Som selvstændig skal man spørge sig selv: "Hvad er det værste, der kan ske?”
Hvordan starter man op som selvstændig? Det spørgsmål er der helt sikkert lige så mange svar på, som der er vira i vuggestuen. Én af måderne har direktør i Rakkerpak, Dorte Palle, fortalt om i sæson 1 af podcasten, Dorte Palle Alene. Nu er hun tilbage med sæson 2 - fem år senere. Hvad der er sket i mellemtiden, og hvor hun befinder sig i dag, kan du læse om her.
Du kan finde Dorte Palles podcast om sit liv som selvstændig hos din normale podcast-leverandør. Søg på Dorte Palle Alene
Trænger du til at opgradere din forretning som freelancer eller selvstændig? Ansøg om plads på DJ's BIZ Kickstart kursus. Det er gratis for medlemmer.
Dorte Palle startede sin virksomhed for fem år siden og har siden gennemgået en markant udvikling. Fra at være soloselvstændig og rode rundt i opstartsvanskeligheder til nu at være en del af en mellemstor virksomhed med ordnede forhold som overenskomst, pensionsordning og mulighed for barsel. Denne udvikling har været en kontrast til Dorte Palles første år som selvstændig, som hun beskriver som en tid, hvor hun "fuckede lidt rundt."
Anden sæson af podcasten "Dorte Palle Alene" kaster lys over den rejse, som Dorte Palle og hendes virksomhed har været på. Jeg møder hende hos Dansk Journalistforbund en regnvåd eftermiddag i november til en snak om, hvordan udfordringerne i hendes arbejdsliv nu adskiller sig fra opstartsvanskelighederne og diskuterer de nye aspekter af virksomhedsdrift, herunder ansatte, udvikling og overvejelser om fremtiden.
Udfordringer og forandringer
Jeg er selv soloselvstændig med et enkelt år i rygsækken - men allerede nu med stor interesse for, hvordan andre driver deres etablerede virksomhed og tager de næste store skridt - måske mod en fusion, et ApS eller investorer. Derfor glæder jeg mig til at møde Dorte Palle, som i det første afsnit af den nye podcastsæson besøger DJ’s iværksætter-kursus, BIZ-Kickstart, et kursus jeg selv har været på tilbage i 2022, og som kom til at lægge grundlaget for mit eget firma.
Dorte Palle har udviklet sin virksomhed fra at være soloselvstændig til at indgå i et samarbejde med sin nuværende partner, Tor Arnbjørn, i deres fælles virksomhed Rakkerpak midt i København. Virksomheden producerer podcasts for blandt andre DR og Radio4 og har i dag i alt 10 ansatte. Da hun for fire år siden besluttede at teame op med Tor Arnbjørn, var det med bevidstheden om, at netop han komplimenterede hendes egne færdigheder:
“Allerede inden for et halvt år som selvstændig kunne jeg se, jeg godt kunne leve af det og tjene de penge, jeg skulle. Men det var kedeligt, og det var ikke bare, når noget var svært, og jeg havde brug for hjælp - det var det faktisk også, når ting gik godt. Jeg er for meget en holdspiller, og jeg manglede et team at fejre succeserne med. Men det var meget, meget sårbart at sætte ord på i starten, hvor det bare var et spørgsmål om overlevelse. Jeg kendte Tor i forvejen og kunne se, at han havde nogle kompetencer, der virkelig supplerede mine, og vi kunne begge to se, at vi ville have en helt anden båndbredde, når vi var to sammen,” fortæller hun.
Usikker tid for selvstændige
Jeg spørger Dorte Palle, hvordan hun har turde at udvide virksomheden og starte et partnerskab op i en tid, som ikke just har været nem; pandemi, krig, inflation og elregninger på himmelflugt. Man må næsten skulle være skør - eller i hvert fald umanerlig modig - hvis man drister sig til at gennemføre en virksomhedsudvidelse i disse tider.
Dorte Palle fremhæver betydningen af strategisk tænkning og at være systematisk, selvom hun ofte signalerer, at hun er et kreativt hoved uden fokus på strategi. Men netop hendes forretningsforståelse og strategiske formåen har vist sig at være særdeles stærk i samarbejdet med Tor Arnbjørn.
