Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Steffen Lilmoes modtager Carsten Nielsen legatet

Steffen Lilmoes modtager Carsten Nielsen legatet 2020, fordi han igennem flere år har ydet en særlig faglig indsats i sin tid som tillidsmand på Jyske Vestkysten.

Steffen Lilmoes

Ulrik Tofte

Carsten Nielsen var den første formand for Dansk Journalistforbund. Hvert år uddeles Carsten Nielsen legatet til forbundsmedlemmer, der ”med udtryksmæssig gennemslagskraft har præget samfunds­- og kulturdebatten, eller som har markeret sig ved en særlig faglig indsats”.

I 2020 er der for første gang blevet uddelt to legater

Ulrik Tofte Steffen Lilmoes modtager Carsten Nielsen legatet 2020

Ved overrækkelsen af legatet holdt DJ-formand Tine Johansen, på vegne af Carsten Nielsen legatets komite, Maj Munk, Jens Ringberg, Pernille MacDalland, Lars Lindskov og Tine Johansen selv følgende tale til Steffen Lilmoes:

Kære Steffen og alle I andre

Jeg dukker op her midt i jeres generalforsamling af to grunde.

For det første for at være med til at klappe dig ud efter mange år som tillidsmand for kollegerne på Jyske Vestkysten.

For det andet for at overbringe en helt særlig meddelelse.

Intet er, som det plejer at være, i år.

Under normale omstændigheder ville jeg lige om lidt give dig et ordentligt kram. Det har du til gode til en anden gang.

Og under normale omstændigheder ville jeg nu påbegynde en længere tale, som sluttede med en afsløring. Det gør jeg ikke. Denne gang kører jeg efter nyhedstrekanten og starter med det vigtigste først:

Kære Steffen Lilmoes – du er modtager af Carsten Nielsen-legatet!

 

Legatet er oprettet til minde om Dansk Journalistforbunds grundlægger og første formand fra 1961, journalist og redaktør Carsten Nielsen.

Legatet er siden 1980 uddelt til et forbundsmedlem, der ’med udtryksmæssig gennemslagskraft har præget samfunds- og kulturdebatten, eller som har markeret sig ved en særlig faglig indsats’.

Du har i den grad markeret dig ved en særlig faglig indsats – og i mange år.

Carsten Nielsen-komiteen består af Lars Lindskov (PF), Pernille MacDalland (Politiken), Maj Munk (freelance), Jens Ringberg (DR) og mig. Vi modtog sammen med indstillinger af andre fine kolleger en motivering fra dine kolleger:

Steffen Lilmoes har på nærmeste hold fulgt de store strukturændringer, som dansk presse har været igennem de seneste 30-40 år. Han har oplevet store fusioner, ageret under udenlandske kapitalfondes opkøb af danske mediehuse og været igennem flere sparerunder, end en haj har tænder. Gennem alle forandringerne har han stået fast på kernen i det faglige arbejde, nemlig at tillidsmanden skal sikre sine kollegers løn- og arbejdsvilkår.

Hver gang jeg har stået ved Steffens side i en forhandling, har han sagt: Jeg går målrettet efter tre ting; løn, løn og løn.

Han har måske virket stiv og gammeldags, efterhånden som det faglige arbejde bredte sig ud og kom til at handle om de mere bløde værdier, men man skal ikke tage fejl. Når det gælder enkelte kollegers behov for nedsat tid eller særlige skåneforhold, er Steffen altid gået ind i disse forhandlinger for at sikre optimale ordninger for den enkelte (…)

Helt gammeldags har Steffen kæmpet for, at dem, der leverer det indhold, som bladhusene gennem årene har tjent millioner på, selvfølgelig skulle have del i kagen.

Legatkomiteen lægger vægt på din lange og loyale indsats for kollegerne på Jyske Vestkysten og i Jysk Fynske Medier som tillidsmand siden 1996.

Du har altid været optaget af løn- og arbejdsvilkår, men også af dine kollegers ve og vel og det kvalitetstab, de oplever, når sparekniven er blevet svunget igen og igen.

Du lader dig ikke forblænde af nysprog og markedsføringsføringstermer, men kalder en spade for en spade.

Du har stået igennem mange storme og har bokset med mange skiftende chefer. Og i kampens hede har din opmærksomhed været både hos dem, der blev opsagt, og dem, der blev tilbage i en stadig mere presset virkelighed.

Tak for kampen, Steffen.

For nylig sad vi to og talte sammen efter et fagligt møde. Jeg spurgte, om du glædede dig til at indstille karrieren på Jyske Vestkysten. Svaret var lidt blandet:

- Ja, men jeg gad godt fortsætte som tillidsmand. Det er så sjovt, at det ville jeg gøre gratis, sagde du.

Nu går vi jo ikke ind for ulønnet arbejde i DJ, men jeg er glad for, at det har været lige så meningsfyldt for dig at være med, som det har været for os andre at have dig med.

Personligt vil jeg sige dig kæmpestort tak for de mange år, vi har haft sammen som fagligt aktive i forbundet. Du er en fin kammerat, stædig ad helvede til og rasende sjovt selskab. Vi er mange, der kommer til at savne dig.

Da jeg mødte dig første gang til en overenskomstforhandling i starten af 00’erne, var jeg nærmest lidt bange for dig. Du havde mestendels korslagte arme og kunne udtale ordet ’nej’ på tusind, meget jyske måder.

Men du er jo i virkeligheden blød som smør. Det ved dine kolleger, og det ved vi. Du skjuler det bare rigtig godt det meste af tiden.

Da du kortvarigt var medarbejderrepræsentant i Orklas bestyrelse -  ja, du har sgu slidt mange ejere op – modtog du en pæreskinke som tak for indsatsen. Den gave grinede vi af en hel aften på Wessels Kro.

I dag modtager du et legat på 20.000 kroner og en skulptur af Jørgen Haugen Sørensen og dertil vores alle sammens dybeste respekt.

Tak, tillidsmand!

Udover Steffen Lilmoes har også Sofie Linde modtaget Carsten Nielsen legatet 2020

Kommentarer

Charlotte Eilsø

lør, 10/24/2020 - 18:39

Det er så velfortjent! Steffen har utrætteligt haft vores ryg i mere end 20 år og kæmpet for bedre overenskomster til gavn for både os lokalt og for kolleger i hele landet.
Tak for besøget, Tine!