Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Twitterguide: Kom godt i gang som kommune eller organisation

Twitter er et af de værktøjer, hvor mange snubler ved indgangen og ender med en profil, der aldrig giver den store respons. Med disse seks overkommelige skridt kan du få din organisation eller kommune godt ud over Twitter-rampen.

1. Skift værktøj

I har brug for et værktøj, der giver bedre overblik. Skift derfor fra at bruge Twitters almindelige website til fx Tweetdeck, som giver overblik over fire gange så meget på en skærm. På den måde kan I overvåge både fagfolk og vigtige emner.

Sørg samtidigt for, at der er Twitter på de ansvarliges mobil og tablet. Twitter er et hastigt medie, og skulle I som organisation havne i et shitstorm, ønsker I overblikket direkte i inderlommen og muligheden for at svare uden at skulle tilbage til skrivebordet.

Nå, ja – og så er Twitter en fortrinlig kilde til at holde sig ajour, når man lige har fem minutter mellem to møder.

2. Søg og følg

Følg de folk og organisationer, der sætter dagsordenen og som I ønsker at lære af. Det kan være medier, fagjournalister, interesseorganisationer, firmaer, politikere og især fagfolk. Masser af fagfolk. 

Følg mindst 100, hellere 300 og på sigt gerne 1000. Hvis I ikke følger ret mange, vil jeres Twitter-feed være tomt og slet ikke give den puls, som I kan opnå, når I virkelig slår ørerne ud.

I kan supplere overvågningen af personer ved at søge på fagudtryk og vigtige hashtags. På kort tid får I her overblik over, hvem der er meningsdannere og aktive kuratorer inden for bestemte fagområder.

3. Observer og gå i dialog

Læg ud med at observere de andres samtaler. Giv de mest interessante et ReTweet (RT) eller et Like (hjerte) med eller uden kommentarer. Hvis I har styr på jeres fagområde, kan I som kuratorer tilføje stor værdi ved at finde de vigtigste artikler, events og samtaler. 

Vær venlig og opsøg muligheden for at hjælpe. Svar dem der spørger, eller gå i venlig dialog med dem, I kan hjælpe. Det er her I skaber netværket. Det mest populære I kan gøre, er selv at spørge om hjælp.

Vær meget beviste om, at kritik og kontante udmeldinger på 140 tegn nemt bliver unuancerede, og at det kan være særligt problemfyldt som myndighed. Hvis lange forklaringer er nødvendige, så brug en platform, der giver plads til detaljer og tweet et link til den grundige forklaring.

4. Skriv selv

Når I har bygget netværk og er startet på dialogen, kan I bidrage med de ting, I gerne selv vil fortælle. Hvad har I som kommune af nyheder, viden og faciliteter, som andre kan bruge?

Og lad os tage Elefanten i glasbutikken med det samme: I kan godt linke til kommunens egne pressemeddelelser, men det er ikke dem, der bliver ReTweetet i stor stil, og jeres feed bør ikke være en stime af links til pressemeddelelser. Fokuser på at give de vigtigste og mest borgervendte sager et ekstra skub ud over rampen.
 
Forsøg i stedet at være hjælpsom og dialogvendte: Svar på spørgsmål, fremhæv andres initiativer i jeres kommune, inviter til borgermøder eller send serviceinformation ud, når der sker noget ekstraordinært. Hold løbende øje med, hvad der virker bedst.

5. Giv opgaven prioritet

Uanset hvor mange mande-timer I vælger at bruge, er det afgørende, at der er udpeget en ansvarlig, som får til opgave at udvikle profilen og værktøjet. Det skal være en officiel opgave, og ikke noget som ordnes med venstre hånd.

Kontoen er organisationens officielle ansigt udadtil, og kræver sproglig præcision, overblik over jeres virksomhed, erfaring og evnen til at yde hurtig og venlig service.

6. Gør det synligt

En twitterkonto har ingen effekt, hvis den er hemmelig. Tilføj Twitter til autosignaturer i mails eller på jeres website. Sæt evt. en offentlig skærm op på rådhuset/receptionen, der viser tweets, hvor I går i dialog eller omtales. Men sørg først og fremmest for at ledelsen viser officiel opbakning.

Kommentarer