Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Den danske model

Faglig kommentar fra formanden Lars Lindskov om fastansatte fotografer fyret på Ekstra Bladet.

Ekstra Bladets chefredaktør udtaler til Journalisten.dk:

Vil alle de opsagte fotografer, som I tilbyder freelanceaftale, kunne få lige så meget arbejde og indtægt som hidtil?

»Det kommer an på, om de ønsker at arbejde lige så meget, som de gør i dag. Eller mere. Det, som skal give den her besparelse på foto-området er, at vi ikke udnytter fastansatte fotografer godt nok i dag. Ledelsesmæssigt har vi organiseret det for dårligt. Det er selvfølgelig noget af det, som vil blive ændret nu. Vores ønske er at få en større fleksibilitet, fordi opgaverne falder på mange forskellige tidspunkter,« siger han.

Et eller andet sted er det vel overraskende, at EB´s chefredaktør tager afstand fra den danske model – altså den måde arbejdsmarkedet er indrettet på i Danmark, men måske er det alligevel ikke så overraskende, når man ser EB´s redaktionelle forandring gennem de seneste år.

Selvfølgelig kan freelancere også levere høj kvalitet, men man burde formode, at også EB har behov for helt faste folk, der kender EB´s sjæl og kan være 100% fokuseret på netop det indhold EB i hvert fald tidligere har stået for.

Arbejdspladsen har et ansvar for medarbejderne og det ansvar prøver EB nu at slippe for med kontrakter, der stiller freelancerne ringere.

Ønsket om større fleksibilitet er velkendt på arbejdsmarkedet og man må sige, at mange på mediearbejdsmarkedet – faste som ”frie” – igennem mange år har været yderst fleksible og nedslidningen er efterhånden velkendt, hvilket også er et tema i Mediernes Pension, hvor tal for netop medieområdet har en større procentdel af skader p.g.a. det psykiske arbejdsmiljø end andre brancher iflg. PFA.

Det er velkendt, at annoncemængden falder voldsomt i disse år, hvor de sociale og til tider asociale medier render med en stor del, men netop derfor skal danske medier dyrke kvaliteten i forhold til disse og den kvalitet får mange ikke med færre medarbejdere og ekstreme opkøb af andre papiraviser.

Tilbage er så, at håbe, at EB´s ledelse udviser ansvarlighed og skaber nogle rimelige og trygge rammer for deres kommende freelancere – og den danske model ikke kun er en afklædt kvinde på side 9
 

Kommentarer