Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Selvstændig: "Nu gør jeg sgu det her ordentligt!"

Efter et par år som freelancejournalist på skiftende medier valgte journalist Lars Düwel at blive selvstændig og specialisere sig indenfor livestreaming. I dag tæller kunderne alt fra fodboldklubben AGF til Venstre i Varde. Men forud for det ligger en længere periode med fordybelse og fejlfinding fra hjemmet på Fanø.

hfhfh

Morten Fog

Tre gode råd fra Lars Düwel til medlemmer, der overvejer at blive selvstændige:

  • Find dig et lille område, hvor du kan specialisere dig ift. andre og bliv hundredmetermester til det ene område. Vær klar på, at du måske skal starte et sted, du ikke oprindeligt havde regnet med for at komme ind på et marked – og derefter kan du gå efter drømmeopgaverne.
  • Få styr på bogholderiet fra start – vi kreative og højtflyvende journalisttyper vil gerne bruge vores tid på alt andet end bogholderi, men der er mange penge at hente i fradrag og andre gode ting, hvis der er styr på bogholderiet fra start. Så sæt dig ind i det, brug et regnskabsprogram eller spendér nogle penge på en bogholder i starten. Det kan betale sig.
  • Vær stolt af din beslutning om at blive selvstændig. Du kan komme til at møde reaktioner som ’nå, du er blevet selvstændig, der var måske ikke det rigtige job for dig at søge?’ – slå dem hen og sig, at du selv har valgt din nye tilværelse og at du har fået verdens bedste chef; nemlig dig selv.

Lars Düwel er 30 år gammel og uddannet journalist fra 2016. Han begyndte sit arbejdsliv som politisk reporter for Børsen, hvor han også var i praktik. Det var ikke en fast stilling, og da hans kæreste fik mulighed for at komme på udveksling som journalist i Grønland, flyttede han med.

”Jeg fik et job som bartender på en café i Grønland, og det var sgu meget fedt at bruge sig selv på en anden måde i en periode. Efter tre måneders tid begyndte jeg at skrive freelance for det grønlandske medie Sermitsiaq.”

Da parret efter otte måneder på Grønland kom tilbage til Danmark, rykkede de i en periode lidt rundt mellem landsdelene for jobs.

Først Jylland, derefter København, for så at ende på Fanø.

”Vi nåede lige at finde en lille lejlighed i København, hvor jeg havde fået et freelancejob på Dagens Medicin, da min kæreste fik en fast stilling som journalist ved Jydske Vestkysten. Det var en stilling, hun virkelig gerne ville have, og vi besluttede os derfor for at slå os ned på Fanø.”

Lars fortsatte sit arbejdsliv som freelancer, hvor han i en periode arbejdede fast for P4, Danmarks Radio.

”Selvom det var en freelancekontrakt, arbejdede jeg 37 timer om ugen, og nød godt af den sikkerhed, der ligger i at være fast tilknyttet et sted.”

Samarbejdet stoppede med Coronaepidemien. Efter en tur til Peru i januar 2020, inden verden lukkede ned, var aftalen med Danmarks Radio, at han skulle tage kontakt, når parrets ferie var slut.

”Der blev desværre lukket helt ned fra deres side i takt med, at landet lukkede ned. Det var jeg selvfølgelig ærgerlig over, men perioden, der fulgte, blev også et wake up call for mig. Jeg fik taget temperaturen på, hvad det egentlig var jeg skulle. Jeg havde været løstansat journalist i lang tid – skulle jeg fortsætte af det spor?”

Noget af det, der sled på ham som freelancejournalist var, at han følte, at han var til vurdering hos redaktøren. Hele tiden.

”Jeg ledte konstant efter opskriften på, hvordan jeg kunne gøre redaktørerne glade. Jeg havde nærmest mere fokus på opskriften end selve retten, kan man sige, fordi jeg skulle levere ind i faste formater og forestillinger om, hvordan historien skulle fortælles.”

Fra onlinebanko til erhvervsidé

Pusterummet, der kom ned nedlukningen og ophørelsen af freelanceaftalen med Danmarks Radio, udfyldte han blandt andet med at iværksætte et bankospil til fordel for erhvervslivet på Fanø.

”Ideen var at lave et bankospil, hvor alle de penge, jeg tjente på pladerne, skulle bruges på gavekort i det lokale erhvervsliv, som senere blev præmierne, deltagerne spillede om. Det er altid vigtigt at støtte lokalt, men det er bare ekstra vigtigt i den her periode, hvor erhvervslivet lider. Normalt kommer der mange tyske turister og handler lokalt på Fanø, og de ville jo ikke komme i 2020.”

