Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Seks konkrete forslag fra DJ til en ny medieaftale

Styrk de lokale og regionale medier, giv de nye medier nogle bedre vækstbetingelser, og tag grundigt fat på problemerne med de sociale medier.

Medieaftale

Jenz Koudahl Det var positivt, at nogle af DR-besparelserne blev rullet tilbage, men der er stadig masser af ting, politikerne kan tage fat på i en ny medieaftale.

Coronakrisen har understreget behovet for kritisk og oplysende journalistik af høj kvalitet. Og set fra mediernes synsvinkel var finansloven er godt skridt til at understøtte det. I 2021 skal der forhandles en ny medieaftale, og DJ vil gerne hjælpe politikerne på vej med seks konkrete bud på, hvad de skal med i aftalen.

DJ-formand Tine Johansen siger:

"Nu skal en ny medieaftale føre os videre i retning af, at danskerne kan få mere og bedre journalistik og public service. Det har DJ nogle konkrete forslag til: Styrk de lokale og regionale medier, giv de nye medier nogle bedre vækstbetingelser, og tag grundigt fat på problemerne med de sociale medier.
Der er behov for at rette mere op på fejlene i den nuværende medieaftale. Og der er behov for, at politikerne tager fat på fremtidens udfordringer."

DJ's seks forslag til en ny medieaftale:

 1. Der skal investeres mere i dansk public-indhold – ikke meget mindre.
  Partierne bag finansloven har stoppet de planlagte besparelser i DR og vil tilføre medieområdet godt 280 mio. kr. i 2024-25. Det kvitterer vi for i DJ. Det ændrer imidlertid ikke ved, at DR i 2021 vil være beskåret med over 400 mio. kr. Og det ændrer heller ikke ved, at den samlede støtte til private og offentligt ejede medier i 2021 vil være mindre, end den var i 2018. Det er en alvorlig svækkelse af det danske medieindhold på et tidspunkt, hvor der er behov for det modsatte.
 2. De lokale og regionale medier skal have en større del af mediestøtten
  Titelloftet kan sættes ned, og støtten til de lokale og regionale medier, herunder ugeaviserne, skal hæves.
 3. Nye medier skal have en bedre grobund
  Mediestøtte-loven bør have et serviceeftersyn. Kravene til støtte bør justeres. Nye online-medier er ofte nichemedier, og derfor bør der lempes på kravet til, hvor bredt et medie skal favne indholdsmæssigt for at kunne få støtte. Der bør desuden lempes på de formelle krav til ansøgningerne
 4. Public Service-Puljen skal moderniseres
  Public Service-Puljen bør opdateres, så flere typer af medier kan søge. Der skal være et krav om overenskomstmæssige forhold hos modtagerne. Pressefotografi og bladtegning bør omfattes af puljen. Og det bør prioriteres at højne kvaliteten af danske undertekster.
 5. Elefanten i rummet: Techgiganterne skal reguleres
  De største udfordringer for den danske mediebranche kommer ude fra, og en ny medieaftale uden en regulering af techgiganterne er kun en halv aftale. Af både etiske og økonomiske grunde skal der handles nu. Og vi kan ikke vente på fælles internationale løsninger.
 6. Omlægningen fra licens til skat skal gøres på den rigtige måde
  Den økonomiske ramme for støtten til medierne må ikke blive en årligt tilbagevendende del af finanslovsforhandlingerne. Det bør være sådan, at mediestøtten kan fastlægges for en længere årrække.

 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.