Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Årets Pressefoto nyt og yt

Årets Pressefoto 2018 er åben for upload og se her hvad der er nyt og yt i dette års konkurrence.

Vinder af Årets Pressefoto 2017-Rasmus Flindt Pedersen

Rasmus Flindt Pedersen Rasmus Flindt Pedersen vandt Årets Pressefoto 2017 med at billede fra Mosul.
Nu er der åbnet for indesendelse af materiale til Årets Pressefoto 2018.

Julen står så småt for døren og det samme gælder gennemgang af årets arbejde og endeløse diskussioner med kollegaer om, hvilke darlings der skal lide i nådesløs redigering og hvilke fotos der klarer sig igennem nåleøjet frem til upload. Med andre ord, det er tid til det årlige ÅP!


I år er det tid til at præsentere nye kategorier og vinke farvel til andre. 
Så hvad er nyt og hvad er fortid i Årets Pressefoto konkurrencen?


NYT: 

  • Årets Pressefotograf: Vi har taget ordlyden ”alsidig fotograf” ud af teksten fra de tidligere år. Der er altså ikke kun fokus på bredden i det fotografiske arbejde, men ligeså meget fokus på et stærkt visuelt blik eller stil. 

Hvorfor? Fordi virkeligheden for ganske mange fotografer i dag er, at de sjældent dækker bredt, men er beskæftiget indenfor et bestemt felt og med en personlig fotografisk stemme.

  • Portræt: Denne kategori er den suverænt største og uanset hvor man i spektret har sit fotografiske fokus, er der portræt involveret i alle genrer. Vi har derfor taget beslutningen om at dele kategorien op i to. En for serier og en for enkeltbilleder.
  • Årets kulturbillede/Reportage: Ny kategori. 

Hvorfor: Fordi musik/teater/ underholdning/kunst/fritid ikke har haft det nemt i de kategorier der tidligere har været. Det er alle emner der fylder i den daglige dækning i diverse medier og derfor har vi valgt at indføre kulturkategorien for at imødekomme flere medlemmers materiale.

Som det nedenfor kan læses nedlægges kategorien ”sport reportage”. Billeder der tidligere har tilhørt denne kategori vil nu være en naturlig del af årets kulturkategori.

  • Åben Klasse: Vi har slået to kategorier sammen her. Markant nytænkende fotografi/ konceptuelt fotografi samt long term projekter. Der kan i denne kategori indsendes op til 15 billeder. 

Hvorfor: Vi mener ikke at long term kan bære en kategori i sig selv. At der er nok der år efter år har materiale klar til indsendelse. Derfor er den lagt ind under Åben Klasse sammen med andre typer billeder. Dommerne kan ikke, som tidligere, flytte billeder fra andre kategorier over i Åben Klasse. Antallet af billeder i denne kategori er udvidet til 15 billeder, for at give ordentlig plads til long term projekter, men også for at det nytænkende og konceptuelle fotografi ikke begrænses af den traditionelle historiefortælling på max 8 billeder.
Det skal dog i samme åndedrag pointeres, at dette ikke er en opfordring til ikke at redigere sine serier stramt. Det nye billedantal skal kun benyttes, hvis ens serie kan bære det.

  • Billeder der ikke er nominerede, men alligevel fortjener en plads på udstillingen skal med igen. Mange medlemmer har savnet og efterspurgt lige præcis det. 
  • Antallet af billeder der kan indsendes er hævet fra 25 stk. til 35 stk.
  • Der nomineres kun 2 i de kategorier, hvor der tidligere har været 3 nominerede. 

Hvorfor? For at kunne frigøre plads til de ikke nominerede ekstra billeder på udstillingen samt give plads til kulturkategorien, en udvidelse af portrætkategorien samt en udvidelse af åben klasse og long term.


Hvad siger vi farvel til?

  • Sporten har tidligere været opdelt i to kategorier. En Sport reportage og en Sport action. Vi har valgt at skille os af med Sport reportage.

Hvorfor: For at kunne frigøre plads til de ikke nominerede ekstra billeder på udstillingen samt give plads til kulturkategorien. Desuden kan billeder til Sport reportage indgå i de øvrige kategorier på lige fod med andre reportager. 

Vi har i bestyrelsen arbejdet med at få sammensat et regelsæt der afspejler ønsker fra bl.a. de 3 medlemsmøder fra hhv. Aarhus og København. Tak for gode input fra nær og fjern. 

Glædelig jul og godt nytÅP!

- Bestyrelsen -  

Læs: Første dommer på plads.

Læs: Ny teknisk manual til ÅP

Link til Årets Pressefoto 2018: aap.pressefotografforbundet.dk

Kommentarer