Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Som freelancer er du ekstremt sårbar, hvis du ikke har en forsikring

Da Malene fik stress, turde hun ikke at sætte hele sin freelanceforretning på pause. Derfor fik hun supplerende dagpenge og fortsatte med at holde et par bolde i luften. Først flere år senere, da hun talte med PFA, fandt hun ved et tilfælde ud af, at hun faktisk var berettiget til 145.000 kr. via sin forsikring i Mediernes Pension. I den nyforhandlede aftale er der ifølge Sus Falch fra bestyrelsen i Mediernes Pension en række vigtige fordele, som især freelancere bør kigge nærmere på.

Malene Mølgaard

Maj-Bente Wøldike /DJ

Mediernes Pension er et samarbejde mellem Dansk Journalistforbund, DR og Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Alle DJ-medlemmer eller ansatte i en virksomhed under Danske Mediers Arbejdsgiverforening har mulighed for at være med i Mediernes Pension.

Mediernes Pension er både for freelancere, ansatte og ledere i mediebranchen.

I januar genforhandlede bestyrelsen i Mediernes Pension aftalen med PFA som leverandør

Malene Mølgaard oplevede efter tre år som selvstændig, at hun pludselig ikke kunne arbejde længere. Stressen havde sat sig i hele hendes krop, og hun ville kun blive endnu mere syg, hvis hun fortsatte i det hæsblæsende tempo, hun har lagt for dagen med talrige kunder og opgaver i sin freelanceforretning.

“Jeg blev sygemeldt med stress, men jeg turde ikke at sygemelde mig på fuld tid, for hvad skulle der så ske med min virksomhed? Jeg blev derfor sygemeldt på deltid for at kunne holde gang i nogle småting, så jeg stadig kunne betale mine regninger. Jeg var sygemeldt i et år, men det var først efter endnu et år, at jeg fandt ud af, at den forsikring, jeg havde gennem Mediernes Pension, faktisk dækkede midlertidigt tab af erhvervsevne, også stress. Og at jeg ville få dækket 83% af min løn – også på bagkant,” fortæller Malene Mølgaard, der er freelancejournalist og driver kommunikationsvirksomheden Storyseller.

Det var først, da Malene flyttede bank og pensionsopsparing, at hun i en samtale med PFA fandt ud af, at der faktisk var 145.000 kroner før skat, som hun havde ret til at få, fordi hun havde forsikret sig. Hun var altså ikke klar over, at hendes forsikring dækkede midlertidigt tab af erhvervsevne.

Kun 800 ud af ca. 4.500 er forsikrede

Malene var smart at have en forsikring. Men hun tilhører desværre et mindretal blandt DJ’s feelancere og selvstændige, som ofte er underforsikrede og heller ikke betaler ind til pension. Kun 800 ud af ca. 4.500 medlemmer i DJ, der enten er freelancere eller ansat i tidsbegrænsede stillinger, er forsikrede gennem Mediernes Pension. Oftest handler det om økonomi, andre gange er det fordi, det er et besværligt og stort område at sætte sig ind i, og derfor skubber mange det foran sig, fortæller Sus Falch, tidligere forperson for FreelanceGruppen i DJ og medlem af Mediernes Pensions bestyrelse.

“Det kan være uoverskueligt at skulle sætte sig ind i pension. Vi har travlt, der er så mange ting, vi skal nå – og det, der er besværligt og uinteressant, skubber man foran sig. Vi gør os måske heller ikke klart, hvor vigtigt tab af erhvervsevne-forsikring og pension er – og hvis man ikke har så mange penge, kan det være svært at bede om en samtale om pension, og det kan føles skamfuldt, hvis man måske ikke har tjent så meget de seneste år. Men det kan betale sig – også selvom man måske ikke har så store indtægter. For vi freelancere er ikke så usårlige, som vi måske tror, vi er. Men generelt er der manglende viden om, hvordan man bedst forsikrer sig, både på den korte og den lange bane,” siger Sus Falch.

“Når jeg ser, hvad der kan ske - og hvad stadig yngre mennesker bliver ramt af – stress, cancer, psykiske sygdomme – så er det her bare en super vigtig forsikring. Du kan få erstatning i perioder, hvor du er syg eller hvis du bliver uarbejdsdygtig for altid. Mange freelancere kan ikke leve på sygedagpenge - og derfor er det vigtigt at have sådan en forsikring, så du kan få noget oveni,” siger hun.

