Gå til hovedindhold
Bliv medlem

O-prisvinder gav tips til aktindsigt

Ved fyraftensmøde gav Anders Ejbye-Ernst gode råd om at bruge aktindsigt som arbejdsredskab.

O-gruppe aktindsigt

Annelene Højvang Larsen

Der ligger gode og væsentlige historier gemt i mange offentlige lister, korrespondancer og mødereferater, som journalister kan have stor gavn af at få indsigt i. 

Det kræver ofte aktindsigt, og for journalist på Fagbladet FOA, Anders Ejbye-Ernst, er det et vigtigt redskab i hans arbejde med store researchopgaver.

I februar modtog han O-gruppens årlige pris, O-prisen, for sit arbejde med temaet om vold i psykiatrien med fokus på arbejdsforholdene for FOA-medlemmer. >> Se tema hos Fagbladet FOA

- Jeg opdagede en mail, som var sendt fra en gruppe medarbejdere til Region Midtjylland om arbejdsforholdene på et psykiatrisk hospital, og derfra gik jeg igang, fortalte Anders Ejbye-Ernst om det store arbejde med at få tal fra alle regioner om arbejdsforholdene.

- Jeg fandt ud af, at politiet blev tilkaldt, når der var voldsepisoder, så  jeg søgte aktindsigt i alle politikredse. Nogle var meget hurtige til at sende mig alt, mens andre gav afslag med begrundelsen, at de skulle bruge for mange ressourcer. Men jeg valgte som regel at klage over afslag, fortalte Anders Ejbye-Ernst.

Hans gode råd til at arbejde med aktindsigt var bl.a.: 

  • Kom hurtigt igang med at søge. Der er ventetid, og ikke alle svarer indenfor fristen. 
  • Klag over afslag, der ikke er velbegrundede.
  • Hold styr på dit arbejde i excel. Lav oversigt over, hvornår der er søgt, hvornår der er svaret, og om du fik svar eller afslag. Brug f.eks. farver som markører; grøn for svar, gul for delvist, og rød for afslag.
  • Søg om indsigt, hver gang du får nys om viden, som er væsentligt for din historie.

 

Kommentarer