Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Søren søgte om rettighedsmidler og fik næsten 12.000 kroner: Har du styr på, om du får, hvad du fortjener?

Selvom du er studerende har du stadig ret til rettighedsmidler, hvis du har produceret indhold til et medie og har en kontrakt med et såkaldt Copydan-forbehold. Søren Kongsted udnyttede det, mens han var ansat som freelancer for DR Syd, hvilket resulterede i flere tusinde kroner ad to omgange.

rettighedsmidler

Foto: Jonas Pryner Har du produceret indhold til et medie før? Find ud af, om du er berettiget rettighedsmidler.

Krænkelse af ophavsrettigheder

Her er DJ's trin-for-trin guide i ophavsretssager. Er dine ophavsrettigheder blevet krænket, kan DJ hjælpe dig. I guiden kan du se, hvem der gør hvad - og hvornår - i sager om krænkelse af ophavsrettigheder.

Du har måske hørt om begrebet rettighedsmidler. Men hvad er det overhovedet? Hvornår har du ret til dem? Og Ikke mindst: Hvordan får du dem? 

Søren Kongsted er i øjeblikket i gang med en kandidatgrad i journalistik på Syddansk Universitet. For snart to år siden afleverede han sin bacheloropgave, hvilket blev til en P1-dokumentar. Sidenhen har han tjent næsten 12.000 kroner via rettighedsmidler.

“Jeg har over en periode på halvandet år fået penge fra tre puljer. En gav 4.000 kroner, mens en anden gav mig 7.000 kroner. Så der kan være mange penge at hente – især for en freelancer uden fast indtægt,” siger Søren Kongsted.

Så spørgsmålet er: Hvornår har du ret til dem? Det hjælper Stefan Andersen, der er økonomikonsulent i Dansk Journalistforbund dig med at svare på.
Grundlæggende kræver det, at du producerer indhold, som bliver publiceret af et medie. Dernæst skal du have en kontrakt med det pågældende medie, og i den kontrakt skal du have et såkaldt Copydan-forbehold. 

Ofte forbehold i kontrakter
De fleste af DJ’s medlemmer har automatisk et Copydan-forbehold som følge af en af DJ's mange overenskomster. 

Dog skal du selv sørge for det, hvis du er ansat eller freelancer på et produktionsselskab, som ikke er omfattet af DJ’s overenskomst med producentforeningen. 

Men som udgangspunkt kan alle studerende, der har haft en mere eller mindre selvstændig funktion søge om rettighedsmidler. Selv studerende i praktik har ret til rettighedsmidler, da man godt kan have et Copydan-forbehold i sin kontrakt med det pågældende praktiksted. 

“Man skal tage kontakt til DJ’s Rettighedsmidler via mailen rettighedsmideridj@journalistforbundet.dk, hvis man ikke har søgt før. Det skal man gøre, når man i Journalisten, på DJ's hjemmeside eller via nyhedsbrevet ser, at vi er klar til at fordele midler,” forklarer Stefan Andersen. 

For Søren Kongsteds vedkommende var det dog en kollega på DR Syd, som fortalte ham om rettighedsmidlerne. Han fik anbefalet at søge om det, når han var ansat på en freelance-kontrakt. Så skal man som udgangspunkt bare vedhæfte lønsedler og kontrakt i en ansøgningsportal - dette er samtidig en ekstraordinær pulje ved navn radiomidler. 

“Til en af puljerne skulle jeg vedhæfte, hvilke specifikke historier jeg havde lavet, som kunne give penge fra en bestemt pulje. Jeg vidste, at der var en af mine produktioner, som var blevet genudsendt på P1, og det vedhæftede jeg i et dokument,” uddyber han. 

Det bekræfter Stefan Andersen, der forklarer, at eksempelvis en tv-produktion skal være førstegangvist eller genudsendt i det rettighedsår, som DJ udbetaler radiomidler for. Samtidig henviser han til https://journalistforbundet.dk/soeg-rettighedsmidler, hvis du vil vide mere om radiomidler. 

Kommentarer

MEDLEMSFORDELE FOR STUDERENDE

 

Jakob Carlsen

FÅ DEL I RETTIGHEDSMIDLER

Har du medvirket til produktionen af en tv-program i en rettighedsbærende funktion, så kan du få rettighedsmidler. 

Jakob Nielsen

BLIV MEDLEM

Få karriererådgivning, unikke kurser og juridisk hjælp gennem dit professionelle liv i medie- og kommunikationsbranchen.