Gå til hovedindhold
Bliv medlem

ÅP dommer: Jeg drømmer om at se nogle videofortællinger som jeg kan mærke. Og måske også noget, jeg ikke har set før. 

Maria Albrechtsen Mortensen er dommer i videokategorien i Årets Pressefoto 2023.

Maria

Camilla Winther

Navn: Maria Albrechtsen Mortensen 

Stilling: Videojournalist og fotograf på Det Kongelige Teater

Kort om dig selv: 
Jeg er uddannet fotojournalist fra DMJX og har også en BA i Film- og Medievidenskab fra Københavns Universitet og er i den forbindelse måske det, man kan kalde en filmnørd.

Jeg er fastansat på Det Kongelige Teater, hvor jeg arbejder med at skabe visuelle fortællinger til teatret, både korte dokumentarfilm, portrætfilm om kunstnere og alt muligt andet. I foråret medvirkede jeg fx på scenen i forestillingen HEX, en forestilling der handlede om trolddomsprocesserne i 1600-tallet. Der jeg filmede live på scenen hver aften som en af forestillingens performere, og mine billeder blev projiceret op på et lærred bag skuespillerne, som en integreret del af scenografien. På den måde kommer jeg i mit arbejdsliv meget bredt omkring, hvad film- og dokumentarfotografi kan bruges til. 
Ved siden af mit arbejde på teatret, laver jeg også mine egne projekter, både stillfotografi og dokumentarfilm.

Hvad var den første tanke der gik gennem hovedet på dig, da du blev spurgt om du ville være dommer til Årets Pressefoto? 
Jeg tænkte, at det var et stort ansvar og jeg var rigtig glad for og beæret over at blive spurgt. Måske tænkte jeg også, “shit nu er jeg virkelig blevet voksen” haha. Jeg husker tydeligt første gang jeg var til Årets Pressefoto-uddelingen som studerende, og det første år jeg sendte billeder ind, og for mig dengang var dommerne var jo sådan nogle lidt abstrakte, professionelle, etablerede figurer - og nu er det pludselig min tur. 

Hvad drømmer du om at se ved Årets Pressefoto?
Jeg drømmer om at se nogle videofortællinger som jeg kan mærke. Og måske også noget, jeg ikke har set før. 

Hvad er det vigtigste for dig, når du skal finde en vinder i Årets Pressefoto?
Det er vigtigt for mig at filmskaberen/filmskaberne har en klar visuel stemme, og dette handler for mig ikke kun om hvordan man har komponeret sine billeder, men hvordan filmens tone er. Jeg vil gerne kunne mærke, at der er tænkt over de forskellige fortællemæssige greb. Video er jo en fortælling, der udfolder sig over tid, og det er vigtigt, hvad man stiller op med den tid, i hvilket tempo man lader tingene udfolde sig og hvordan man strukturerer de informationer fortællingen rummer. 

Hvad skal der til for at du synes en historie er godt fortalt? 
Det er et stort spørgsmål. For mig handler det om, hvorvidt jeg kan mærke en film. Det opnås sjældent ved at følge en fast opskrift, nærmere det modsatte. Men ofte når jeg synes at en historie er godt fortalt, så er der en klar visuel tone slået an, og selvfølgelig en stærk filmisk fortælling, som sidder i kroppen bagefter - fordi det er det film gør for mig, når de er bedst, bliver en kropslig oplevelse.

Når det handler om levende billeder er lydsiden også utrolig vigtig, god lyd kan løfte billederne og fortællingen som helhed, den kan bidrage med ekstra informationer, føre os fra en scene til den næste. Lyden guider øjet, og samtidig kan dårlig lyd betyde, at en ellers utrolig god billedside eller en virkelig stærk fortælling ikke kommer til sin ret. Så for mig kræver en god videofortælling også en god lydside. Og så synes jeg en godt fortalt historie gør sig fri af denne her digitaliserede verdens krav om effektive videofortællinger, og tør være sin egen, tør fortælle i det tempo, den form og den længde, som passer til historien og ikke til en algoritme. 

Hvad vil kunne overraske dig? 
Det er altid fedt når nogen tør at skubbe lidt til dokumentargenren og rammerne.

 

Kommentarer