Planen var i udgangspunktet at spille det over Facebook Live, og køre betalingen over hans private mobile pay. Konceptet var fire plader for hundrede kroner, og succeskriteriet var at samle 6-7000 kroner ind i alt.

Lars fandt hurtigt opbakning til sin idé og allierede sig med to forsamlingshuse på øen.

”Vi endte med at sælge plader for 52.000 kroner. Det var fuldstændig sindssygt. Og som Fanøfolk er flest, meldte de fleste sig til i sidste øjeblik. På tre dage steg beløbet fra 26.000 kroner til det dobbelte, og jeg fik ret travlt med at drøne rundt og købe gavekort hos øens butikker og restauranter.”

I dag har han hørt, som man gør på små øer, at han i folkemunde bliver kaldt ”Mister Banko”. Og online-bankospillet er en ny tradition på øen.

”Succesen med onlinebanko fik mig til at tænke over, at man med Facebook Live kan nå folk, der normalvis ikke er interesseret i et emne, fordi det bliver præsenteret for dem i andre rammer. Da folk hentede deres gavekort hos min kæreste og jeg, fortalte de, at de normalt forbandt banko med fyldte forsamlingshuse og sure ældre damer, der tyssede på en. Men, at de synes det havde været ret fedt at deltage på den her måde fra deres eget hjem.”

De nye erfaringer med at flytte begivenheder fra et rum over i et andet, kombineret med en generel interesse for livestreaming, fik Lars til at tænke videre i de baner.

”Jeg grublede i lidt tid over, hvordan man kunne gøre en livestreaming til mere end bare at trykke optag på sin telefon. Jeg havde en masse spørgsmål og tog kontakt til den erfarne journalist Lars Græsborg, der på det tidspunkt også arbejdede selvstændigt med livestreaming. Han var imødekommende, svarede på mine spørgsmål, og jeg skylder ham en kæmpe tak.”

Han nørdede med livestreamingen i en måned. Mulighederne kendte han, de var indlysende, arbejdet lå i at identificere alle de fejl, der kan opstå undervejs – og hurtigt kunne reagere på dem.

Fra AGF til Venstre i Varde

Lars' første kunde i sin enmandsvirksomhed WestStream var fodboldklubben AGF, hvor han sendte live fra den første træningsdag i Fredensvang efter nedlukningsperioden.

”Her kom der spørgsmål ind fra fansene, som vi så stillede direkte videre til cheftræner David Nielsen. Allerede der kunne jeg tydeligt mærke, at jeg havde fat i noget.”

Lars er fortsat i det spor og har netop lavet en livestreaming med Venstre-kandidaterne til den nye borgmesterpost i Varde, hvor borgerne kan stille spørgsmål undervejs. Kandidaten, han streamede i går, er lige skiftet fra DF til Venstre, og det kaster selvfølgelig en del spørgsmål af sig fra potentielle vælgere.

”Det, jeg fortæller mine kunder, er, at jeg har det blik for historien, som en journalist skal have, og så har jeg derudover også teknisk indsigt i, hvordan man laver en professionel afviklet udsendelse – på f.eks. Facebook Live. Jeg kan altså både guide dem indholdsmæssigt og teknisk.”

Hjælp til opstart af virksomhed og tilbud til kunder

I begyndelsen af september var Lars på et BIZ-kursus for medlemmer, der lige er startet som selvstændige. Eller går med overvejelser om at gøre det.

”Det var enormt givende. Også at møde andre og kunne få hjælp til nogle af de ting, jeg er svag til. Og omvendt kunne hjælpe andre med de ting, som jeg er god til. Som for eksempel at lave opsøgende arbejde. Jeg er ikke så bange for at vade ind med træsko på og så tage den derfra.”

Han har også brugt DJ’s juridiske rådgivere i forbindelse med den seneste kunde, Venstre i Varde, der gerne ville have en pakkeløsning af flere ting.

”Jeg havde brug for hjælp til, hvordan man sammensætter et større tilbud. Både i forhold til pris, mængderabat og aftalevilkår. Hvad gør jeg, hvis kunden springer fra halvvejs, eller jeg bliver syg? Det var skide godt at få hjælp til.”

På slutspørgsmålet om, hvad fremtiden bringer svarer han:

”Jeg blev faktisk testet på min beslutning om at være selvstændig i december, hvor der blev slået en oplagt stilling op, som jeg tidligere havde søgt. Men efter lidt overvejelser besluttede jeg mig for at lade være. Jeg har jo gang i noget godt. Så nu er jeg selvstændig med stort S og er forbi det punkt, hvor det bare var en eksperimenterende lille fase i mit arbejdsliv. Nu gør jeg sgu det her ordentligt!”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.