Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Skriv den gode ansøgning og det gode jobopslag

Jobopslag. De kan være både vanskelige at formulere og respondere på. For hvad skal en ny medarbejder udfylde af funktioner? Og hvilke opgaver er de mest væsentlige? Et godt jobopslag er af stor betydning for både arbejdspladsen og den enkelte ansøger, der gerne vil skrive sig til en samtale.

Jobansøgninger

Jakob Carlsen

Savner du inspiration til ansøgningen? Tjek Guide til jobsøgning fra a-kassen AJKS

Eller deltag på DJ Webinar om den effektive jobansøgning

Er du ansat i en kommunikationsafdeling, og skal du indimellem skrive eller give feedback på et jobopslag? Du ved præcis, hvad I mangler, men hvordan prioriterer du, og får de mange behov kanaliseret ned i et opslag, der tiltrækker de rigtige kandidater til jobbet?

Få her fem råd til, hvordan du skriver et godt jobopslag

  1. Gør dig klart, hvad I primært og sekundært søger i en kommende medarbejder, så jeres opslag ikke stritter i alle mulige retninger, og du får indsnævret søgefeltet. Her gør du både din arbejdsplads en tjeneste – og de jobinteresserede. Hellere færre, men kvalificerede ansøgere.
  2. Skriv kun de vigtigste opgaver på. De mere rutineprægede opgaver, der følger jobbet, behøver ikke at stå i ansøgningen. Dem kan I eventuelt vende til samtalen.
  3. Skriv en enkelt sætning eller to om kulturen på arbejdspladsen. Arbejdsmiljøet og omgangen med hinanden har betydning for, om rekrutteringen af en ny medarbejder bliver en succes eller ej.
  4. Arbejd (længe) med den indledende underrubrik. Den har stor betydning for, om de ”rigtige” jobkandidater falder over opslaget. Specielt hvis det er et job, der kræver specifikke kvalifikationer.
  5. Vær varsom med brugen af superlativer. ”Vi søger verdens bedste…” eller ”Genial medarbejder til…” er ikke nødvendigt at skrive, når mindre kan gøre det.

Skriv en god ansøgning, der fortæller, hvem du er

Der findes ikke en enkelt opskrift på, hvordan du skriver dig til en samtale, men der findes gode og knap så gode ting, du kan bruge pladsen på. Jobkonsulent Morten Ballisager bidrager her – ud fra sin mangeårige erfaring med rekruttering – til de fire gode råd til, hvordan du skriver dig frem i ansøgerfeltet.

  1. Skriv aldrig mere end en side og nøjes gerne med en halv side, hvis den er skarp. Du skal ikke omkring alt det, du har lavet igennem tiden, eller har intentioner om at udrette, men blot vække deres nysgerrighed. At du snakker nordnorsk til husbehov og er superbruger i alverdens programmer (som ikke bliver efterspurgt), kan du godt nøjes med at skrive i dit CV.
  2. Husk på, at der er to opgaver forbundet med ansøgningen: At beskrive dine kvalifikationer og give udtryk for din motivation. Så 1) forklar, hvordan du matcher kravene i jobbet. Og 2) forklar, hvori din motivation består. Begge dele skal være tilstede, hvis din ansøgning skal få dig til en samtale.
  3. Hvis det er et annonceret job, så gå lige annoncen igennem, inden du trykker send. Er der vigtige krav, som du ikke har forholdt dig til?
  4. Skriv ikke som alle andre skriver, men øv dig i at udtrykke dig skriftligt på en måde, hvor du kan genkende dig selv. Hvis der er ord og vendinger, du aldrig kunne drømme om at tage i din mund, så undgå dem også på skrift. Forsøg derimod at udtrykke dig personligt – uden at det kammer over og fjerner fokus fra dine faglige kvalifikationer. Hvis du har kommunikations- eller journalistbaggrund, så læg særlig vægt på din skrivestil. Her er du nødt til at demonstrere, at sproget er dig velkendt.

Kilder: Ballisager, AJKS og DJ Individuel Rådgivning.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Jakob Carlsen

DEN GODE JOBANSØGNING

Find alt om opbygning og indhold og få gode råd om, hvad der fanger virksomhedens opmærksomhed. Kom godt fra start allerede i dag.

Lisette Hedegaard

FIND LEDIGE JOBS

Find dit næste job inden for medier, kommunikation og journalistik.

FÅ EN KARRIERESAMTALE

Ved du, hvilke job du skal søge eller hvordan du lander dit drømmejob? 

Som DJ-medlem kan du få en personlig karrieresamtale af 1 times varighed med fokus på sparring, rådgivning og coaching. 

Målet med samtalen er, at du skal gå derfra med skitsen til en handlingsplan og troen på, at det faktisk kan lade sig gøre for dig at realisere denne plan.