Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Sommerpause? Gode råd til dem, der ønsker forandring

Sommerpausen er den længste ferie på året og derfor en god anledning til at gøre status og måske reflektere over de små eller store justeringer, du gerne vil lave, når du vender tilbage på jobbet. Ekspert i arbejdsliv og personligt lederskab Lisbet Bladbjerg giver her en række gode råd til dig, der ønsker at forandre - store eller små ting - når hverdagen vender tilbage.

Lisbet

PR-foto Lisbet Bladbjerg

Gode sommerpause-råd fra Lisbet Bladbjerg:

  1. Sig nej, selvom det er på bagkant. Det er bedre at være fuldt ud engageret i færre ting, end at gabe over for meget.
  2. Lav helt lavpraktisk en liste med for-og-imod en forandring, som du overvejer at skabe. Hvad har du? Hvad kan du miste?
  3. Forandring kræver planlægning. Lav en værdivurdering af, om den her forandring virkelig er en, du brænder for at skabe? Hvis ja, så begynd din planlægning og risikoberegning.
  4. Brug din arbejdsevne til at se tingene fra et helikopter-perspektiv til at se på dig selv og den situation, som du befinder dig i. Kan små justeringer skabe den nødvendige forandring, eller skal der større tiltag til?
  1. Pak mobilen væk og vær tæt med de tætte.

Ja, du skal holde ferie og være sammen med dine nærmeste. Men lige netop den her ferie er for mange også en anledning til at reflektere over arbejdslivet, fordi sommerpausen er den længste på året.

Er du en af dem, der alligevel ikke kan lade være med at bruge noget af ferien på at gribe muligheden for at vende de udfordringer, du har haft i det forgangne arbejdsår? Og reflektere over de forandringer, du måske ønsker for næste arbejdsår? Så får du her en guide til, hvordan du kan sætte dig nogle personlige mål for den kommende periode. Undgå at falde i de samme fælder, som du netop er kommet op fra. Og finde modet og motivationen til at få lavet de ændringer, du godt kunne tænke dig, men har skudt til hjørne.

Lisbet Bladbjerg er underviser og udviklingskonsulent i virksomheden Bladbjerg/Kibsgaard, der uddanner folk i at tage ”personligt lederskab” og ansvar for de valg og omstændigheder, de rent faktisk kan gøre noget ved. Og give slip på det, de ikke kan forandre.

Sig nej

Er du en af dem, hvor ferier generelt er redningsplanker, og hvor du efter nogle dages udmattelse plejer at vågne op og konstatere, at et par justeringer i hverdagen nok ville være en fordel? Så har eksperten – også i (arbejds)udmattelse – det her meget simple råd:

”Sig nej.”

Det er vigtigt at være opmærksom på, fortsætter hun efter en længere pause, at selvom du er kommet til at sige ja, så kan du godt sige fra.

”Du har altid et valg om at ændre et ja til et nej. Vi har en tendens til, at selv efter vi har opdaget, at vi har sagt ja til for meget, så fejer vi det bare væk og fortsætter derud af. Men nu, hvor du er nede i gear og har hverdagen på afstand, så kig på det. Holder enderne sammen, når ferien slutter? Eller skal du sige nej til nogle af de ting, du har sagt ja til? For er det klogest at fortsætte og overhøre signalet om, at du har puttet for meget ind i din hverdag, eller at gøre noget ved det?”

At sige fra skaber respekt, siger hun, også selvom det er på bagkant og ved nærmere eftertanke.

”Ja, folk kan godt umiddelbart blive skuffede eller ked af det over, at du er nødt til at udskyde eller bryde en aftale, men i sidste ende skaber det respekt at respektere sig selv og sin tid.”

Undgå at falde i de samme fælder efter ferien

Kan man bruge sommerpausen på at øve sig i ikke at falde i de samme fælder, når man er retur i hverdagen igen? Som interviewer tager jeg fat i en velkendt problematik: At blive bedre til at tage imod konstruktiv kritik uden at gå i forsvar.

”Årsagen til, at vi kan have svært ved at modtage kritik fra kollegaer, er ofte, at vi ikke er forberedte. Når du ikke er forberedt, går du naturligt i forsvar – medmindre du har øvet dig i at lade være. Så det du kan gøre på en ferie med familie og venner, er at øve dig i ikke at gå i forsvar, når nogen påpeger, at der findes andre fornuftige løsninger end den, du har valgt. Hvis du øver dig på din partner så husk, at dem, du er tættest på, ofte også er dem, du kan blive mest irriteret på.”

Det kræver mere planlægning end mod at forandre 

Jeg har skrevet på mit papir, at jeg skal spørge Lisbet Bladbjerg om, hvordan man måske kan bruge sommerpausen på at finde modet til at skabe de forandringer i arbejdslivet, som man har ønsket længe, men skudt til hjørne på grund af hverdagens massive tidskonsumering.

Men puha. Du behøver slet ikke være modig for at skabe forandringer, siger hun med det første.

”At tale om mod, det er at tale om det forkerte. Jeg har været selvstændig i 20 år, og jeg har aldrig været modig. Jeg tænker ikke, det kræver mod at skabe forandringer. Jeg tænker, det kræver planlægning. Jeg lagde i sin tid ud med at tale med min bank, min partner og med mig selv – og så planlagde jeg nøje, hvordan jeg kunne gå fra ansat til selvstændig. Derefter lavede jeg en risikoberegning, så jeg vidste, hvad der værste ville være, der kunne ske.

"Se hvad der sker, hvis du helt konkret går i gang med at planlægge og forsøger at beregne eventuelle konsekvenser. Er forandringen i overensstemmelse med dine værdier – er det det værd? Og hvad må det koste?"

Vær tæt med de tætte

Til spørgsmålet om, der er flere gode råd, hun gerne vil give på nippet til ferien, svarer hun:

”Vær tæt med de tætte. Og få nu begravet den mobiltelefon. Tænk på, hvad der sker, når du sidder i et fly uden netadgang. Du snakker med sidemanden og dine børn, spiller kort, læser, hører musik og finder tiden til at undre dig over, at flyvefisk i karrysovs kan smage netop sådan.

Kom ud i virkeligheden. Lyt til, hvad der rent faktisk bliver sagt. Og få bygget det sandslot. God ferie!”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Lars Bech

BOOK EN KARRIERESAMTALE

DJ's medlemmer kan få en personlig karriereudviklingssamtale af 1 times varighed med fokus på sparring, rådgivning og coaching.

Jamal Christensen

FÅ ET FAGLIGT KAFFEMØDE

Kunne du tænke dig at drikke kaffe med fx en Cavlingvinder, en kommunikationschef eller en freelancefotograf? 

Jonathan Bjerg Møller

STYRK DIT FAGLIGE NETVÆRK

Du kan ikke undvære det. Del din viden og erfaringer med andre som dig. Uanset hvilken faggruppe du tilhører, faciliterer DJ faglige netværk landet over, og dækker de forskellige fagområder.