“Jeg ved godt, jeg siger i podcasten, at strategi keder mig. Men samtidig tror jeg også, det er strategi, der gør, at jeg har klaret mig ret godt. Jeg kan godt lide at signalere, at jeg har en krøllet, kreativ hjerne og en masse idéer, men at få en partner var jo strategisk.”
Hun fortæller også, hvordan timing har spillet en afgørende rolle i hendes succes, og hvordan hun har håndteret udfordringer såsom at ansætte medarbejdere og diversificere kundebasen.
“Jeg er god til at se tingene i en større sammenhæng, så vi timer vores produktioner godt. Og så sagde jeg meget tidligt, at vi var nødt til at have en større kundebase og ikke kun levere til én - for hvis de trak sig, så ville vi jo skulle lukke. Men altså, vi har på kontoret flere gange skulle kigge hinanden i øjnene og spørge, om vi stadig havde et firma i morgen. Det er ikke let at blive iværksætter, men jeg ville have ønsket, at nogen havde sagt til mig, at det ikke er så svært, og det vil jeg sagtens kunne finde ud af. Tor var den første, der sagde det til mig. Og så tror jeg, at det er vigtigt, man hele tiden spørger sig selv; hvad er det værste, der kan ske?”
Anden sæson og fremtidsplaner
Anden sæson af "Dorte Palle Alene" tager lytterne med på en rejse ind i Dorte Palles nuværende fokus på vækst. Hun deler tanker og overvejelser omkring investeringer, og sæsonen bevæger sig mod at inddrage andre iværksætteres perspektiver og erfaringer.
Dorte Palle afslører også planer om at ændre navnet på podcasten til "Dorte Palle United" og at skifte fokus fra hendes egne udfordringer til at inkludere rådgivning og coachende samtaler med andre iværksættere.
“Jeg er faktisk ude i en større bevægelse, hvor jeg laver nogle afsnit om vækst og investorer, men så overvejer jeg at ændre navn til Dorte Palle United. Det er ud fra nogle tanker om, at jeg ikke kan blive ved med at lave optagelser, hvor jeg fedter rundt og ikke ved, hvad jeg laver. For jeg ved godt, hvad jeg laver, jeg har faktisk en ret klar plan for, hvad jeg laver. Og det går ret godt. Så nu vender jeg den om og bliver den, der deler ud af de gode råd og tager lytteren helt ind i det kreative rum sammen med nogle soloselvstændige, der fortæller om deres udfordringer.
Den største udfordring: At have stamina
Dorte Palles allerstørste udfordring lige nu er at blive ved. At fortsætte med at få teamet den samme vej og kontinuerligt udvikle nye projekter og samarbejder. Lige nu er hun nemlig præcis, hvor hun gerne vil være.
“Jeg tror, at den største udfordring lige nu er noget stamina, fordi vi egentlig er et fantastisk dejligt sted. Nu er det hverdag og drift, og det er jo faktisk også en svær øvelse.”
Det er dog en øvelse, som Dorte Palle har det fint med, for hun elsker sit arbejdsliv og den måde, det har udviklet sig på de senere år:
“For fem år siden havde jeg aldrig drømt om eller turde håbe på, at jeg kunne sidde her og få en relativ god månedsløn hver måned og i hvert fald kunne se et år frem i tiden, at det ser meget godt ud. Så for mig handler det nu om at holde snuden i sporet og blive ved med det, vi har gang i. Jeg er lige der nu, hvor jeg gerne vil være: jeg er den kreative chef, der udvikler nyt og prøver at sælge nye projekter ind og sparker dem i gang. Og så er jeg selvfølgelig også leder i dagligdagen.”
Flere kvindelige rollemodeller!
Dorte Palle håber, at anden sæson vil inspirere og give lytterne håb. Hun vil gerne vise især kvinder, hvordan man kan udvikle sin forretning, for der er brug for de gode eksempler på kvindelige iværksættere i den danske mediebranche. Samtidig ønsker hun at udforske, hvordan soloselvstændige kan vokse og udvikle sig til etablerede virksomheder. Dorte Palle reflekterer åbent over udfordringer og den nødvendige udholdenhed for at bevare virksomhedens succes på lang sigt og understreger vigtigheden af at skabe arbejdspladser og løfte andre med på rejsen mod succes.
