Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Den glade Freelancer

På den anden side af Øresund sidder en glad kvinde på 40 år. Efter otte år som fastansat fotograf på Sydsvenske Dagblad, kastede hun sig ud i freelancelivet - et valg som hun her tre år efter, ikke har fortrudt.

Åsa Sjöström

Catalina Adam

Åsa Sjöström behøver ikke en store præsentation i den fotojournalistiske verden - hun har en gennemført reportagestil der har ført hende rundt i verden. I dag arbejder Åsa Sjöström primært for magasinkunder og NGO´er. Et valg der ifølge hende selv har gjort hende til en bedre og gladere fotograf. Og i Januar får hun debut som dommer ved Årets Pressefoto i Danmark.

Billeder behøver ikke at være perfekte
”Det vigtigste for mig er at billederne berører mig, det kan være sorg eller glæde. Bare jeg kan se fotografens engagement skinne igennem i historien,” siger Åsa Sjöström og tilføjer: "Hvis historien er stærk eller anderledes så lægger jeg mærke til den. Det gjorde jeg eksempelvis sidste år med billedet af den syriske pige og politimanden på motorvejen” siger hun og refererer til Michael Drost-Hansens vinderbillede i kategorien Årets Nyhedsbillede.

Fem eller tyve billeder
I Sverige bedømmer man Årets Pressefotograf efter tyve billeder, hvor man i Danmark skal sende en meget strammere serie ind på fem billeder. For Åsa Sjöström er der fordele og ulemper ved begge modeller: ”Det er svært at samle 20 billeder til en kollektion, med mindre man er fastansat på en stor redaktion hvor man har mulighed for at rejse meget." Og personligt ved hun godt selv hvad hun foretrækker: ”Som freelancer vil jeg hellere fokusere på de rigtige fem billeder - sidste år kunne jeg ikke selv samle 20 billeder,” siger hun.

Elsker at være freelancer
Åsa Sjöström elsker freelancetilværelsen og kunne ikke drømme om et fast job i dag. ”Det giver meget bedre opgaver, selv om økonomien ikke er lige så sikker, men det udvikler mig meget bedre som fotograf at jeg er i stand til at vælge mine opgaver selv,” siger den glade freelancer fra den anden side af sundet.

Kommentarer