Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Årets Nyhedsbillede Udland

”Fotografen var der – og han var tæt på”: Asger Ladefoged vinder Årets Nyhedsbillede Udland.

  • Asger Ladefoged

  • Asger Ladefoged

  • Asger Ladefoged

  • Asger Ladefoged

  • Asger Ladefoged

  • Asger Ladefoged

  • Asger Ladefoged

Vinder: Asger Ladefoged, Berlingske. ”Kampen om Mosul”:
”Serien fra Mosul er en klassisk nyhedsreportage og en klassisk øjenvidneskildring. Fotografen var der, han var tæt på, og serien er meget komplet. Vi har ofrene, de sårede, soldaterne på vej ud, og kvinderne. Asger Ladefoged vinder, fordi han er lykkedes med at fotografere noget, der er så dramatisk, med respekt, uden for mange virkemidler og ikke for meget blod. Han er meget nærværende og har arbejdet med farveholdningen i billederne. Hvis man kniber øjnene sammen, kan man næsten ikke se liget på jorden. Han formår meget enkelt at gå den fine balancegang, hvor han fastholder os, selvom det er meget ubehagelige ting, vi ser på. Serien er en klar vinder. Men generelt til kategorien skal det samtidig bemærkes, at vi har set et år, hvor der er blevet sparet, så næsten ingen har rejst i nyheder, hvilket afspejler sig i det indsendte materiale.”

Nomineret: Casper Dalhoff, Jyllands-Posten: ”Trump rally”:
 

åp

Casper Dalhoff ”We’re gonna make america great again”, lød det igen og igen under den lange præsidentvalg- kamp i USA. 8. november 2016 blev Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, højst overraskende for omverdenen valgt med 304 valgmandsstemmer mod Hillary Clintons 227 til USA ́s næste præsident. Selvom det ud fra antallet af valgmandsstemmer ligner en overvældende sejr til Trump, fik Hillary Clinton faktisk 2,9 millioner flere stemmer fra vælgerne end Trump.

”We’re gonna make america great again”, lød det igen og igen under den lange præsidentvalg- kamp i USA. 8. november 2016 blev Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, højst overraskende for omverdenen valgt med 304 valgmandsstemmer mod Hillary Clintons 227 til USA ́s næste præsident. Selvom det ud fra antallet af valgmandsstemmer ligner en overvældende sejr til Trump, fik Hillary Clinton faktisk 2,9 millioner flere stemmer fra vælgerne end Trump.

Nomineret: Asger Ladefoged, Berlingske: ”Den glemte krig i Europa”

”Selvom man skal kende billedteksten for at forstå sammenhængen, bliver man fanget af billedet i sig selv, som er fotograferet, så det nærmest ligner en filmplakat. Det er sjældent, at man som fotograf er der lige i det sekund, hvor noget så dagligdags som en aftentur fuldstændig ændrer karakter. Men Asger Ladefoged har været på pletten i det rigtige sekund. Resultatet er et nyhedsbillede med aktion i: Det er nu, det sker. Billedet viser de helt almindelige mennesker i et helt almindeligt liv, som bliver fanget i en krig. Derfor kan man meget let identificere sig med parret fra Ukraine. Det viser, at krigen kan ramme dig på et splitsekund. En søndagsudflugt går op i bomber - pludselig er du i krigszonen og måske ramt af kugler.”

Kommentarer