Gå til hovedindhold
Bliv medlem

2.1 millioner kroner fordelt til 250 fotografer

Midler fra digitale undervisning er netop havnet på kontoen hos danske fotografer

Foto: Lars Lindskov

Lars Lindskov Fanget i Visda's kantine

En del kolleger modtager i disse dage midler fra VISDA ( tidligere Copy Dan Billedkunst). Som bekendt for de fleste modtager PF færre midler til fordeling i fremtiden, men til gengæld kommer midlerne direkte ud til jer medlemmer. PF er en del af VISDA og vi har arbejdet meget med fordelingen af midlerne. De nye midler stammer fra betalingen fra undervisningsinstitutionerne, hvor de bruger digitale platforme i undervisningen. Tidligere kom en del midler fra kopi-afgifter, når folkeskoler og andre fotokopierede materiale. Derfor har vi via VISDA lavet nye fordelinger. Forskellige EU direktiver har i en meget lang årrække arbejdet med ophavsretten og den nuværende løsning er såmænd ikke det værste. Det er dejligt mange midler kommer direkte ud til jer rettighedshavere.

Det var kun godt 15% af fotograferne i DK, der fik sig registret ved tilmeldingen ved årsskiftet og derfor er der en del af midlerne, som er hensat til næste udbetaling. Du kan registrere dig fra årsskiftet og selvom det kan se lidt uoverskueligt ud mener vi det er en ganske god timeløn man kan hente der.

I PF har vi lagt meget arbejde i arbejdet omkring ophavsret og midlerne til medlemmerne og selvom det har været svære forhandlinger igennem flere år synes vi bestemt det har været arbejdet værd – sagt på jysk!

 

Justeringer i 2020
VISDA, der på vegne af rettighedshaverne har indgået aftalerne med brugerne og behandler indberetningerne, har bl.a. på de medlemsmøder om indberetningen, der blev afholdt af PF og DJ:Fotograferne  i henholdsvis Aarhus og København, fået vigtige tilbagemeldinger.

Uanset hvor grundigt man tester, vil der være ting der først ses når datasystemer rammer virkeligheden hos brugerne.  I den kommende version af systemet ændres opsætningen så der kommer en klarere opdeling mellem trykt og digital produktion. Der arbejdes også videre med en finjustering af beskrivelserne til de enkelte indberetningskategorier, fortæller Bo Tiedal fra VISDA.

6. januar til 31. marts åbnes igen for indberetning.

I denne omgang fik ca. 250 fotografer mellem 300, 00 kr. og 28.000,00 kr.

Kommentarer