Tag ikke dine demokratiske rettigheder for givet
I dag fylder Danmarks grundlov 175 år, og i disse tider er der ekstra gode grunde til at fejre denne helt centrale del af det danske samfund. For overalt i verden er der trusler mod demokratiet, menneskerettighederne og ikke mindst den frie presse. Flere europæiske ledere er på vej i den gale retning. Derfor opfordrer vi alle de kommende danske EU-parlamentsmedlemmer til at kæmpe for pressefriheden.
På en grundlovsdag med et valg til EU-Parlamentet lige om hjørnet er der grund til at sætte fokus på pressefriheden i Europa. For selv om vi i Danmark kan og skal glæde os over at bo i et land, hvor grundloven sikrer presse- og ytringsfriheden, så er hverdagen en helt anden for flere af vores journalist- og presse-kollegaer i andre EU-lande.
Se også: Her er de fire vigtigste fagspecifikke emner for DJ til EU-parlamentsvalget
Mens Danmark og Sverige ligger i toppen af det pressefrihedsindeks, som udarbejdes af den anerkendte internationale organisation RSF (Journalister uden Grænser), så er medierne under pres i en række andre EU-lande. Det gælder Ungarn og Slovakiet, men også Grækenland, Malta og Italien.
Det er dybt alvorligt. For det risikerer at smitte og føre til yderligere begrænsninger for journalistikken og medierne, når en hel håndfuld lande går den forkerte vej. Og når nogle politikere så oveni begynder at tale om, at det er pressen, der er skyld i et politisk attentat, hvilket skete i Slovakiet efter skudangrebet på premierminister Robert Fico, så er der ekstra grund til at være bekymret. Mange steder i Europa ser vi desuden systematiske undergravning eller økonomisk udmarvning af Public Service tilbuddene, når der laves regeringskritiske nyheder.
Det kan muligvis opleves som både hårdt og uretfærdigt for nogle politikere og andre magthavere, når pressen bider sig fast og går tæt på beslutninger, processer og afgørelser både i politiske systemer og andre steder i samfundet. Men det er helt afgørende for et demokrati, at pressen på vegne af borgerne kan stille kritiske spørgsmål og undersøge, hvordan magten forvaltes.
EU har da også for længst defineret, at ytringsfrihed og informationsfrihed er kerneværdier. I EU's charter for grundlæggende rettigheder står: ”Mediefrihed og mediernes pluralisme skal respekteres”.
Og EU-Parlamentet har på forskellige måder arbejdet for at sikre en fri og mangfoldig presse.
I DJ er vi dybt bekymrede for, at der i lande tæt på os arbejdes politisk for at begrænse mediernes mulighed for at arbejde uafhængigt.
Derfor opfordrer DJ til, at de 15 danske politikere, der bliver valgt den 9. juni, vil gøre kampen for ytringsfrihed og pressefrihed til en mærkesag og et indsatsområde. Og når de i dag på grundlovsdag fører valgkamp, håber vi, de husker på, at ytringsfrihed og pressefrihed aldrig skal tages for givet. Særligt i disse tider er der brug for at have den som en vigtig mærkesag – for det er af afgørende betydning for selve demokratiet, at vi har en fri og uafhængig presse.
Rigtig god grundlovsdag
Kommentarer