Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Passende og forholdsmæssigt vederlag

Freelancere og selvstændige har krav på et passende og forholdsmæssigt vederlag, når de overdrager retten til at udnytte deres værker. Det følger af ophavsretslovens § 55. Reglen er ny og gælder alle ophavere – uanset værkstype og branche.

Ophavsretslovens § 55: 

”Når ophaveren har overdraget ophavsretten helt eller delvis, har ophaveren ret til et passende og forholdsmæssigt vederlag for udnyttelse af værket.” 

Vidste du, at du også har ret til indsigt i, hvor meget dit værk er blevet brugt? 

Det følger af ophavsretslovens § 55 a. Ifølge denne bestemmelse kan du (eller DJ på dine vegne) få opdaterede, relevante og fyldestgørende oplysninger om udnyttelsen af værket fra din kunde og din kundes kunder. Oplysningerne skal blandt andet omfatte udnyttelsesmåder, udnyttelsesomfang og alle indtægter hidrørende fra værket. 

Du har krav på oplysningerne mindst én gang om året, så længe værket bliver udnyttet.  

Ved vurderingen af, om et vederlag er passende og forholdsmæssigt, tages højde for, om betalingen står i et rimeligt forhold til den faktiske eller potentielle økonomiske værdi af de rettigheder, som er omfattet af overdragelsen.  

Det er Kulturministeriets vurdering, at et eksempel på et passende vederlag er, når vederlaget er på niveau med en relevant markedsnorm fastsat i en aftale mellem styrkemæssigt lige parter, fx en overenskomst.  

Forholdsmæssigt skal forstås således, at det bl.a. skal stå i forhold til værkets indtjening og brugen af værket. Det betyder også, at engangsvederlag (”buy-out”) som udgangspunkt ikke er lovligt. Den betaling, som du modtager, skal følge omfanget af brugen af dit værk. Bliver værket brugt meget, eller genererer det indtægter løbende, skal vederlaget stige, fx gennem videreudnyttelsesbetaling eller royalties. Er der en Copydan-ordning på området, vil det være i strid med loven ikke at lade ophaveren bevare rettighederne til denne ordning. 

Det er op til begge parter at sikre, at betalingen overholder loven. Er betalingen i strid med loven, vil en domstol kunne erklære aftalen ugyldig eller forhøje betalingen til ophaveren. 

Tag fat i DJ, hvis du vil have hjælp til forhandlingen eller udarbejdelsen af en aftale om ophavsret. 

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk