Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Selvstændig eller freelancer - og på barsel? Sådan gjorde Troels og Mette

Hvordan forholder man sig til barsel, når man er freelancer eller selvstændig, og hvordan får man arbejdsliv og privatliv til at gå op i en højere sammenhæng? Freelancerne Mette Wallach og Troels Kølln tacklede situationen på to forskellige måder.

“Find barselsvikarer til dine faste kunder”

Mette Wallach var på barsel med sit første barn fra maj 2016 til januar 2017. Hun tog seks måneders fuld barsel på dagpenge og kom ret hurtigt i gang igen. “Jeg fandt vikarer til to ud af tre faste kunder. Jeg mistede den kunde, jeg ikke selv fandt vikar til.”

 

Du valgte 6 måneders fuld barsel og et par måneder på deltid. Hvorfor?

“For det første vil jeg sige, at min mand har en fastansættelse. Han kunne tage barsel med løn. Så det tænkte vi, at vi ville udnytte. Det gør faktisk, at vi har otte barselsuger til gode, som vi vil bruge på et eller andet tidspunkt. For det andet var jeg ret bange for at miste mine kunder, mens jeg var væk. Jeg var virkelig angst for ikke at kunne komme ind i loopet igen, så seks måneder føltes som mit maks i forhold til at komme tilbage igen. Det vil jeg ikke være lige så bange for næste gang, vil jeg sige, men i dag er jeg også væsentligt mere selvsikker i min virksomhed. Nu har jeg også prøvet det, og det gik jo ret fint."

  • Mette Wallach (30)
  • Uddannet journalist fra RUC i 2014, har været selvstændig fra begyndelsen

  • Skriver til fag- og dagblade, underviser på RUC og på DMJX og laver kommunikationsopgaver og podcasts for små og store virksomheder.

Privat

Privat

Du fandt barselsvikarer til dine faste kunder. Hvorfor?

"Jeg havde tre faste kunder og fandt barselsvikarer til de to af dem. Den klare fordel ved selv at finde vikarer var, at jeg selv styrede processen. Vikarerne var bare sindsygt glade for de opgaver, jeg gav videre, og vi lavede blot en simpel mail, hvor der stod, at de fik kunden og ansvaret for opgaverne i en bestemt periode, men at jeg så fik kunden tilbage igen. Den tredje kunde, som jeg ikke selv fandt vikar til, mistede jeg faktisk. 'Der er ikke noget galt med dig,' som min kunde sagde, da jeg vendte tilbage, 'men nu kører vi videre med hende.' Hvis jeg selv havde lavet en aftale, så er jeg ret sikker på, at jeg havde fået tjansen tilbage igen."

Hvis du skal på barsel igen, er der så noget, du vil gøre anderledes?

"Jeg vil give mig selv lov til at have mere fuldtidsbarsel. Tiden går så hurtigt, og det kom bag på mig, hvor meget et lille barn fylder. “Ahhh, hun sover vel en del af tiden,” sagde jeg til mig selv. “Så kan jeg godt tage et møde eller to.” I dag er jeg glad for, at jeg i det mindste helligede mig min nye baby i fulde seks måneder og ikke også skulle forholde mig til mange andre mennesker og løbende deadlines.

Det her med at tro, at man er superwoman, det er man altså ikke. Måske især ikke som førstegangsfødende. Der er mange ting, man ikke har prøvet før og som kommer bag på en. Det er vigtigt at give sig selv de privilegier, en fastansat har, og komme fuldstændig væk.

Jeg havde også planlagt et par måneder på deltid efter de seks måneder. Det fungerede ikke optimalt. Jeg kunne ikke sige nej til opgaver, for brændte jeg så mine broer? Hvis man vælger den løsning, skal man være meget disciplineret. Min oplevelse var, at jeg lynhurtigt kom op på fuld tid. Så næste gang tror jeg, det vil være mere enten eller for mig."

Så hvad er dit bedste råd?

