Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Fagbladet 3F modtager O-prisen 2024

Journalisterne på Fagbladet 3F Morten Halskov og Asger Westh har modtaget O-prisen 2024 for et tema om problemer med arbejdet med asbest i byggeriet.

Vinder O-prisen 2024

Foto: Jesper Knudsen

Hver år dør 300 danskere af asbestpåvirkning – det er flere end, der dør i trafikken, og det sker selv om asbest har været forbudt at anvende i Danmark i knap 40 år.

Sådan lød det i indstillingen af journalisterne Morten Halskovs og Asger Wesths tema om arbejdet med asbest i byggeriet.

Journalisterne fik store klapsalver, da de i går til et meget velbesøgt pris-arrangement modtog O-prisen 2024 for deres tema.

De to journalister har gennem et omfattende arbejde med aktindsigter, interviews med sygdomsramte, med politikere og myndigheder afdækket, hvordan asbest stadig udgør en sundhedsrisiko i Danmark, og hvordan regler og påbud ikke overholdes eller ikke er tilstrækkelige.

”Med ny viden og et skarpt overblik over bøder og Arbejdstilsynets manglende opfølgning får I sat fingeren på et vigtigt emne – og vist, hvor myndighederne kan og skal stramme op. I har fx medvirket til stramninger af asbestreglerne i arbejdsmiljøaftalen i 2023, så alle medarbejdere, der arbejder med asbest, nu skal gennemføre en asbestuddannelse. Arbejdstilsynet er blevet pålagt at reagere hurtigere i asbest klagesager og I har fået politikerne til at drøfte om bøderne for overtrædelse af reglerne skal skærpes”, lød juryens begrundelse for, at netop Morten Halskov og Asger Westh skulle have prisen.

Juryen var imponeret over journalisternes arbejde.

”I har deres desuden ikke ”kun afsløret noget”, men har skabt ny viden, der kan handles ud fra”, lød det fra jurymedlem og medlem af Organisationsgruppens bestyrelse Sabrine Mønsted, da hun afslørede vinderen.

Tre stærke nominerede

O-prisen, der består af æren og en statuette designet af Karina Bjerregaard samt 5.000 kr. gives for et bemærkelsesværdigt journalistisk eller kommunikationsmæssigt arbejde i form af artikler, video, tiltag på nettet, illustrationer, pjecer eller kampagner, der har gjort en forskel for målgruppen eller organisationen.

Udover Fagbladet 3F var to andre stærke journalistiske indsatser nominerede:  

  • Sebastian Bjerril og Caroline Schrøder, fagbladet Folkeskolen, for et tema om fondsmidler i folkeskolen. 
  • Journalisterne Ida Østerlund, Pernille Magaard Bøgh og Merete Nielsen fra Fagbladet FOA for et omfattende journalistisk tema, der giver indblik i og forståelse af den forråelse, der kan ske hos velfærdsmedarbejdere.

Alle tre nominerede præsenterede deres indsatser for tilhørerne til festligheden, der blev afholdt i forbindelse med Organisationsgruppens generalforsamling.


>> Se tidligere modtagere af O-prisen

Kommentarer