“Årets Pressefoto længe leve!”
Mads Nissen har taget Årets Pressefoto og skriver sig således ind i pressefotografihistorien som den enoghalvtredsindstyvende fotograf, der kommer hjem med det ærefulde trofæ. Årets Pressefoto kan i år fejre 50 års jubilæum, idet det første gang løb af stablen i 1975.
Foto: Lars Horn / Baghuset
Årets Pressefoto 2024 Mads Nissen, Politiken
Det er fredag eftermiddag. Den første fredag i marts. En dag mange pressefotografer altid holder hellig. For her afsløres og kåres Årets Pressefoto.
I dag ingen undtagelse. Dronningesalen i den sorte Diamant summer af forventning. Fotografer med ledsagere, fotochefer, uddannelsesledere, mediefolk. Dommere. Unge studerende, og ja. Med en lidt … late arrival.. En enkelt kulturminister.
Siden 1975 har Pressefotografforbundet hyldet det bedste pressefotografi fra ind- og udland taget af danske pressefotografer. En medlemskonkurrence for Pressefotografforbundet på den ene side. En platform for det bedste danske fotografi på den anden.
”Det er billeder, der berører og vedrører danskere rundt om i hele landet”, indleder formand Sisse Stroyer fra talerstolen i Dronningesalen jubilæumsprisuddelingen.
”Pressefotografer og fotojournalister har i disse tider en større værdi en nogensinde. Troværdigheden af vores arbejde må og skal der aldrig drages tvivl om. Vi viser verden som den er. Uden tilter, AI-forvrængninger og forskønnelser, uanset hvor grum eller vidunderlig den måtte være”, slår Sisse fast med kontant røst.
Salen er klar. Prisuddelingen tager sin begyndelse.
Priserne
Første kategori er Årets Danske Nydhedsbillede. ”Man skal være på stedet og have den rette adgang”, introducerer prisgiver, fotochef fra Berlingske Tidende Søren Lorentzen. ”Og det er du… Mads Nissen”, afslører Søren Lorentzen og Mads bliver således kaldt på podiet som eftermiddagens første prismodtager. ”Det er Danmarks historie, du har lavet”, slutter Søren om vinderserien, der på tætteste vis fortæller om kåringen af den nye konge.
”Da jeg så vinderserien her første gang, hvad ville jeg selv gøre, hvis vandet stod ind, var det første jeg tænkte”, fortsætter Simon fals, fotochef fra Børsen om vinderen i næste kategori, Årets Udenlandske Nyhedsbillede. En Serie om oversvømmelserne i Spanien lavet af Signe Lægsgaard, elev fra Politiken.
Årets Portræt, sportsbillede, reportage og hverdagsbillede. I alt 18 kategorier er der.
”For 35 år siden begyndte jeg. Ung og grøn. Ja faktisk kan jeg stadig føle mig ung og grøn. Det er et fantastisk fag at være i, hvor man hele tiden kan udvikle sig”, fortæller Linda Kastrup, Berlingske, da hun tydeligt berørt, men med højlydt hujen fra salen, vinder Årets portræt.
I årets portrætserie kaldes Louise Herrche Seerup og Andreas Haubjerg på scenen: ”Den allerstørste tak skal gå til Kamilla, Monica, Moham.. ”, og da knækker stemmen hos Louise, da hun forsøger at hylde de modige mennesker, der portrætteres i vinderserien; ”Ser i mig nu?”.
Mads Claus Rasmussen fra Ritzau Scanpix skulle have modtaget prisen for Årets Sportsbillede, men ganske sigende om fagets vilkår, var det en stedfortræder der modtog prisen, da han selv er sendt på valgreportage i Grønland.
”Da jeg så vinderserien fra Årets Sportsserie, fik jeg hjemve”. Line Jacobsen, nyhedschef fra Ritzau, har fået ordet og afslører Christian Falck Wolf for at vinde med en skøn serie om lokal og helt ægte fodboldkultur.
”Udelukkelsen af den frie presse er kampen om fortællingen. Og den foregår lige nu!” Peter Hove Olesen, fotochef fra Politiken, har taget ordet og advarer mod udviklingen i USA. ”Vi skal huske på, hvorfor vi er her”, og således sætter Peter ord på hele formålet med faget og denne konkurrence, inden han hylder Mathias Svold og Asger Ladefoged fra Berlingske Tidende for deres ærlige og vigtige miljø-reportage ”Dødt Land”.
Årets Reportage fra udlandet vindes efterfølgende af Anders Rye Skjoldjensen fra Dagbladet Information, med en serie fra Ukraine, og bliver således et uddybende eksempel på værdien af uafhængige og knalddygtige fortællere.
”Fra tid til anden er der fortællinger, der sætter sig dybt i én.” Martin Thomas Ford, elev fra Jyllandsposten, har fotograferet fra et børne- og unge hospice. Billedet taler lige til følelserne lyder det i dommernes begrundelse.
Det samme gør Thomas denne eftermiddag, når han med en sitrende stemme og en stille snøften, der forstærkes af mikrofonen i Dronningesalen , takker familien der optræder på det rørerne vinderbillede. Familien, der også er tilstede i salen denne eftermiddag, fortæller han.
