Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Årets Portræt 2017

Taget af Marie Hald, Freelance.

åp

Lars Horn

Fedmeaktivisme: 31-årige Helene Thyrsted er kropsaktivist.“Jeg har brugt mange år på ikke at associere mig selv med mad. I skolen plejede jeg at spise tidligt om morgenen og så sulte mig selv resten af dagen. Jeg var sikker på, at hvis mine klassekammerater så mig spise, ville de væmmes min krop lige så meget, som jeg selv gjorde. En aften, da jeg havde det vildt dårligt, googlede jeg “Er der nogen, der gider knalde en, der er tyk?”. Den aften opdagede jeg en verden, der fortalte, at tykke kroppe var lige så værdifulde som alle andre. Jo mere jeg læste og så på kvinder, der lignede mig, jo bedre fik jeg det.”

 

Se alle billederne her...

åp

Marie Hald 31-årige Helene Thyrsted er kropsaktivist. Jeg har brugt mange år på ikke at associere mig selv med mad. I skolen plejede jeg at spise tidligt om morgenen og så sulte mig selv resten af dagen. Jeg var sikker på, at hvis mine klassekammerater så mig spise, ville de væmmes min krop lige så meget, som jeg selv gjorde.En aften, da jeg havde det vildt dårligt googlede jeg”Er der nogen, der gider knalde en, der er tyk?" Den aften opdagede jeg en verden, der fortalte, at tykke kroppe var lige så værdifulde som alle andre. Jo mere jeg læste og så på kvinder, der lignede mig, jo bedre fik jeg det.

Juryen: Juryen holdt af billedet med kropsaktivisten fra starten og mente, at det ikke bare er et fint portræt, men også en vigtig historie, de valgte at præmiere. Fotografen har fået adgang til et meget privat rum, og derfor opstår der også en let modstand mellem billede og beskuer. Denne kvinde giver så meget af sig selv, og man er både tiltrukket af skønheden og lidt i tvivl om, om man må kigge. Og lige præcis denne blufærdige reaktion understreger pointen. Det er samtidig et meget erotisk portræt, der indeholder en stærk stilhed, og hvor sårbarheden er vendt til en styrke. Hun har lukket os langt ind i sit univers, og det bliver så intimt, fordi hun ligger i badet og er helt sårbar. Men netop fordi, der ikke er nogen provokation i udtrykket eller nogen udstillelse af hende, rummer dette billede så meget historie og så meget kamp.

Som vinder af Årets Portræt har Marie Hald modtaget Politikens pris.

Klaus Bo var nominerede for serien ”Genforening med de døde” og Lærke Posselt for serien ”Q”.

Denne artikel indeholder fotografens billedtekst, redigeret af Flemming Sørensen, Irene Greves kommentarer fra juryen og er bearbejdet af Flemming Hansen og Johnny Frederiksen. Se alle billederne og meget mere tekst på årets udstilling og i det tilhørende katalog.

Kommentarer