Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

”Vi må holde fast i vores ophavsret for at overleve”

Fotograf Christina Hauschildt opdagede tilfældigt, at en virksomhed havde affotograferet hendes billeder. Med hjælp fra DJ indgik hun forlig med firmaet og fik 17.500 kr. i kompensation. ”Fantastisk, at man kan få juridisk hjælp fra DJ”, siger hun.

Christina Hauschildt

Christina Hauschildt

Imens Christina Hauschildt talte i telefon med en kilde og tilfældigt surfede rundt på deres hjemmeside, dukkede der pludselig nogle billeder op, hun kunne genkende. Billeder hun selv havde taget til en artikel i et foreningsblad var affotograferet i dårlig kvalitet og lagt op på hjemmesiden sammen med den journalistiske tekst, der nu var oversat til engelsk.

”Hov – har de bare taget mine ting uden at spørge om lov?” tænker hun og ringer til journalisten, der har skrevet teksten. Sammen tager de kontakt til virksomheden, men bliver mødt af nærmest uforståenhed.

”Vi fik fat i marketingafdelingen og fortalt, at det ikke er ok bare at tage ting uden at have fået lov. Men de virkede lidt ligeglad og prøvede at affeje os ved at tilbyde at give os en anden opgave. Vi var ellers meget imødekommende og tilbød dem at de kunne købe artikel og billeder i god kvalitet. Men de var meget afvisende. Derfor tog jeg kontakt til juridisk afdeling i DJ, for nu gad jeg ikke lege deres leg mere. De havde krænket min ophavsret – enten fordi, de ikke kender loven, eller også fordi, de har været ligeglade,” fortæller Christina Hauschildt.

Vigtigt at kæmpe for sin ophavsret

Sammen med DJ’s jurister fandt Christina Hauschildt frem til et rimeligt økonomisk krav til virksomheden, og sagen endte med et forlig på en godtgørelse på 17.500 kr.

”Egentlig ville jeg gerne have haft lidt mere, så det var nok lidt modvilligt, jeg indgik forliget. Jeg har jo brugt rigtig meget tid på den her sag. Men man skal selvfølgelig være rimelig, og det skal holde til en eventuel retssag. Da er det rart at kunne få rådgivning fra DJ og finde det rette leje,” mener hun.

Du kan også få hjælp fra DJ

Er din ophavsret blevet krænket?

Få hjælp fra DJ's jurister

Generelt synes Christina Hauschildt, at det er vitalt at kæmpe for sin ophavsret.

”Særligt i disse tider, hvor folk stjæler billeder på kryds og tværs og mange selv tager billeder med mobiltelefonen, er det vigtigt at holde fast i sin faglighed og sin ophavsret. Ellers kan vi ikke overleve som fotografer. Og der er det jo så fantastisk, at man kan ringe til juridisk afdeling i DJ og få rådgivning. I sådan en sag her, hvor jeg virkelig har brugt mange timer, er det en gave, at man kan ringe på et tidligt tidspunkt og få hjælp,” siger hun.

Læs mere om Ophavsret

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.