I Hverdagskategorien udland kaldes Emilie Lærke Henriksen på scenen. ”Fire fødsler på femten minutter var vi med til”, fortæller hun. Den ene af disse er at opleve på Emilie Lærkes kontante billede af livets undfangelse fra et hospital i Philippinerne, som er det billede vinder kategorien.
”Vi vil gerne sige tak. For den oplevelse det var at sidde i mørket og få verden. Af jer”. Henriette Lind, dommer i Årets Pressefoto, indleder uddelingen af Åben Klasse kategorien, med en oprigtig tak, til alle medvirkende fotografer. Prisen vindes af hele fotoholdet fra Dagbladet Information, der på usædvanlig kreativ vis - med en halv dounut og en bunke jord blandt andet - lykkedes i at fortælle en stor klimahistorie på en helt enkel måde.
I den særlige kategori, Årets Long Term Projekt, der må laves over flere år og indeholde helt op til 15 billeder vinder Lasse Bak Mejlvang. ”Det er helt enormt generøst, det er rørene, det er råt” lyder det fra prisuddeler Mie Brinkmann fra Weekendavisen, da hun hylder Lasse for hans personlige projekt, der fortæller om hans egen families kamp mod kræften. ”Den her pris. Om du vil det eller ej. Den er til dig!”. Slutter Lasse, henvendt stil Sofie, som er kvinden på billederne.
Videokategorierne
”De sætter livet på spil for at fortælle historien. Hvis det ikke fortjener hæder, så ved jeg ikke,” udtaler prisgiver fra Ekstrabladet om fotograf fra DR Emil Hennings, der vinder Årets nyhedsindslag i tv/video.
”Portrættet. Det er en af de fineste dicipliner vi har”, pointerer dommer Kristian Frederiksen idet han afslører de to studerende fra DMJX; Rebecca Krogh og Kasper Krupsdahl som vindere i Årets Portræt tv/video med deres fine portræt film ”Mens årerne går”.
Årets reportage/dokumentar, vindes af Frederik Kongsgaard og Signe Bech Søholt med en film om venskab. ”Denne her produktion er dedikeret til de venskaber der former os igennem livet. Store som små. TAK”, lyder det fra en overvældet Signe Søholdt fra talerstolen.
I Åben Klasse kategorien træder pisuddeler Tine Johansen, formand i Dansk Journalistforbund på talerstolen. ”Jeg kan ikke være den eneste, der snart ikke kan rumme flere af disse store følelser”, starter hun. ”Men i denne kategori er der et pusterum”, og således afsløres, at vinder er - hele vejen fra Kerteminde - Birgit Tenberg-Hansen for filmen om, hvordan man bygger en Cello. ”Det er simpelthen så stort”, er det første Birgit udbryder. da hun helt omtumlet står på scenen. ”Skal jeg sige noget?”, spøger hun så. ”Jeg er så stolt”, lyder det så fra Birgit.
Hovedpriserne
Tiden er inde til den første af eftermiddagens hovedpriser. Årets Pressefotograf. ”Det der er lidt utraditionelt, er at det i år faktisk er en freelancer, der vinder,” indleder Emil Ryge, en af årets dommere, og problematiserer således, at det kan være ganske svært at overleve som freelancefotograf. Og således opfordre Emil Ryge - i en direkte henvendelse til kulturministeren, der netop er ankommet - til at de jo evt kunne tale videre om støttemuligheder.
Christian Falck Wolff vinder titlen, og der udbryder jubel i salen. ”Hold da kæft.. Det har jeg ikke forberedt. Det.. Tak for, at i har hædret mit arbejde. Der er ret mange vilde fotografer herinde. Jeg tror ikke jeg er den bedste,” siger han overvældet fra talerstolen. Ikke desto mindre er det Christin, der i år vinder titlen.
”Mine damer og herrer. Ærede publikum. Vi er nu nået til Årets Pressefoto”.
Kulturminister Jakob Engel Schmidt træder op på talerstolen. ”Jeg har glædet mig meget til at hylde jer i dag. Og Emil, du er velkommen i kulturministeriet til en sank”, lægger ministeren ud.
”Det gode fotografi er både fastfrosset og levende på samme tid. Hvis man kaster et blik på de billeder, der har vundet gennem tiden, så er det verdenshistorien i fanger, og derfor får jeg lyst til at sige tusind tak. I en verden med fake news er jeres arbejde enormt vigtigt,” fortsætter han.
”Årets pressefoto i år er et af de skælsættende fotografier, der fortæller historien”, og således afslører ministeren at det er Mads Nissen, der vinder.
”Af hjertet tak”, siger Mads fra talerstolen, idet han vinder med billedet af kongen. ”Demokratiet må beskytte sig ved at åbne sig op”, fortsætter Mads og fortæller om vigtigheden i af fotografere magten bag kulisserne.
Det er jubilæumsår. Og som den første i en ny række, måske de næste halvtreds år, modtager Mads Nissen det helt nye Årets Pressefoto trofæ, ”Fingeren på Øjet”, lavet helt eksklusivt til PF af ingen mindre end Michael Kvium.
”Tak for prisen. Jeg skal dog lige vænne mig til, hvordan den ser ud,” griner Mads og griber det nye trofæ med et øje placeret øverst på en finger.
Kommentarer