Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Åp dommer Maria Fonfara: "Indholdet og historien frem for det visuelle korrekte"

I en serie af miniportrætter kan du møde dommerne ved Årets Pressefoto 2020. Her er det Maria Fonfara.

Blå bog

Navn: Maria Fonfara

Stilling: Fotojournalist

Hvor længe har du været i faget? (Hvornår blev du uddannet): Startet på fotoskole I København tilbage I år 2000, gik på Københavns skole for fotografi, Global fotoskole. Praktiktid på Politiken og blev uddannet I 2009 som fotojournalist.

Arbejdsplads: Arbejder som freelancer, derfor mange arbejdspladser og chefer. Desuden siden september 2020 startet Kalejdoskop, Svendborg Skole For Fotografi.

Hvad tænkte du, da du blev spurgt om du ville være dommer til Årets Pressefoto?

Jeg tænkte sejt - og fed udfordring - også lidt vildt. Spændende og udfordrende. Jeg glæder mig til diskussionerne og at få lov til at være med til at forholde mig og give min stemme til alt det gode fotografi. En stor ære at få lov til at vurderer dygtige kollegaers arbejde, som jeg vil forholde mig ydmygt og respektfuldt til.

Hvad vil du have fokus på, når du skal bedømme i år?

Jeg vil have fokus på fotografiet som fortælleform, det skal rører mig, få mig til at reflektere over andre mennesker. Det skal gerne frembringe følelser i mig, om det er glæde, sorg eller at jeg bliver provokeret, det ved jeg ikke. Bare det ikke kun er flot, det skal rykke i mig, måske gøre mig klogere, men i hvert fald gøre mig nysgerrig. Fotografiet er ikke nødvendigvis godt, at det er visuelt perfekt, hvis det ikke har indhold og ikke får mig til at føle og reflektere. Fotografiet skal også gerne overlade noget til mig som modtager, ikke kun besvare, men også gerne stille spørgsmål.

Hvad synes du om niveauet ved Årets Pressefoto, igennem de sidste år?

Jeg synes Årets Pressefoto er vigtigt for vores fag, og jeg synes generelt niveauet er meget højt til Årets Pressefoto. Der er mange fotoprojekter, der er brugt lang tid på, produceret med stor passion, og respekt for indholdet. Jeg har stor respekt for dansk pressefotografi, men igen mener jeg, indholdet og historien frem for det visuelle korrekte.

Hvad vil du kigge efter, når du skal finde en vinder?

Jeg vil mærke efter i mit eget menneske, hvornår der er fotografi, der ikke kun er godt og visuelt smukt, men også får mig til at tænke - og forholde mig til livet.


 

Kommentarer