Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Selvstændig medietilrettelægger: ”Du er nødt til at køre i flere spor"

Signe Hartvig Daugaard er tv- og medietilrettelægger og selvstændig på 10. måned. Hun fortæller her, hvad der fik hende til at tage springet, og hvad hun har lært indtil videre.

Selvstændig

Anis Dhiman

Ifølge ekspertgruppen bag Fagenes Fremtid vil stadig flere medie- og kommunikationsprofessionelle blive freelancere, selvstændige eller midlertidigt beskæftigede. Se video og læs mere om tendenserne, der tegner fremtidens medie- og kommunikationsbranche. 

Er du også ny som freelancer eller selvstændig? Tjek DJ's podcast om, hvordan du søger fondsmidler til projekter - og medlem Dorte Palles personlige podcast om, hvordan det var at gå fra fastansat til freelancer.

Hvorfor blev du selvstændig?

”Jeg oplevede de steder jeg var, f.eks. i Dansk Industri, at jeg var god til at sætte de idéer, jeg fik, ud i verden. Det har jeg altid været. I DI var min opgave som udgangspunkt at arbejde med intern kommunikation, men det fik jeg hurtigt vendt til også at blive ekstern. Her producerede jeg små videoer af både de passionerede mennesker, der arbejder i DI, og af deres samarbejdspartnere, der har gang i en masse meningsfulde initiativer. Jeg var sågar med kongehuset på et eksportfremstød i Indonesien.”

Hvilke erfaringer har du gjort dig?

”Jeg har fundet af ud, at der er mange, som gerne vil samarbejde. Hvis bare man udviser energi og kan finde ud af formidle sine ideer, er der rigtig mange, som gerne vil være med.”

Hvad har du taget med fra din tid som ansat?

”Jeg arbejdede meget selvstændigt under min praktikperiode i DI og er derfor ret selvbevidst i forhold til, hvad jeg kan. Den selvstændighed har jeg haft stor gavn af her i opstartsprocessen.”

Hvad brænder du for at løse af opgaver som selvstændig?

”Jeg vil generelt gerne arbejde for en bedre og bredere repræsentation af minoriteter i samfundet. Det gør jeg ved f.eks. ved at pitche mine idéer for relevante organisationer, hvor vi i samarbejde fundraiser. Et eksempel var, da jeg pitchede en idé for Dansk Handicap Forbund, som er resulteret i de projekter, jeg blandt andet arbejder på nu.”

Kan du tjene penge på det, du brænder for?

”Du er nødt til at køre i flere spor som selvstændig. Jeg har en videodel, jeg laver for foreninger og mindre virksomheder, som er vejledning og kurser i, hvordan du producerer video og videoproduktioner. Ved siden af de arbejdsopgaver, har jeg mine større og længerevarende projekter for socialt udsatte, hvor jeg blandt andet arbejder på at få en medieskole for socialt udsatte op at stå.”

Hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til at skabe dig et brand som selvstændig?

”Flertallet af mine produktioner skal helst fortælle historier fra udsattes vinkel. Der skal være en rød tråd i det, jeg laver. Og så arbejder jeg helst ud fra principperne i konstruktiv journalistik, som nedtoner konflikt og lægger mere vægt på at inddrage nuancer.

Jeg har brugt meget tid på at skabe mig en stærk profil. For mig har det været en løbende proces at blive bevidst om, hvilken målgruppe, jeg vil henvende mig til, og hvad jeg specifikt kan tilbyde.”

Hvad synes du er udfordrende ved at være selvstændig?

En udfordring for mig er, at jeg, ligesom som så mange andre selvstændige, presser citronen for meget – og indimellem har svært ved at lægge energien rigtigt. Der er lidt for meget rock’n roll i virksomheden og knap så meget plads til fritid. Heldigvis har jeg en sød forlovet, som klapper skærmen ned, når klokken er blevet for mange. En anden udfordring er ikke at få sat for mange projekter i søen på én gang. Det er jeg heldigvis blevet bedre til.”

Du har været i gang i 10 måneder. Hvordan kører det økonomisk?

”De små opgaver, jeg laver ved siden af de større projekter, hjælper mig med at få det til at løbe rundt økonomisk. Mit første år, betragter jeg som et opstartsår – også økonomisk. Jeg føler det er acceptabelt, at jeg ikke flyver afsted det første år, det er jo nærmest en ny uddannelse, jeg er i gang med.”

Hvad er det vigtigste, du har lært på de her 10 måneder, som du gerne vil give videre?

”Tag på efteruddannelse i at være selvstændig, og få dig et netværk. Jeg lærte meget på BIZ-kurserne, som DJ udbyder. Jeg fik blandt andet et bredere netværk, som jeg både arbejder og sparre med. Jeg fik også undervisning i, hvordan jeg skriver og anvender en forretningsplan, så jeg forholdsvis hurtigt blev bevidst om, hvad det er jeg skal arbejde indenfor – og leve af som selvstændig.”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Mette Secher

DJ BIZ - HJÆLP TIL SELVSTÆNDIGE

DJ har både korte og lange kurser og tilbud til dig, som vil starte egen virksomhed eller som er i luften og gerne vil have hjælp til at drive forretningen bedre.

OVERVEJER DU AT BLIVE SELVSTÆNDIG?

Overvejer du at tage springet og starte op for dig selv? DJ har samlet en række gode råd og tips for nystartede selvstændige.

Lars Bech

FREELANCER & SELVSTÆNDIG

Vi har mange års erfaring med at rådgive freelancere og selvstændige om sygdom, barsel, priser og honorar, skat og moms mm, og som medlem af DJ får du adgang til et stærkt fællesskab i medie- og kommunikationsbranchen.