Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Amputeret mindehøjtidlighed

Corona & Danskerne: Frihed er ikke en selvfølge, og der var mange danskere, der gav livet for at vi andre i dag kan leve i et land med demokrati og åbenhed. På Børglum Kloster mindes hjemmeværnet "Mitch", der som modstandsmand endte med at blive skudt af en dansk betjent.

foto: Tor Løkken

Tor Løkken

Hvert år, i anledning af befrielsen, har hjemmeværnet kransenedlæggelse og uddeling af medaljer på Børglum Kloster. 75 året for befrielsen er noget amputeret på grund af Coronakrisen. Den årlige mindehøjtidlighed sker på Børglum, fordi godsejersønnen Christian Michael “Mich”Rottbøll blev skudt, da han var modstandsmand under krigen.


”Mich” blev uddannet i England og kastet ud over Danmark  i faldskærm i April 1942, hvor han blandt andet var med til at forberede radionkontakten mellem modstandfolkene og til briterne. Senere samme år blev han skudt på sin bopæl i København af en nervøs dansk betjent, efter at tyskerne havde bedt politiet om at anholde ham. 

Hjemmeværnet er her i dag, fordi det i sin tid udsprang af modstandsbevægelsen. Der plejer hvert år at være et par hundrede hjemmeværnsfolk, der skal have medaljer, mens deres pårørende kigger på. I år er der ingen medaljer men i stedet et par taler, en oplæsning af modstandens yndlingsdigt, en kransenedlæggelse og et par sange, sunget med god afstand.

Det er 75 år siden Danmark blev befriet men for slægten Rottbøll, er det naturligt at huske besættelsen og friheden.

- Friheden er ikke givet. Det er vigtigt at huske, og gøre sig klart, at der kan blive behov for at kæmpe for den. Og i sidste ende dø for den, som “Mich”, siger indehaver af Børglum, Hans Henning Rottbøll.
 

Læs andre historier her: https://journalistforbundet.dk/pressefotografforbundet/corona-og-danskerne

Send dit bidrag til webmaster@pressefotografforbundet.dk (kun for medlemmer af PF).

Kommentarer