Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Udtalelse fra DJ's Hovedbestyrelse: En sort dag for Danmark

Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse holder ordinært møde i dag, onsdag d. 10. oktober 2018, og sender følgende udtalelse i forbindelse med afskedigelserne på DR:

Denne onsdag er alle medarbejdere i Danmarks Radio mødt på arbejde med ondt i maven og med nerverne i laser. Efter mange ugers uvished blev der i dag sat navne på de mange fyringer og forandringer, som DR har skullet gennemføre.

Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse sender sine varmeste tanker til alle de berørte DJ-medlemmer – fastansatte, tidsbegrænset ansatte, freelancere, praktikanter samt tillidsrepræsentanter. I dag ændres tilværelsen for mange, som skal forlade gode stillinger, gode kolleger og trygheden ved et job. Også medlemmer i andre forbund bliver berørt. DJ samarbejder solidarisk om, at alle ansatte på DR får den støtte, de har brug for i den kommende tid.

DR-besparelserne kommer som konsekvens af regeringens medieforlig med Dansk Folkeparti i juni måned, og som udmøntning af den politiske aftale i Finansministeriet i marts måned om den fremtidige finansiering af Danmarks Radio og public service i Danmark.

Samlet betyder disse aftaler, at hundredvis af millioner kroner bliver fjernet fra dansk medieproduktion og dansk indhold. DR bliver svækket, og public service bliver forringet.

I en tid, hvor danske medier og dansk indhold og egenart er hårdt udfordret af de udenlandske, multinationale streaming- og distributionskanaler, er det den forkerte medicin, et flertal i Folketinget har udskrevet.

Dansk indhold og danske medier burde ikke svækkes, men styrkes i denne tid. Danske medier burde løftes af fællesskabet, men i stedet har V-LA-K-regeringen og Dansk Folkeparti valgt at lægge forhindringer ud.

Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse appellerer til de politiske partier om at besinde sig nu. Hverken de private medier eller public service-medierne profiterer af, at der samlet set bliver mindre dansk indhold.

Temperaturen i et demokrati kan man måle på pressen og medierne. Begrænses de, bliver det en udfordring for demokratiet – og dagens fyringer i DR er derfor et tydeligt symbol på, at det er selve demokratiet og sammenhængskraften, der er sat på spil af det mindst mulige politiske flertal.

På hovedbestyrelsens vegne

Karen Hedegaard og Lars Lindskov

Dirigenter

Kommentarer