Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Apple tager kampen op imod JPEG

Der er raw, tiff, png, og mange andre formater til digitale fotografier, men JPEG har i mange år siddet øverst på tronen, det prøver Apple nu at lave om på.

JPEG RIP

Johnny Frederiksen Det er stadigvæk for tidligt at sige, om HEIF formatet kommer til at tage livet af det sejlivet JPEG format.

HEIF, eller High Efficiency Image File Format, hedder det nye format som blev opfundet af Moving Picture Experts Group, ja den er god nok dem med MPEG, det har Apple netop annonceret som standardformatet i deres nye styresystem macOS High Sierra, som er gratis til gamle Apple computere, og bliver standard softwaren i nye Mac computere.

 

Gælder også for iPhone og iPad.

Men her stopper det ikke, for HEIF bliver også standarden på det mobile styresystem iOS11, der i denne måned tilbydes til opdatering af iPones og iPads, og som også bliver livsnerven i den nye iPhone8, iPhone8 plus, og jubilæumsmodellen iPhone X, der lander på butikkernes hylder inden for ret kort tid.

 

JPEG overlever lidt endnu.

Selv om Apple indfører det nye format, der gør at billederne fylder mindre i telefonens hukommelse, så bibeholder de stadigvæk muligheden for at kunne skyde JPEG billeder, det er nok meget klogt.

 

Skifter også videoformat.

Det nye videoformat kommer til at hedde HEVC, som betyder High Efficiency Video Codec, og det vil være afløseren for den kendte H.264, som rigtig mange fotografer kender fra de professionelle kameraer.

 

Her kan du læse om de nye iPhones

 

Her kan du læse om det nye styresystem til iPhone og iPad

Kommentarer