Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Skal du skifte job eller karrierevej?

Står du ved en skillevej, men er du i tvivl om, hvilken retning du skal gå for at genskabe glæden? DJ har talt med erhvervspsykolog Berit Kongrød Just, der har mere end 25 års erfaring med at rådgive medarbejdere om jobskifte og helt nye karriereveje.

Erhverspsykolog

PR-foto Erhvervspsykolog Berit Kongrød Just

Overvejer du et job- eller karriereskifte, kan du altid kontakte DJ for en karrieresamtale.

Relevante spørgsmål fra Berit Kongrød Just i forbindelse med et job- eller karriereskifte:

Hvad motiverer mig til at komme på arbejde? 

Hvilke kompetencer har jeg? Og hvilke kan komme i spil i et nyt job?

Hvor godt fylder jeg mit nuværende job ud? Søger jeg væk fra noget eller henimod noget?

Hvilke af mine værdier og nøgleord kommer i spil i mit nuværende job? Og hvad ønsker jeg i højere grad at have fokus på i et fremtidigt job?

Til spørgsmålet om, hvordan du bliver afklaret på, om det blot er et jobskifte fra en arbejdsplads til en anden, der skal til, eller om du helt skal gentænke dit arbejdsliv og indhold, svarer hun, at du skal starte et helt andet sted.

”For at blive klogere på, hvad der er det rigtige job for dig, skal du først klarlægge dine personlige værdier og nøgleord. Hvornår er du i dit es? Hvad driver dig? Handler det om respekt, resultater, udfordringer, sociale relationer? Og hvad er de mest betydningsfulde nøgleord for dig?”

Er dit arbejde pengene værd?

Ifølge Berit Kongrød Just er det ikke nogen nem øvelse, men derimod et stykke udviklingsarbejde, der kræver, at du bruger tid og energi på det.

”Det kræver en indsats, og ikke alle dine værdier kan indfries. Derfor er det vigtigt, at du ved med dig selv, hvilke værdier der har den største betydning for dig.”

Et andet spørgsmål, hun mener, du bør stille dig selv, er, om dit arbejde er pengene værd?

”Alle bør spørge sig selv om det, de laver, er pengene værd? Med det spørgsmål følger: Hvad er det for et liv, du gerne vil have? Får du store dele af dine grundlæggende værdier opfyldt igennem dit arbejdsliv – eller er det vigtigt for dig, at dit arbejdsliv levner plads til, at du kan engagere dig i andre sammenhænge?”

Hvorfor ønsker du et jobskifte?

”Det er vigtigt at få afklaret, hvorfor du søger et nyt job. Er du på vej væk fra noget – eller på vej henimod noget? Overvejer du at skifte job, fordi du har fået et uventet tilbud? Hvis det er det sidste, så overvej lige, om det primært er smiger, der får dig til at forfølge tilbuddet, eller om det rent faktisk er en spændende udfordring.”

I afklaringen af, om du søger nyt eller blot søger væk, råder erhvervspsykologen dig til at blive helt klar på, om du har brug for at skifte på grund af opgavernes karakter – eller på grund af samarbejdsrelationerne på din aktuelle arbejdsplads.

”Ønsker du et jobskifte, fordi du reelt er træt af dit nuværende arbejde? Så er der som regel noget, der ikke fungerer i det. Og her er det vigtigt at være afklaret - ellers risikerer du, at aben flytter med.”

Lars Bech

BOOK EN KARRIERESAMTALE

DJ's medlemmer kan få en personlig karriereudviklingssamtale af 1 times varighed med fokus på sparring, rådgivning og coaching.

Jonathan Bjerg Møller

STYRK DIT FAGLIGE NETVÆRK

Du kan ikke undvære det. Del din viden og erfaringer med andre som dig. Uanset hvilken faggruppe du tilhører, faciliterer DJ faglige netværk landet over, og dækker de forskellige fagområder.

Jamal Christensen

FÅ ET FAGLIGT KAFFEMØDE

Kunne du tænke dig at drikke kaffe med fx en Cavlingvinder, en kommunikationschef eller en freelancefotograf?