Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Offentlighedslov

Stem nej til mørkelægning

Kampen for åbenhed i samfundet er vigtigere end nogensinde. Det er en forudsætning for vores demokrati, at journalister og borgere kan følge med i, hvordan de politiske beslutninger træffes.

Derfor bør det være en klar ambition for det nye Folketing at ændre offentlighedsloven, som siden 2013 har gjort det sværere at få indblik i, hvordan magten forvaltes i Danmark.

Uanset hvem, der vinder valget, bør det afspejles klart og tydeligt i regeringsgrundlaget, at tiden, hvor magten lukker sig om sig selv, er forbi. Skulle det ikke være tilfældet, tager vi flertallet af partierne på ordet, når de lover større åbenhed om de politiske processer.

Der skal sættes handling bag ordene. Nu.

Dansk Journalistforbund opfordrer politikerne til:

  • at fjerne ministerbetjeningsreglen, som fører til indskrænkning i aktindsigt
  • at fjerne politikerreglen, der hemmeligholder dokumenter og oplysninger fra forhandlinger mellem ministre og folketingsmedlemmer
  • at sikre åbne postlister
  • at gøre princippet om meroffentlighed reelt

Det gælder vores fælles demokratiske samtale, og mediernes mulighed for at være vagthund på borgernes vegne.

DJ og offentlighedsloven

DJ søger at sætte præg på offentlighedens adgang til beslutninger og dokumenter i centraladministrationen.

Den nuværende offentlighedslov blev vedtaget i 2013 og har siden været meget kritiseret for at lukke ned for offentlighedens adgang til væsentlige dokumenter i ministerier og styrelser. DJ mener, at der er brug for en revision af loven og har derfor aktivt arbejdet for at samle bud på, hvordan loven kan ændres.

Jonas Pryner

Søren Malmose

SÅDAN ANMODER DU OM AKTINDSIGT

Hvordan søger man aktindsigt, og hvor hurtigt bør man få svar på en anmodning om aktindsigt? Uanset finder du overblikket her.

SAMARBEJDE MED DANSKE MEDIER

DJ samarbejder med de private mediers brancheorganisation Danske Medier om informationsindsamling om offentlighedsloven fra 2014.