Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Store uklarheder i aftale om ny offentlighedslov

DJs formand Mogens Blicher Bjerregård er skeptisk over for centralt element i ny aftale om offentlighedslov, der er blevet præsenteret i dag. Også stærkt udskældt politiker-paragraf ser ud til at bestå.

Mogens Blicher Bjerregård bemærker, at den offentlige debat om centrale elementer i den nye lov, har haft betydning for lovgiverne:

”Jeg er tilfreds med, at regeringen og V og K har taget den stærke kritik af ministerbetjeningsparagraffen, der blandt andet er rejst i Dansk Journalistforbund til efterretning. Men jeg er stadig mere end skeptisk over for, hvad det er man erstatter formuleringen ministerbetjening med”.

”Jeg synes ikke det står klart, hvad man har tænkt sig at sætte i stedet for. Og når alle parter er så optagede af, at ministerbetjeningsreglen kan være problematisk, så bør den stryges.”

Stadig kritisabel politiker-paragraf

En anden paragraf i aftalen kan få stor betydning for offentlighedens indsigt i, hvordan lovgivning bliver til. Det er således lagt op til, at ministre og folketingsmedlemmer kan udveksle dokumenter uden at det er muligt at opnå aktindsigt i disse. Dermed kan lovforlag klappes af mellem parterne uden offentlighedens viden. 

Til dette siger Mogens Blicher Bjerregård:

 ”Jeg bemærker, at undtagelsen i paragraf 27 nr. 2 om udveksling af dokumenter mellem ministre og MF’ere vedrørende lovforslag stadig er med. Det har vi tidligere kritiseret, og det finder jeg stadig stærkt kritisabelt, da det giver en mere lukket lovgivningsproces. Faktisk præcis som det er sket med den aktuelle aftale mellem regeringen og V og K.”

For selve aftalen om offentlighedsloven og de dokumenter, der er blevet udvekslet der, vil med ny lov være undtaget for aktindsigt”. 

”At man på denne måde laver en aftale i ly af mørket er jo absurd. Det viser præcis vigtigheden af, at der er åbenhed om beslutningsprocesserne, og at der er mulighed for aktindsigt. Det er i samfundets interesser.”

Kommentarer