Vi ved ikke nok om forsikringer og pension

Malene Mølgaard fik via sin forsikringsudbetaling dækket et stort hul i økonomien. Hun har altid forsikret sig og gået meget op i at have en god pension, også som selvstændig, men alligevel kom det bag på hende, hvad hendes forsikring egentlig dækkede:

“Det er noget af det allervigtigste for mig som menneske at kunne klare mig selv og ikke være afhængig af andre. Det har altid været vigtigt for mig at kunne blive boende her med min familie. Jeg taler ofte om pensionsforhold med mine freelancekolleger – men næsten alle, jeg kender, siger, at der ikke er råd til det,” fortæller hun.

“Jeg var på røven, da jeg blev sygemeldt med stress og var på sygedagpenge. Jeg arbejdede lidt, for det var vigtigt for mig ikke at lukke virksomheden helt, for så må man ikke læse en eneste mail. Det var virkelig hårde år, for jeg troede kun, at min forsikring dækkede, hvis jeg brækkede armen eller på anden måde slet ikke kunne arbejde. Jeg anede ikke, at det også gjaldt stress. Hvis jeg havde vidst det på det tidspunkt, havde jeg måske ikke kæmpet så meget med at arbejde på deltid, men i stedet udelukkende koncentreret mig om at blive rask. Og jeg tror, der er mange andre derude, der heller ikke ved det her med midlertidigt tab af erhvervsevne.”

Er det ikke dyrt?

De fleste freelancere ønsker økonomisk frihed i deres liv. Men en af fordelene ved at oprette en pensionsopsparing er, at man sætter penge i gang med at arbejde for sig, så man på længere sigt skal betale mindre. Derudover er der skattemæssige fordele ved at vælge en pensionsopsparing, fortæller Sus Falch.

“Forsikringer og pensionsopsparinger kan justeres – min forsikringsmodel koster 7.000 kr. om året, det er godt 580 kr. om måneden. Når man forsikrer sig alene, får man ikke fordelen ved at være en stor flok, så derfor bliver præmien ofte meget højere.”

Man er fucking alene som freelancer

Lige nu er der 7.500 medlemmer i Mediernes Pension, hvilket betyder, at freelancerne kan få fordelene ved at være mange. Netop fællesskabet er noget, der tiltaler Malene Mølgaard:

“Man er fucking alene som freelancer – og jeg gider ikke at være fattig. At forsikre sig, synes jeg, er en måde at gå seriøst ind i freelancelivet på. Jeg er selvstændig, og derfor skal jeg da også forsikres,” fortæller hun.

Malene Mølgaard betaler 3.000 kr. til sin pensionsopsparing hver måned, og det bliver hun ved med, samtidig med, at hun betaler ca. 350 kr. om måneden for sine forsikringer i Mediernes Pension.

“Det bliver mere og mere stressende at være freelancer, fordi markedet ændrer sig, og man skal hele tiden kunne lære nyt. Så det er helt fantastisk, at der findes den her forsikring, der faktisk også dækker stress og lignende.”

DJ skal fortælle mere om de her tilbud

At så få freelancere forsikrer sig og sparer op til pensionen, skyldes økonomi, men Malene mener også, at det skyldes, at vi ikke ved nok om de tilbud, der er.

“DJ må bare gerne gøre mere ud af at fortælle om det her tilbud. Det kunne måske være en idé, hvis DJ henvender sig direkte til os selvstændige og freelancere for at informere os, og måske også, at PFA laver et årligt tjek hos os, så vi hele tiden er opdaterede på, hvad vi har af forsikringer, og om det passer til vores behov.”

Fakta - det kan du gøre:

  • Tjek dine pensionsforhold på pensionsinfo.dk - her får du et overblik over, hvordan du er dækket i forhold til pension og forsikring lige nu
  • Kig på Mediernes Pension for at se, hvad det koster - der er nemlig forskellige muligheder. Hvis du er i tvivl om, hvor mange penge du rent faktisk får i hånden, skal du bruge PFA og Aon.
  • Du behøver ikke at have pensionsopsparing for at have gruppelivsforsikringen.
  • Husk, at kontingentet i DJ kan trækkes fra i skat, og det kan store dele af forsikringen også.
  • Ræk ud til PFA og få rådgivning - de har anbefalinger og råd til dig ud fra din situation. Derudover kan du også få uvildig rådgivning fra Aon i hele 2023.
  • Det er en meget fleksibel aftale - du kan enten vælge forsikring eller pension eller begge dele. Det er faktisk ikke så tit, at der er så store valgmuligheder.
  • I forhold til investering, kan du lade PFA styre det hele, men du kan også selv vælge at investere depotet.
  • Hvordan foregår det?
    Mediernespension.dk Her går du ind og finder al mulig information - hvis du er nysgerrig, hvad er mine muligheder, priser, hvordan kan jeg investere - og hvor kan jeg hente rådgivning. Og du kan finde de gode frivillige medlemstilbud.

Kommentarer