Bibliotekspenge
Sortner det også for øjnene, når nogle nævner bibliotekspenge? Måske tænker du, at det er noget med en hel kompleks udregning, som virker uoverskueligt og hvor der er millioner af overspringshandlinger, inden det kommer på to-do listen.
Her får du en vejledning i, hvordan du gør.
For at modtage bibliotekspenge skal du tilmelde dig. Det kan du gøre på dette link: https://slks.dk/tilskud/bibliotekspenge/boeger-saadan-tilmelder-du-dig/
Kulturstyrelsen kan ikke automatisk finde samtlige bidrag du har lavet til biblioteksbøger. Især ikke hvis dit bidrag er til samlingsværker eller værker, hvor der er mere end tre bidragydere, eller hvis du er illustrator på en oversættelse eller dit navn og bidrag ikke fremgår af Nationalbibliografiens registrering.
Derfor kan du selv tilmelde de bøger, du har bidraget til. Skemaet åbner 9. april og fristen er 31 december 2021.
https://slks.dk/tilskud/stamside/tilskud/biblioteksafgift-for-boeger-dokumentation-for-bidrag-til-antologier-mv/
For overhovedet at kunne få bibliotekspenge, som illustrator(fotograf), så kræver det følgende:
- Bøger udgivet på dansk.
- Bøger på fremmedsprog, hvis de er registreret som billedværker i Nationalbibliografien.
- Bøger oversat til dansk, hvis det kan dokumenteres, at illustrationerne er udført specielt til den danske udgave.
- At bidrage med mindst 4 illustrationer til en bog på op til 32 sider og derefter mindst 2 illustrationer pr. 16 sider.
- At bidrage med omslagsillustration, når du også har andre illustrationer i samme bog – kræver dog at du på forhånd har indsendt dokumentation.
Selve udregningen af det beløb man skal have, gør Kulturstyrelsen selv. Hvis du alligevel er interesseret i at vide ,hvor mange Salto vaser du skal købe, så kommer regnestykket, som det så ud i 2020 udregnet for fysiske bøger med flere bidragsydre f.eks forfatter og fotograf:
Antal sider på bogen x antal biblioteker som har bogen stående x 0,066805 divideret med 4 (Når der er flere bidragsyder til bogen og man er illustrator/fotograf)
Er der flere illustrator/fotografer, som også har det antal illustrationer med som det kræves, så skal 1/4 delen deles med de personer.
Det vil sige at en bog på 70 sider, som står på 50 biblioteker, hvor man har minimum 9 billeder med og er ene-illustrator giver 58,45 kr. Er det samlet beløbet på alle de biblioteksbøger, man har indmeldt på under 1.354 kr, så modtager man ikke pengene. Det er ikke sådan at beløbet tilsidestilles, indtil man når op over 1.354kr.
Tjek om bøgerne er på Ereolen, og husk at angive isbn nummeret på ebogen.
Når du en gang har tilmeldt bøgerne, du har bidraget til, så går det automatisk de efterfølgende år.
Du kan læse om beregning af biblioteksafgiften f.eks. under fordelingsnøgle - primære og sekundære bidragydere på Slots- og Kulturstyrelsen her:
https://slks.dk/tilskud/bibliotekspenge/fakta-og-tal/beregning-af-bibliotekspenge-for-boeger/
Kulturstyrelsen beregner biblioteksafgiften for 2022 for de trykte bøger efter hvor mange eksemplarer af bøger, folkebiblioteker og folkeskolens pædagogiske læringscentre har stående til udlån pr. 31. december 2021.
På biblioteket eller www.bibliotek.dk kan du se, hvordan dine bøger er registreret i Nationalbibliografien og hvilke biblioteker, der har dem.
Kommentarer
Fin gennemgang. En del medlemmer laver jo fx bog covers.
Selv har jeg lavet Alt fra Ulrik Wilbek, Ståle Solbakken, til Mærsk direktøren, Jepsper Skibby, vinbønder mm.
Men får man egentlig biblotekspenge for at lave bogcovers???