Underentreprenør bortvises fra DJ’s byggeplads
Et uanmeldt kontrolbesøg fra 3F’s byggeafdeling afslørede, at en underentreprenør på byggepladsen for DJ’s nye domicil brugte litauiske arbejdere uden for overenskomsten. Og da underleverandøren ikke ville bringe tingene i orden, blev den bortvist fra byggepladsen.
I sommeren 2026 rykker Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation ind i Forbundshuset ved Sluseholmen. Et splinterny domicil, som DJ deler med tre andre fagforeninger. Domicilet er under opførsel og er underlagt nogle af de skrappeste klausuler og krav om arbejdsvilkår og bæredygtighed, som byggebranchen har set.
En af disse klausuler er for ganske nylig kommet i brug, da 3F ved et kontrolbesøg stødte på fem litauiske betonarbejdere, som ikke kunne fremvise dokumentation på, at de arbejder under en overenskomst. De fem arbejdere er ansat hos en underentreprenør til en underentreprenør, og da bygherrerne i de fire fagforeninger har sikret sig, at alle, der arbejder på byggepladsen, skal have en overenskomst, fik underleverandøren 48 timer til at få de fem litauere ansat på en overenskomst. Det nægtede underleverandøren, som herefter blev bortvist fra byggepladsen.
Sagen viser, at klausulerne fungerer, mener DJ-formand Tine Johansen:
”Vi er stolte af, at vi både som fagforeninger og som bygherrer skaber ordentlige vilkår på arbejdsmarkedet, byggesten for byggesten. Som fagforeninger kæmper vi hver eneste dag for ordnede og trygge vilkår på arbejdsmarkedet. Og derfor skal vores egen byggeplads selvfølgelig afspejle dette,” siger hun.
Vigtigt med klare klausuler
Det er anden gang, at der er uhensigtsmæssigheder på byggepladsen i Sydhavnen. I sommer oplevede et andet hold fra 3F, at de ikke fik adgang til byggepladsen. Også den uhensigtsmæssighed blev der med det samme rettet op på. Og Tine Johansen kan ikke garantere, at der ikke opstår nye sager.
”Men det er netop derfor, det er så vigtigt at have fået nogle klare aftaler og klausuler ind i den kontrakt, vi som bygherre laver med hovedentreprenøren. For så kan vi reagere hurtigt og effektivt, når den her slags sager opstår. Vi ville helst være de her sager foruden, men det er næppe realistisk. Derfor er vi glade for at se, at det system, vi har sat op, virker i praksis,” siger hun.
For Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation er det selvfølgelig afgørende at stå på de samme, vigtige principper som forbund og som bygherrer, forklarer Tine Johansen:
”Vi kræver ordnede og trygge arbejdsvilkår. Og vores byggeri skal tjene som forbillede. Derfor trak forhandlingerne med hovedentreprenøren også ud i mange og lange natlige forhandlinger, da vi skulle indgå kontrakt om byggeriet. Vi stillede nemlig krav om de mest restriktive sociale klausuler og lærlingeaftaler på vores byggeri. Derfor kunne vi, da aftalen landede i januar, citere vores advokat for, at det var de bedste sociale klausuler, han nogen sinde havde set på det private arbejdsmarked.
Vi har i vores kontrakt om Forbundshuset sikret os, at ingen leverandører kan outsource ansvaret for arbejdsvilkårene til andre, uden at det får konsekvenser,” siger hun.
Kommentarer