Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Årets Danske Hverdagsbillede

Vinder er fotojournaliststuderende Valdemar Stroe Ren fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Foto: Lars Horn

Lars Horn Valdemar Store Ren
ÅP Årets Hverdagsbilled
Dato: 06.03.20
Foto: Lars Horn / Baghuset

“Dette er min yndlingskategori”, starter prisuddeler Jakob Boserup fra Ekstra Bladet. “Hverdagen. Godt hverdagsfotografi kan gøre os klogere på os selv. Vi kan få lov at se det usædvanlige i det sædvanlige. Eller omvendt. Det får vi lov til i dette vinderbillede, hvor der støvsuges”, slutter Jakob og afslører vinderen.

“Ej hvor er det vildt. Det havde jeg ikke regnet med. Hvor sindsygt”, takkede en tydeligt overrasket Valdemar.

Juryens begrundelse

Dommerne følte en stor identifikation med situationen på Valdemar Stroe Rens billede, der er taget ud af en serie. “Mit hverdags-jeg kan se sig selv i hver eneste af de fire drenge”, sagde en dommer. De faldt også for spillet mellem drengene, der på én gang er så udtalt og alligevel helt uudtalt. Uden at mæle et ord er de helt klart en del af det samme projekt: De tre, der kigger på den ene, der handler. Her er en dreng, der gerne vil frem i livet og opnå noget, men så skal man også lige støvsuge. Sådan er livet jo. Der er fine kontraster i billedet mellem plakaterne på væggen og det institutionelle rum, der alligevel rummer hjemlige elementer. Kompositionen er rigtig god, og drengene holder sig til hver deres firkantede tæppe. Historien bag billedet er også interessant. Mange unge tager fra Grønland til Danmark for at uddanne sig, og hernede finder mange af dem også deres kommende partner, måske fordi der er flere og andre at møde end hjemme i bygden. På den måde ligger der også en samtidsforståelse i billedet.

Anden prisen i denne kategori gik til freelancefotograf Mathias Svold for billedet “Rold Skov”.

Foto: Valdemar Stroe Ren

Foto: Valdemar Stroe Ren Vinder af 1. prisen i kategorien Årets Danske Hverdagsbillede ved Årets Pressefoto 2019: Når dansk er nødvendigt: Kunuunnguaq er 16 år gammel og kommer fra en lille by ved Grønlands østkyst. Han er taget på efterskole på Mors for at lære dansk, så han kan uddanne sig hjemme i Grønland. Indtil han ankom til Danmark, har Kunuunnguaq aldrig været væk fra sin hjemby Tasiilaq. Derfor har det også været en overvældende oplevelse med mange indtryk pludselig at komme til Danmark. På billedet ses Kunuunnguaq svinge en støvsuger under den daglige fællesrengøring. Ikke alle er lige begejstrede for oprydningen, og tre andre drenge fra Grønlands hovedstad, Nuuk, holder en observerende pause. Billedet er kun til redaktionel anvendelse i forbindelse med omtale af Årets Pressefoto 2019. Billedet skal krediteres: Foto: Valdemar Stroe Ren/fotojournaliststuderende, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole/Årets Pressefoto 2019

Kommentarer