Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Asger Ladefoged vinder Årets Pressefoto 2020, Mads Nissen er kåret som Årets Pressefotograf 2020

2020 blev et år fyldt med begivenheder, som vendte op og ned på alting over hele verden. I ”Årets Pressefoto 2020” er der også overraskelser. For selvom det er to stærke fotografer, der tager årets største priser hjem i konkurrencen, vil vinderbilledet helt sikkert komme bag på mange.

Asger Ladefoged

Lars Horn Asger Ladefoged modtager prisen for Årets Pressefoto.

For i foråret vandt Mads Nissen World Press Photo for 2. gang, og mange havde sikkert regnet med, at hans billede fra corona-epidemien i Brasilien også ville vinde i Danmark. Men med valget af Asger Ladefogeds stærke billede fra de historisk store demonstrationer mod Aleksandr Lukasjenko i Hviderusland ønskede årets jury i stillbilleder at sende et bestemt signal, og de siger bl.a. følgende i deres begrundelse:

”Fotojournalistikkens fornemmeste opgave er at oplyse os om det, vi ikke ved, og det gør Årets Pressefoto. Det er et af årets mest overraskende billeder, for her er en konflikt, vi har ignoreret længe. Derfor er det et vigtigt billede, men også fordi der er meget på spil. Det er et land i Europa, hvor folk går på gaden og demonstrerer, selvom de får tæsk.”

Det er anden gang Asger Ladefoged vinder prisen, som han også vandt i 2016. I år vinder han desuden i kategorien ”Portræt Serie” og får en 2.pris i ”Nyhed Udland” for billedet, der også er kåret til ”Årets Pressefoto”.

Men derudover har det i høj grad været Mads Nissens år. Dommerne var så begejstrede for hans arbejde, at de har kåret ham til ”Årets Pressefotograf”. Det er fjerde gang siden 2009, at Mads Nissen kan pryde sig med den fineste titel indenfor dansk pressefotografi. Denne pris, og de øvrige han vinder for sit arbejde i 2020, viser, hvor vidt han spænder som fotograf. I år vinder han i kategorierne ”Reportage Udland”, ”Reportage Danmark” og ”Åben Klasse” samt modtager en 2.pris i kategorien ”Nyhed Danmark”. I begrundelsen for kåringen til ”Årets Pressefotograf” siger dommerne bl.a. om Mads Nissens billeder:

”De er alle enestående gode både journalistisk og fotografisk, og derfor fortjener fotografen at blive kåret til Årets Pressefotograf. Derudover er de fem billeder sat sammen på den helt rigtige måde, så man ikke er i tvivl om, at de er fra 2020. Men selvom de alle har en krog til corona, bliver temaet ikke råbt højt og er i stedet udtalt meget raffineret og skåret helt tæt.”

Vinderen af ”Årets Pressefoto 2019” Sarah Hartvigsen Juncker var studerende, da hun vandt. Og igen i år viser de unge studerende fra DMJX, at de kan være med og spise kirsebær med de store. Det siger noget om styrken i uddannelsen, at syv studerende henter priser hjem i så forskellige kategorier som ”Sport”, ”Hverdag” og ”Reportage Udland”.

Kommentarer