Gå til hovedindhold
Bliv medlem

ÅP Dommer: Indlevelse, dedikation, nærvær og respekt

Sara Gangsted-Rasmussen er dommer i fotokategorien til Årets Pressefoto 2023.

Foto af Sara Gangsted.

Sara Gangsted.

Navn: Sara Gangsted-Rasmussen

Stilling: Freelance fotograf og billedredaktør

Om dig selv:  
Siden jeg blev færdiguddannet som fotojournalist i 2017, har jeg arbejdet som freelance fotograf og billedredaktør.

Det tog mig noget tid, efter jeg var færdiguddannet at finde tilbage til min umiddelbare kærlighed for fotografiet og de visuelle fortællinger, som jeg har haft, siden jeg var barn, fordi det pludselig også skulle gøres til mit arbejde.

Kærligheden vendte stærkt tilbage, da jeg fik mulighed for at arbejde som billedredaktør, og da jeg fra 2018-2022 var medstifter og projektleder i Atla, hvor jeg har lavet masser af udstillinger, fototalks, workshops og arrangementer med fotografiet som omdrejningspunkt. I min optik er det enormt vigtigt, at vores fag og vores historier kommer ud og lever nye steder, hvor folk måske ikke selv ville opdage eller opsøge det.

Hvad var den første tanke der gik gennem hovedet på dig, da du blev spurgt om du ville være dommer til Årets Pressefoto?

Først: Hvilken ære - og lige bagefter: Shit, hvilken opgave!
Med det samme følte jeg et kæmpe ansvar ved at skulle bedømme så mange dygtige kollegaers arbejde. Både fordi jeg har stor respekt for en traditionsrig og veletableret konkurrence, hvor jeg nu får muligheden for at bidrage med alle mine mange holdninger, der er fulgt med gennem årene. Og især også pga. mit store håb om at kunne bidrage til endnu mere diversitet iblandt de nominerede og vinderne. 

Hvad drømmer du om at se ved Årets Pressefoto? 

Et reelt drømmescenarie for mig er at se endnu flere kvindelige nominerede og vindere.
Og før nogen kommer efter mig: jeg mener ikke, det skal være på bekostning af de mandlige, men at vi skal blive endnu bedre til at anerkende og belønne, at kvinders fortællinger, vinkler, metoder og æstetik bliver vægtet ligeså højt, som de genre, der er ofte er mest repræsenteret af mænd i vores fag.
 
Når det er sagt, er konkurrencen jo af gode grunde anonym, så billeder og fortællinger så vidt muligt skal tale for sig selv. Det er især også vigtigt, når de skiftende dommere også vil have forskellige medbragte biases. Da jeg var dommer i vores norske naboers ‘Årets Bilde 2022’, blev jeg virkelig klar over, hvor svært netop det drømmescenarie kan være at praktisere. Derfor håber jeg også, at mange freelancere og studerende, såvel som de fastansatte, vil sende deres bidrag ind til konkurrencen, så udvalget bliver så bredt som muligt.

Hvad er det vigtigste for dig, når du skal finde en vinder i Årets Pressefoto? 

At vi på bedst mulig vis kan ramme en bred repræsentation blandt historierne og vinderne, der afspejler vores samfund, den verden, vi lever i og året, der er gået.

Hvad skal der til for at du synes, at en historie er godt fortalt? 

Indlevelse, dedikation, nærvær og respekt. Det behøver ikke kun være nyhedspræget eller sensationsbåret. For selvom at blandt andet nyhedsgenren er enormt vigtig, (og virkelig en genre, jeg har stor respekt for af mange årsager) er der også mange fantastiske historier gemt i hverdagslivet, jeg glæder mig til at opleve. Der skal være en god balance.

Hvad vil kunne overraske dig? 

Humor i fotografi har det med ofte at overraske mig lidt faktisk. Måske fordi det skal være veludført og stadig respektfuldt, og det er bestemt ikke altid nemt at gøre begge dele.

 

Sådan deltager du i Årets Pressefoto 2023.

 

Kommentarer