Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Årets Nyhedsbillede, Udland 2017

Taget af Jacob Ehrbahn, fra Politiken.

åp

Lars Horn

Muslimske rohingyaer på flugt fra etnisk vold i Myanmar: De er løbet fra brændende landsbyer. De fortæller historier om folk, der er blevet skudt. De siger, at de har set nogle få halsen skåret over. At børn har overværet drab på deres forældre. At soldaterne har skåret arme og ben af deres naboer og systematisk voldtaget kvinderne. De er flygtet fra det, FN’s menneskerettighedschef har kaldt “et skoleeksempel på etnisk udrensning”. Striden mellem buddhister og rohingyaer går mange år tilbage, men eksploderede igen for alvor efter at militante rohingyaer 25. august angreb Myanmars politi flere steder i Rakhinestaten.

 

Se alle billederne her...

  • Jacob Ehrbahn ÅP

  • Jacob Ehrbahn åp

  • Jacob Ehrbahn åp

  • Jacob Ehrbahn åp

  • Jacob Ehrbahn åp

  • Jacob Ehrbahn åp

  • Jacob Ehrbahn åp

  • Jacob Ehrbahn åp

Juryen: “Det er bibelsk!”, udbrød en dommer, da billederne kom på skærmen. Alle disse mennesker har bare rejst sig op og er vandret afsted mod overlevelsen. Det er hektisk og stakåndet, og man føler håbløsheden og desperationen. Man fornemmer også mylderet og presset på det afgrænsede område, selvom der ikke er nogen oversigtsbilleder taget med drone. I stedet fortæller de uendelige køer af mennesker samt fraværet af UNHCR-biler og sække af mad tydeligt om pludseligheden af kata- strofen, der er blevet så voldsom på ingen tid. Fotografen har fundet en ‘knage’ i alle sine smukke billeder, som fanger og fastholder os. Og selvom dette foregår langt fra Danmark, er der en genkendelighed i detaljerne som mobilen og barcelonatrøjen, der dukker frem i den spraglede mængde.

Som vinder af Årets Nyhedsbillede, Udland har Jacob Ehrbahn modtaget Morgenavisen Jyllands-Postens pris.

I denne kategori var Jacob Ehrbahn, også nomineret med serien ”Bådflygtninge på Middelhavet” og Rasmus Flindt Pedersen, var nomineret med serien ”Mosul befriet”.

Denne artikel indeholder fotografens billedtekster, redigeret af Flemming Sørensen, Irene Greves kommentarer fra juryen og er bearbejdet af Flemming Hansen og Johnny Frederiksen. Se alle billederne og meget mere tekst på årets udstilling og i det tilhørende katalog.

Kommentarer

Mogens Laier

fre, 03/02/2018 - 13:47

Tillykke Jacob,