Gå til hovedindhold
Bliv medlem

AK 24SYV griber debatten om ulønnede fotografjobs

Freelancefotograf Nicolai Brix var i går i Radio 24syvs program AK24syv og tale om Art Weeks opslag om ulønnede fotografer.

Screendump fra Facebook

Indslaget med Nicolai Brix kan høres her og varer cirka 7 minutter fra 1:22:29 inde i programmet:

https://www.24syv.dk/programmer/ak-24syv/51547326/hannibal-hildorf-og-4-andre-sma?start=0

Hele balladen med Art Week begyndte med at bestyrelsen fik et tip ovenpå skriveriet om rejsebureauet Tid til ros opslag om ulønnede fotografjob.

Det handlede om, at Art Week Copenhagen, der er navnet på Københavns kunstuge og festival for billedkunst, også søgte frivillige ulønnede fotografer.

Undertegnede responderede på jobopslaget og skrev til dem:

"Jeg har set jeres opslag hvor I søger frivillige fotografer.

Jeg er i kraft af mit virke som professionel fotograf også medlem af Pressefotografforbundets bestyrelse under Dansk Journalistforbund.

Som repræsentant herfor skriver jeg nu til dig.

Vi synes som organisation og fotografer, at det er problematisk med den tendens der er nu og har været længe, at selv store organisationer, events og virksomheder averterer efter frivillige til, at dække deres begivenheder, som fotografer.

Som professionelle fotografer føler vi, at vi herved potentielt kan gå glip af arbejde.

Jeg er klar over, at fotograf ikke er en beskyttet titel, men jeres event, der repræsenterer kunstnere, der om nogen må være en gruppe af kreative, der kan sammenlignes med fotografer, lever også af at være kreative og sælge deres kunst/billeder.

Opslag som disse udhuler og undergraver professionen fotograf og jeg får da også nogle gang selv spørgsmål om at arbejde gratis for at "få noget til min portfolio/cv".

Jeg siger nej, da jeg ikke som selvstændig gennem godt 13 år kan se formålet med, at forære min arbejdskraft væk, uanset jeres og andres gode intentioner.

Oplag som dette forfladiger holdningen til fotografi og professionelt fotografi i særdeleshed.

"Kan du ikke lige tage kameraet med"? bliver jeg spurgt.

Det er også håndværkere, der bliver spurgt af venner og bekendte om de ikke tager værktøj med, men jeg tror nu, at det er de færreste virksomheder og organisationer, der forventer, at få bygget et hus, scene, carport eller lignende gratis.

Så derfor vil jeg gerne bede jer om at genoverveje jeres oplag og se om I ikke kan finde penge til, at hyre en professionel fotograf i stedet.

I har jo trods alt bidragsydere som Københavns Kommune, Det Obelske Familiefond. Bikubenfonden, Statens Kunstfond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Beckett-Fonden

Mon I ikke deriblandt kan finde nogle tusinde kroner til formålet?

Det vil med sikkerhed gavne jeres pr-arbejde og med sikkerhed også et eller flere af vores medlemmer.

Jens.

Svaret kom fra direktøren for artweek:

"Kære Jens Panduro

Jeg er direktøren bag Art Week og jeg synes jeg vil svare på din mail angående vores brug af frivillige kræfter.

Jeg vil gerne medgive dig i problematikken i at Art Week har søgt efter frivillige fotografer da dette vil kunne aflæses som om at vi søger professionel fotografer til at løfte en opgave uden honorering.

Det har dog ikke været vores intention. Vi har i forvejen professionelle fotografer til at lave dokumentation og det vi søger er frivillige til at supplere vores fotografer ved at tage fotos under Art Week under vores events, primært til brug til f.eks instagram og facebook og til dels vores egen hjemmeside.

Jeg forstår godt det faglige argument om at det kræver en professionel til at levere en professionel opgave, men det er som sagt ikke det som er tilfældet her. Vi har derfor præciseret vores formulering i vores opslag så det forhåbentlig ikke kan misforståes.

Mvh

Jan Falk Borup

Jeg svarede tilbage:

"Hej Jan

Tak for dit svar

Det er helt fint at I hyrer professionelle fotografer til dele af opgaven, men jeg må stadig sige at jeg føler det er en devaluering af fotografrollen, at bruge frivillige ulønnede fotografer i forhold til hvad I ønsker at vise med disse billeder, der netop kommer bredt ud via sociale medier

Netop set i konteksten af at dem I repræsenterer er kunstnere, der i mange tilfælde har sammenlignelige problemer i forhold til at kunne leve af deres erhverv, som vi fotografer også har og I derfor helt bør undlade brugen af frivillige kreative i netop denne rolle

Jeg regner ikke med at I bruger frivillige illustratorer?

Jens

Jan svarede tilbage:

"Hej Jens

Tak for svar.

Jeg forstår godt dit argument om at man bør afholde sig fra at benytte frivillige og kun bruge professionelle i forhold til at de eksisterende professionelle fagfolk kan leve af deres profession. Som jeg skrev i mit tidligere svar så søger vi ikke professionelle til opgaven, da vi i forvejen har dækket de opgaver som kræver en erfaren fotograf og at vi har vi rettet vores opslag så det forhåbentligt ikke kan misforstås at det er frivillige vi søger og ikke beder erfarne fotografer om at levere gratis arbejde. Hvilke jeg heller ikke kan forestille mig at de overhovedet vil være interesseret i.

Mvh

Jan

Opslaget er nu fjernet både fra Facebook og Art Weeks hjemmeside.

Kommentarer

Benny Kühnell

fre, 05/17/2019 - 15:28

Der er med garenteret IKKE hyret en eneste prof fotograf til opgaven. Det ses overalt. Alle vil gerne have men ingen vil betale. Sørgeligt.

Benny Kühnell

søn, 08/25/2019 - 12:21

Det er det samme med virsomheder. Det er næsten umuligt st blive akkrediteret til en event nogen steder. I firserne hvor det gik dårligt for mange event virksomheder var der fri adgang for pressen. Idag skal man afgive løfte om at dække begivenheden før man bliver lukket ind. Normalt koster reklame og omtale mange tusinde kroner for en virksomhed. Det bytter jeg ikke væk for en adgangsbillet. Så betaler jeg hellere selv men omtaler ikke begivenheden nogen steder eller viser billeder derfra.
Et eksempel er CHGP hvor man i starten kunne blive akkrediteret. Efterfølgende da CHGP var blevet kendt af Gud og ver mand ville de bestemme fotografens påklædning. Her stod jeg af. I dag udsender CHGP selv invitation til den del af pressen som de syntes giver den bedste dækning af begivenheden. Tivoli, Zoo, Sporvejsmuseet og sikkert mange flere giver ikke pr. Automatik adgang for pressen. Det er min opfattelse at pressen helt skal undlade at omtale disse virksomheder gratis og i stedet tilbyde dem at få lavet det de ønsker mod betaling ved kasse et.