliv medlem

”Der var ikke nogen politifaglig begrundelse”

Retssagen mod fotojournalist Martin Lehmann startede i dag i Retten i Sønderborg med meget forskellige udsagn fra politiets side

Martin Lehmann sagen

Lars Lindskov Martin Lehmann ved Retten i Sønderborg

En række politifolk og fotografer blev i dag ført som vidner i sagen mod fotojournalist Martin Lehmann, som er tiltalt for ikke at følge politiets påbud.

Operationsleder Ole Aamann Jessen fra Syd- og Sønderjyllands Politi forklarede, at man skønnede pressens tilstedeværelse vanskeliggjorde, at få de ca. 300 flygtninge væk fra motorvejen og politiet derfor forlangte pressens væk. Der kom nok også folk udefra og det var ikke til at se hvem der var hvem, men det opildnede flygtningene mente Ole Aamann Jessen i retten.

Flere politifolk fortalte pressen gerne måtte følge flygtningestrømmen, men blot ikke fra motorvejen. Til gengæld var der flere forskellige opfattelser af, hvorfra pressen måtte være og flere fotografer fortalte, at det ganske enkelt ikke var muligt, at følge flygtningestrømmen andre steder fra. Sofie Amalie Klougart fortalte fx, at flere blev revet til blods i store kratbevoksninger og man endte meget langt fra motorvejen, da området langs motorvejen var ufremkommeligt. Pressefotograf Ernst van Norde fortalte, at han med sine 42 år i faget ikke havde oplevet tilsvarende situationer og hvis man forlod motorvejen ville komme ind på private områder, hvilket dybest set ikke var lovligt på trods af politiets anvisninger.

De anvisninger var også ret forskellige, da politiet på stedet ikke kunne give klare svar til de forskellige fotografer og andre mediefolk. Der var svar lige fra at man ikke må gå på motorvejen til, at det må være fordi I er danske statsborgere.

Læs også Fagbladet Journalistens reportage: Martin Lehmann: ”Politiet udstiller, hvor svag deres sag er”...

At forvirringen har været total kan man også høre, da Ole Aamann Jessen blev spurgt til tiltalen. ”Jeg kan se det er ordensbekendtgørelsen, men jeg troede nu det var færdselsloven”.

En politiassistent fra Aarhus var med på motorvejen og den indsatsstyrke han var med var startet med briefing i Aarhus inden afgang, hvilket var sjældent, at man startede med, men man fik besked på, at hjelme og øvrigt sikkerhedsudstyr skulle blive hjemme, da man under ingen omstændigheder ville se billeder, som man havde set fra Ungarn.

På Politiskolen lærte vi, at pressen skal have fri og uhindret adgang til at dokumentere og de arbejder på eget ansvar. Efter 5 min. på stedet var det faktisk dybt frustrende at deltage i.

Martin Lehmann forklarede, at han ikke mente det var fagligt forsvarligt, at forlade motorvejen midt i en stor begivenhed i Danmarks-historien. Jeg generede ikke efterforskningen, jeg gik ikke i vejen og jeg var ikke i fare, hvilket også ville være mit eget ansvar.

Retssagen fortsætter med procedure i morgen og derefter forventes dommer afsagt. Tiltalen lyder på ”undladelse af at følge påbud” og anklagemyndigheden har krævet 1.500,00 kr. i bøde – forsvaret kræver frifindelse af hensyn til pressens ret til at videreformidle væsentlige begivenheder.

Kommentarer