Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Journalist på fagbladet Folkeskolen Sebastian Bjerril vinder O-prisen

Sebastian Bjerril vinder årets O-pris for sin artikelserie om snyd på Søndermarkskolen i Aarhus

O-prisen 2022

Anne Kathrine S. Rosener

"Fucking grundigt og velskrevet", var overskriften på juryens begrundelse for, at valget faldt på journalist på fagbladet Folkeskolen Sebastian Bjerrils artikelserie om snyd på Søndermarkskolen i Aarhus.

Sebastian Bjerril har via aktindsigter i Børn- og Unge-forvaltningen i Aarhus Kommune fået dokumenter, der viser, at der på ulovlig vis blandt andet er givet ekstra tid til læse- og retskrivningsprøven to år i træk, og at lærerne har følt sig pressede til at hjælpe eleverne i forbindelse med mundtlige prøver til langt udover det tilladte. Desuden har Sebastian Bjerril via aktindsigter og interviews med 31 nuværende og tidligere medarbejdere på Søndervangskolen vist, hvordan skolen har fiflet med blandt andet fraværsregistrering og elev- og forældretilfredshedsundersøgelser. 

Der var syv nomineringer til O-prisen og juryformand for O-prisen Sabrine Mønsted fortalte ved overrækkelsen, at det var et stærkt felt, men at samtlige jurymedlemmer havde peget på Sebastian Bjerril. 

"Sebastian har afdækket en meget kompliceret sag, som det har taget selv kilderne flere år at forstå. Han har lavet en meget omfattende afdækning om magt og egenrådghed i en ledelse. Han holder fast, og det store antal kilder gør dækningen troværdig. Og artiklerne har haft og har stadig konsekvenser med blandt andet politianmeldelse og en forvaltning, der stilles til ansvar", sagde Sabrine Mønsted.

Hun roste Sebastian Bjerrils "velskrevne" artikler, og også redaktionen fik ros for at prioritere tid til researchtung journalistik.

"En interessant sidegevinst er, at man fornemmer, at kilderne - som i sagens natur er lærere - igennem hans afdækning får oprejsning og nærmest får bearbejdet oplevelser, hvor de ikke har kunne finde ud af, om det var deres dømmekraft, den var gal med, eller ledelsen. En kilde kalder det sågar et terapiforløb at kunne fortælle sin historie. Man har fornemmelsen af, at Sebastian har fundet en lille tråd på et tidspunkt, som han har trukket lidt i og en masse er begyndt at trevle sig op".   

Sagen forfølges stadig

Sebastian Bjerril takkede for prisen og sagde, at han har brugt mange timer til researchen. 

"Det har været svært at komme i kontakt med relevante lærere og andre ansatte, og det har været endnu sværere at få dem til at stille sig frem. Simpelthen fordi de har frygtet for deres job, hvis de stod frem. Lærerne har mistet tilliden til, at de bliver taget seriøst og beskyttet af forvaltningen, hvis de fortalte deres historie", siger han. 

Afsløringerne har betydet, at ledelsen på Søndermarkskolen er gået af. Desuden valgte Børne- og undervisningsministeriet at politianmelde skolen. Sebastian Bjerril forfølger stadig sagen og undersøger også, om der sker lignende snyd på andre skoler. 

"Jeg tror ikke, at vi har set det sidste i sagen. Der er stadig ubesvarede spørgsmål", siger han. 

Jury

Fra O-gruppens bestyrelse: Sabrine Mønsted og Jon Arskog.
Sidste års modtager journalist i Dansk El Forbund Benjamin Vibe Rothenborg.
Formand for Journalisterne i DJ Elisabeth Hamerik Schwarz
Bestyrelsesmedlem hos DJ Kommunikation Nanna Snebjørn

O-gruppen vil senere invitere til et medlemsarrangement, hvor man kan høre mere om, hvordan Sebastian Bjerril arbejde med at afsløre snyd på Søndervangskolen. 

Kommentarer