Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Årets Åben Klasse, TV/WEB

Vinder: Malene Anthony Nielsen, Fotojournaliststuderende Berlingske. "Er det nu, jeg skal dø?"

åp

Malene Anthony Nielsen Alberte er otte år og lider af en sjælden, uhelbredelig sygdom. Ingen ved, om hun lever om tre uger, eller om hun bliver 82 år gammel. Hendes krop kan ikke omdanne det protein, den ikke bruger. I stedet bliver det omdannet til ammonium, som i for store mængder er som en gift for kroppen, der går i blodet og styrer mod hendes hjerne. Tilbage står hendes forældre, der aldrig ved, om hun skal indlægges om en time eller om en måned. De ved aldrig, i hvilken tilstand de får hende med hjem. eller om de overhovedet får hende med hjem.

”Det smerter i hjertet at se Malene Anthonys knap ni minutter lange film om Alberte, der lider af en livstruende sygdom. ‘Er det nu, jeg skal dø?’ er en stærk og fin historie, der er fortalt med stor empati. Vi kommer tæt på hele familien i deres lille univers, og de får alle en stemme. Alberte er selv en god fortæller, og det, hun ikke selv kan sige, bidrager hendes forældre med. Filmen handler om de mest elementære ting: liv og død. Den rammer meget præcist, og forløser nogle ellers svære situationer rigtigt."

Vinderproduktionen "Er det nu, jeg skal dø?" kan ses her.

Nomineret Victoria Mørck Madsen, Fotojournaliststuderende Fyns Amts Avis. "Bag om blokken"

åp

Victoria Mørck Madsen I udkanten af Svendborg ligger Skovparken. Der er stille. Meget stille. Græsset er grønt og velplejet. Indimellem kommer en kvinde med tørklæde om håret gående ad stisystemet. Nok lidt oftere end inde i Svendborgs bymidte. Skovparken har været på ghettolisten, så længe ghettolisten har eksisteret. Det lyder farligt. Men hvordan er der egentlig i sådan en ghetto? Kan man mærke, man er i en ghetto? Se det? Høre det? Tænker beboerne over prædikatet, og hvem er de i grunden? Vi skal på den anden side af vejen og bevæger os ind. Ind på stierne, i foreningerne, i familien og i hovedet.

 ”‘Bag om Blokken’, af Victoria Mørck Madsen, er en flot multimedieproduktion med tekst, billeder og video. Her har vi fat i et talent, der gør det godt og tydeligvis har drive. Hun viser, at hun gerne vil arbejde med de større projekter.

Der er også en cadeau til hende og til Fyns Amts Avis for at åbenlyst at sætte ressourcer af til at lave en positiv historie fra en ghetto. Form og indhold fungerer godt med interviews på flere måder, hvor vi både ser ‘blokken’ indefra og udefra. Det er ambitiøst og visionært. Vi bliver klogere på det her sted.”

Se den nominerede interaktive produktion "Bag om blokken" her.

Nomineret Sigrid Nygaard, Information. "Vidnesbyrd"

åp

Sigrid Nygaard I januar 2016 bragte Information fem kvinders
personlige vidnesbyrd om en voldtægt. Beretningerne blev ledsaget af en opfordring til andre, kvinder som mænd, om at bryde tabuet, kræve retten til deres egne fortællinger – og dele dem. Redaktionen har siden da modtaget mere end 170 henvendelser, og en række af dem er blevet publiceret på Information.dk. Ethvert overgreb er unikt, men noget går igen: følelser af skyld, skam og tvivl. Når kvinderne i Vidnesbyrd-projektet står frem, er det for at bekæmpe disse følelser.

”‘Vidnesbyrd’, af Sigrid Nygaard, er en del af et projekt, som fuldt fortjent er Cavlingpris-nomineret. Det er en stærk historie både i lyd og billeder, og det kan ikke have været let, at få disse kvinder til at stå frem. Men voldtægt er et meget vigtigt emne, som vi aldrig må lade være med at tale om. Billederne er gudesmukke og lydsiden god. Men man savner lidt de levende billeder, og ind i mellem bliver der for meget radio over produktionen til, at den kunne vinde kategorien.”

Kommentarer