“Jeg fornemmer især i de her tider, at der er brug for lidt håb - nogle kvindelige rollemodeller og nogle at spejle sig i. Jeg vil påstå, at der er brug for gode eksempler på, at det er lykkedes - også selvom man ikke har en business-uddannelse. Vi har brug for iværksættere, der skaber arbejdspladser.”
Til spørgsmålet om, hvad hun vil råde nye soloselvstændige til, svarer hun:
“At være selvstændig er ikke for sarte sjæle, og der er mange, der har det svært i øjeblikket. Men samtidig har jeg lyst til at sige, just do it. Slå koldt vand i blodet, vær økonomisk ansvarlig og hav tillid til dig selv.”
Nogle dage efter mit interview med Dorte, ringer jeg til Stine Daugaard, der er faglig konsulent hos DJ, og som afvikler BIZ-kurser for selvstændige. Jeg vil høre hende, hvad hendes tanker er om at holde ild i sin virksomhed og finde modet til at tage det næste skridt.
Vær forberedt på op- og nedture
Det selvstændige liv kan virke både tillokkende og skræmmende - friheden er fed, usikkerheden er ikke. Hvordan vil Stine Daugaard anbefale, at man finder modet, trygheden og gejsten til at fortsætte som selvstændig - og ikke kaste håndklædet i ringen ved første store udfordring, som eksempelvis kan være en måned eller to uden indtjening?
“For det første skal man ikke være selvstændig for enhver pris. Dem, som prøver det af og af forskellige årsager finder ud af, at det bare ikke er for dem, skal selvfølgelig ikke være selvstændige. Når det er sagt, så går det jo op og ned i showbusiness, så du skal fralægge dig lønmodtager-tankegangen, hvor lønnen går ind den sidste i måneden, og du skal betale regninger den første. Jeg anbefaler, at man får opbygget en buffer til perioder med lav eller ingen indkomst, for økonomisk stress er virkelig svær at danse med. Derudover skal du have sat dit hold. Find nogle gode mennesker at omgive dig med; hvem er god til at heppe, hvem er knivskarp på salg eller netværk. Lav et advisory board, så du kan slippe fornemmelsen af at skulle kunne alting selv,” anbefaler Stine Daugaard.
Det kan være svært at vide, hvordan man kommer videre med sin forretning, når man i forvejen har alle kasketter på. Stine Daugaard anbefaler, at man stiller sig selv nogle vigtige, konkrete spørgsmål, inden man tager det næste skridt. Det vigtigste er at finde frem til, hvad man drømmer om.
“Du skal være bevidst om, hvad du gerne vil. Handler dine ambitioner om profilering, højere indtjening, ekspertise eller anerkendelse - eller vil du udvide din forretning til andre fagligheder, produkter eller områder? Det kan også være, at du vil arbejde mindre. Nogle gange kræver det at sige det højt for at skabe klarhed.”
Jeg spørger Stine Daugaard, om er der noget, jeg skal være opmærksom på, hvis jeg eksempelvis gerne vil starte større samarbejder med venner og bekendte eller måske endda starte firma sammen.
“Sørg for at have jeres aftaler på plads og at tage højde for de værste situationer, der kan opstå. Det kan være en god lakmustest på, hvordan vi er, når vi er allermest uenige. Når man laver samarbejder med folk, man kender rigtig godt, måske gode venner, glemmer man ofte at lave en rigtig aftale - og det kan gå meget galt. For her har du ikke kun et professionelt samarbejde på spil, du har også en privat relation på spil, og der har vi set nogle grimme sager. Derfor skal du være endnu skarpere på at turde sige de svære ting højt. Jeg vil anbefale, at man starter med skabelonen på hjemmesiden, og så kan man gå til juristerne og få dem til at vurdere aftalen, om den er fyldestgørende,” siger hun.
Kommentarer