Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Årets Pressefoto 2019

Vinder er fotojournaliststuderende Sarah Hartvigsen Juncker fra Dagbladet Information

Foto: Lars Horn

Lars Horn Sarah Hartvigsen
ÅP Årets Pressefoto
Dato: 06.03.20
Foto: Lars Horn / Baghuset

“Ord har også en betydning i denne verden”, og således gav Lars Lindskov ordet til statsminister Mette Frederiksen.

“Det har været en kæmpe fornøjelse at se fagligheden. Stoltheden og håndværket”, indleder statsministeren, og fortsætter med den detalje, at hun grundet Corona risikoen ikke vil kunne give prisvinderen hånden eller et kram.

“I en tid, hvor der er flere, der vender kameraet mod sig selv, vælger i at gøre det modsatte. Det må i love mig at I fortsætter med. I fortæller os nogle at tidens særlige historier. Om det samfund vi er en del af. Det har vi brug for,” fortsætter hun.

“For mig er vinderfotoet både et billede på vores fortid, nutid og fremtid. Og billedet viser at store svigt skaber store sår. Man siger at et billede kan sige tusind ord. Men på vinderbilledet har vedkommende kun brug for et ord. Undskyld. Årets Pressefoto 2019 er billedet af Godhavnsdrengene, det modtager en undskyldning,” slutter statsministeren sin tale.

Under vild klapsalve kommer en tydeligt berørt vinder på scenen.

“Tak”, lyder det og stemmen knækker.

Juryens begrundelse

 

Årets vinderbillede er et rigtigt pressefotografi af en vigtig begivenhed, der brændte sig fast på dommernes nethinder. Det viser både den store og den lille historie, men det vigtigste sker hos ham, der kigger ud på os. I hans øjne ser man både smerten, det sår, der ikke kan hele, og forløsningen ved endelig at modtage den anerkendelse, han og de øvrige har kæmpet for i årevis. Alt unødvendigt er skrællet væk, og først ved andet kig på billedet opdager man, at det er statsministeren, som omfavner ham. På den måde kommer billedet på stærkeste vis til at kommunikere, at hun er samfundet – og at han er både sig selv og alle de andre, der venter på at høre det lille, store ord: Undskyld.

Foto: Sarah Hartvigsen Juncker

Foto: Sarah Hartvigsen Juncke Vinder af Årets Pressefoto ved Årets Pressefoto 2019: Godhavnsdrengene: “Vi var i 1960’erne og 70’erne på vej mod ny velstand, hvor vi troede på lige muligheder. Bare ikke for jer. Godhavn og andre børnehjem lå som uhyggelige tidslommer, der blev holdt udenfor. I mistede den ene barndom, vi har i vores liv.” Statsminister Mette Frederiksen giver en undskyldning til Godhavnsdrengene ved en seance på Marienborg den 13. august 2019. Billedet er kun til redaktionel anvendelse i forbindelse med omtale af Årets Pressefoto 2019. Billedet skal krediteres: Foto: Sarah Hartvigsen Juncker, fotojournaliststuderende/Dagbladet Information/Årets Pressefoto 2019

Kommentarer