Unge til kamp mod AI-desinformation
I weekenden 20-23. september mødes unge fra fem lande i København for at udvikle nye løsninger til at imødegå udfordringerne med desinformation skabt af kunstig intelligens. "Jeg ser frem til, at de unge definerer spilleregler for, hvordan vi kan være sammen i vores demokrati i en relevant og etisk form," siger Tine Johansen, formand i DJ, der er en af organisationerne bag projektet.
Unge fra fem lande mødes i København med Google, TV 2/DANMARK, HD-Sydsvenskan i Malmö og Dansk Journalistforbund – Medier og Kommunikation (DJ) for at bekæmpe AI-genereret falsk information. I et innovationslaboratorium på Mediegymnasiet NEXT, skal de udvikle nye løsninger for AI-kommunikation og skabe fornyet tillid i menneskelig, demokratisk dialog. Løsningsideerne formidles i case film, og de tænkes videreudviklet og anvendt af nordiske og baltiske skoler, gymnasier, journalistuddannelser, medier og organisationer.
Idegenereringen sker på baggrund af dialoger og oplæg fra blandt andre Bo Bergstedt, AI medie ekspert hos TV2, Jesper Vangkilde, kommunikationschef hos Google Denmark, Camilla Sylvan, nyhedschef på HD-Sydsvenskan og Ivo Visak, rektor på Saaremaa gymnasium.
”Ingen ved præcist hvordan vi skal tackle AI-desinformationen. Derfor er værdien stor, når unge på tværs af Norden og Baltikum sammen med uddannelser, medier, journalister og en af tech-giganterne opfinder nye måder at håndtere AI-genereret kunstig intelligens på og samtidig selv lærer at bruge det. Det giver tillidsfuld demokratisk deltagelse”, siger Karen Ellemann, generalsekretær for Nordisk Ministerråd.
Forbundslederen for DJ, Tine Johansen mener projektet kan bane vej for, at vores demokratier kan udvikle sig på den næste generations præmisser: ”Vi har brug for tillidsfulde fora, hvor falske AI-genererede nyheder ikke præger billedet, og hvor der er tydeligere forskel mellem AI-genereret medieindhold og ægte indhold. Jeg ser frem til, at de unge definerer spilleregler for, hvordan vi kan være sammen i vores demokrati i en relevant og etisk form. Jeg glæder mig til at se resultater, som både kan give inspiration direkte på uddannelserne og i journalistikken.”
Rektor for Mediegymnasiet Next på Frederiksberg, Rasmus Dietz tror på, at projektet skaber nye ideer:
”I gymnasierne ser vi et stort behov for at perspektivere brugen af kunstig intelligens. Ved at deltage i AI-projekter med et internationalt format løfter vi standarden og bringer ny viden ind i den danske uddannelsessektor. Det kan blive banebrydende for den demokratiske læring for de unge.”
Projektet, der er udviklet og faciliteret af konsulent Michael Frederiksen, er finansieret af Nordisk Ministerråds program “Prosperous Future” samt af Dansk Journalistforbund, der leder konsortiet bag projektet. Hertil kommer yderligere støtte fra den danske UNESCO nationalkommisson. De øvrige partnere i konsortiet er Model Estonia, Sustainable Foundation i Riga, UngMedia i Sverige samt den belarusisk-danske kulturorganisation Beladania.
Kontakt:
Mogens Blicher Bjerregård, projekt koordinator, +45 2725 8030
Tine Johansen, forbundsformand for Dansk Journalistforbund, +45 2040 5313
Rasmus Dietz, rektor for Mediegymnasiet NEXT på Frederiksberg, +45 3388 0602
Kommentarer