Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Årets Danske Hverdagsbillede 2017

Taget af Nanna Navntoft, Studerende Politiken

åp

Lars Horn

Jeg lever i et luftlag af ingenting: De er svære at se ved første øjekast i Den Brune Kødby ved Halmtorvet i København. I mørket under tilkørselsramperne sidder Arash, hvis navn er ændret af hensyn til hans sag. Han er 24 år og afvist asylansøger fra Iran. Han er gået under jorden og gennemlever en daglig kamp med sit misbrug i et miljø, hvor tiden kun går med at dulme abstinenser. Arash har været halv- andet år på Bornholm og hører egentlig til Udrejsecenter Sjælsmark nord for København. Men det er mere end otte måneder siden, han sidst har været der. Nu er det anonyme stofindtagelsesrum H17 og området omkring hans levested.

Arash har fuldstændig styr på, hvor mange skridt der er fra H17 til Istedgade og Hovedbanegården – den såkaldte gyldne trekant. Når han vågner, starter møllen forfra. “Jeg stjæler ikke fra andre. Sådan et menneske er jeg bare ikke”. Men for at få råd til sit daglige forbrug køber Arash stoffer og videresælger det. Han kender et sted, hvor han kan købe rygeheroinen til en god pris. Stofferne sælger han til det dobbelte, og han kan derved få råd til sit eget misbrug på minimum tre gram om dagen. Gerne fem.

Se alle vinderne her...

åp

Nanna Navntoft Arash har fuldstændig styr på hvor mange skridt der er fra H17 til Istedgade og Hovedbanegården – den såkaldte gyldne trekant. Når han vågner starter møllen forfra. ”Jeg stjæler ikke fra andre. Sådan et menneske er jeg bare ikke”. Men for at få råd til sit daglige forbrug køber Arash stoffer og videresælger det. Han kender et sted, hvor han kan købe rygeheroinen til en god pris. Stofferne sælger han til det dobbelte, og han kan derved få råd til sit eget misbrug på minimum tre gram om dagen. Gerne fem.

Juryen: Vinderbilledet, der er plukket fra en glimrende og meget gennemarbejdet serie indsendt i Reportage Danmark-kategorien, viser os en overset del af den danske hverdag. Den hårde hver- dag – og det er langt fra en kliché. De er hjemløse, de er afviste asylansøgere, og de er narko- maner. Længere ned mod samfundets bund kan man ikke komme. Men få meter fra dem fester og spiser hipsterdanmark på klubber og restauranter eller ser på dyrt design og kunst i områdets mange gallerier. Denne kontrast udpensler konsekvensen af den førte politik, der bygger på en tro på, at hvis man bare gør mennesker rettighedsløse, så forsvinder de nok. Og Nanna Navntoftes billede udsiger det gamle journalistiske credo om: At nu er det vist – så kan ingen komme bagefter og sige, at de ikke vidste besked.

Som vinder af Årets Danske Hverdagsbillede har Nanna Navntoft modtaget Morgenavisen Jyllands- Postens pris.

Lasse Kofod var nomineret for billedet ”Zombiland eller spisetid?” og Morten Lau-Nielsen for ”Min ungdom: Halbal”.

Denne artikel indeholder fotografens billedtekst, redigeret af Flemming Sørensen, Irene Greves kommentarer fra juryen og er bearbejdet af Flemming Hansen og Johnny Frederiksen. Se alle billederne og meget mere tekst på årets udstilling og i det tilhørende katalog.

Kommentarer