"Find barselsvikarer til de kunder, du kan. Så er det dig, der styrer processen, og du ved med 100 procents sikkerhed, at du får kunderne tilbage."

“Følelsesmæssigt føles det som en halv barsel”

Officielt tager Troels Kølln ikke barsel med sin søn. Men han har sagt sin kontorplads op og er rykket hjem. “Jeg arbejder måske 80 procent og har altid Kaj de første timer om morgenen, hvor min kæreste sover.”

 

Du har ikke valgt at tage barsel. Hvorfor?

"Ida-Marie, min kæreste, er lønmodtager, så hun tager ti måneders barsel, hvor hun rent faktisk får otte af dem på fuld løn. Det er selvfølgelig en økonomisk fordel for os, for man kommer virkelig ikke særlig langt på barselsdagpenge. Der er også noget naturligt i, at det er hende, der har mest barsel, da hun især i starten vil være mere på, end jeg vil være som mand. Men jeg planlægger at gå ned på noget, der hedder halv tid, når Ida-Marie starter på arbejde igen, og vi har aftalt, at det også er mig, der kører Kaj ind i institution i november 2018. Jeg har også sagt til mig selv, at jeg ikke behøver at have samme kadence som før. Jeg vil sige, at jeg måske arbejder 80 procent af, hvad jeg gjorde, før Kaj kom til verden, og så har jeg jo rykket kontoret hjem."

  • Troels Kølln (31)
  • Uddannet journalist fra DMJX i 2012, kandidatgrad i arbejdslivsstudier og internationale udviklingsstudier fra Roskilde Universitetscenter i 2015
  •  Journalist og redaktør med speciale i arbejdsliv, arbejdsmiljø, arbejdsmarked. www.troelskolln.dk

"Det bedste råd må være at sørge for at få barn med en lønmodtager"

Jan Møller Hansen

JAN MOELLER HANSEN

Præcis. Du arbejder fra soveværelset nu. Hvorfor det?

"For at være så meget sammen med Kaj og Ida-Marie som muligt. Det er tit mig, der tager Kaj de første par timer om morgenen, hvor Ida-Marie så kan sove. Og så går vi tit en tur sammen midt på dagen. På den måde føles det som en halv barsel. Det kræver selvfølgelig, at man kan lukke af, hvis Kaj græder eller er utilfreds, og at man laver en klar aftale med sin kæreste om, at man rent faktisk er på arbejde, selv om man sidder inde i soveværelset. Men jeg synes, det går fint, også selv om her faktisk ikke er særlig lydtæt hjemme hos os. Min kæreste er jo heller ikke hjemme hele tiden. Men egentlig vil jeg sige, det at høre dem, har den modsatte effekt på mig: Jeg bliver mere effektiv. Hvis de var ude hele tiden, ville jeg være bange for at kaste mig på sofaen."

Hvis du skal på barsel igen, er der så noget, du vil gøre anderledes?

"Jeg ville sige min kontorplads op langt tidligere, og så ville jeg sørge for, at jeg ikke havde et vikariat, jeg skulle afslutte. Da Kaj blev født, var jeg midt i et længere vikariat for Magisterbladet, og det gjorde, at jeg skulle tilbage kort efter fødslen. Næste gang vil jeg være fuldtidsfreelancer, så jeg kan være mere hjemme i starten, og kun have mindre jobs op til og efter fødslen."

Hvad er dit bedste råd?

"Sørg for at du har opgaver, der kan deles op i mindre bidder. Noget der gør, at du har mere fleksibel tid derhjemme og kan være med, når sundhedsplejersken kommer forbi, eller dit barn skal vaccineres. En opsparing er også en god idé, så man har en økonomisk buffer. Men det bedste råd må være at sørge for at få barn med en lønmodtager, ha ha."

Skal du på barsel? DJ hjælper dig med at blive klogere på barselsreglerne

Sådan søger du barselsdagpenge som freelancer eller selvstændig i DJ

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.