Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Sådan læser du bedst til eksamen henover juleferien

And, flæskesteg og eksamen – hvordan får man det hele til at gå op i en højere enhed? DJ's karriere- og trivselskonsulent guider dig til eksamenslæsning i juleferien.

Eksamenslæsning i juleferien

Mikkel Inumineq

Mange studerende kan nikke genkendende til eksamenslæsning henover helligdagene. Vi har alle sammen været der, og det er ikke særligt sjovt at læse til eksamen midt i andestegen og champagnen. DJ har talt med Adina Vind, der er trivselskonsulent hos Dansk Journalistforbund. Hun kommer her med sine bedste råd til en god eksamenslæsning.

Hvad kan de studerende gøre for at eksamenslæsningen bliver mere overskuelig?

Jeg tænker mest af alt, at det handler om, at man får planlagt sin tid allerede fra start af. De studerende skal sørge for at skabe sig et overblik over, hvad de skal nå at have læst. De skal derefter sørge for at prioritere, hvad der er det vigtigste at få læst, da det ikke altid er sikkert, at man kan nå at få læst alting. Så de studerende skal simpelthen prioritere et A-hold og et B-hold i deres læsestof og få planlagt tiden ud fra det. Til det kan de lave en læseplan for deres eksamensforberedelse. De kan for eksempel lave et simpelt skema, som de kan hænge op på væggen, så det kan skabe et visuelt overblik. Det er dog også vigtigt, at de studerende sørger for at indlægge pauser til at holde fri – og vigtigst af alt, at de holder fri, når de har fri. Man skal ikke læse ti timer i streg – der skal være tid og plads til at ens hjerne kan få nogle små pauser undervejs. Det er utroligt vigtigt.

Har du nogle teknikker til hvordan de studerende bedst strukturere deres tid?

En læseplan er essentiel! Der er nogle, der kan få gavn af at bruge læse- eller arbejdsteknikker, som man også kan bruge i ens arbejdsliv. Det kunne for eksempel være pomodoro-teknikken, hvor at man arbejder intensivt og fokuseret i 25 minutter og derefter holder en pause i 5 minutter. Det kan man dog ikke gøre hele dagen, da man også skal have nogle længere pauser undervejs. Teknikken er en meget intensiv måde at arbejde på og kan være med til at styre ens fokus, så man koncentrerer sig fuldt ud på ens arbejdsopgave i de 25 minutter, hvor man arbejder.

Hvordan holder de studerende bedst motivationen oppe?

Først og fremmest skal de prioritere det vigtigste – og sørge for at give sig selv lov til at lave andre ting ved siden af eksamenslæsningen. Der skal også være plads til at holde jul, at fejre nytår og tage til julefrokoster ved siden af læsningen. De studerende skal også have mulighed for at kunne løbe en tur eller tage i biografen med deres kæreste – selvom de læser til eksamen. Det skal dog foregå i så moderate mængder, at det ikke går ud over ens eksamenslæsning og læseplan. Aktiviteterne ved siden af eksamenslæsningen kan dog være med til at skabe nogle små åndehuller i hverdagen, der sikrer at det hele ikke kommer til at handle om at læse til eksamen. Det gør os ikke mere effektive – eller til bedre studerende – at vi læser dagen lang. Vores hjerner har også brug for nogle åndehuller. Selvom det kan føles som om at eksamenslæsningen skal fylde alle ens vågne timer, så er det altså en kæmpe stor fordel at lave noget andet engang i mellem.

Hvilke faldgruber skal de studerende undgå?

Der tænker jeg meget på de klassiske faldgruber, når man har travlt – nemlig at man nemt kommer til at nedprioritere søvn og ordentlig mad og drikke. Man skal forsøge at undgå de her ”quick fixes”, hvor man drikker energidrik eller spiser slik for at holde sig kørende. Der skal nemlig noget godt brændstof til hjernen. Det er lige så vigtigt, at sørge for at komme ordentlig tid i seng, så man ikke sidder oppe hele natten og læser. Hvis man er én af dem, der læser bedst om natten, så skal man måske sørge for at tage en lur i løbet af dagen, så søvnen ikke bliver nedprioriteret.

En anden faldgrube er at falde i notifikationsfælden, hvilket forstyrrer vores evne til at holde fokus. Her er det vigtigt at sørge for at lave de bedste betingelser for, at man ikke bliver afbrudt i læsningen. Det kan hjælpe at sætte sin telefon på lydløs eller flytilstand, så man ikke bliver fristet til at kigge på den undervejs i læsningen. På den måde optimeres ens arbejdsbetingelser og det giver hjernen plads til at holde fokus.

Hvad er dine 3 bedste råd til eksamenslæsningen?

  1. Først og fremmest, så skal de studerende sørge for at trække vejret. Det er noget man altid kan fokusere på, hvis det hele føles overvældende. Der er det altid en rigtig god idé at prøve på, at trække vejret helt ned i maven for at få ro i kroppen. Det er langt hen ad vejen et godt råd i alle livets sammenhænge. Find en vejrtrækningsøvelse, der passer dig - og brug den når det hele bliver for meget. Der sker en hel masse processer inde i kroppen, hvor det beroliger hele ens system, når man trækker vejret helt ned i maven.
  2. Et andet godt råd er at sørge for ikke at ignorere kroppens signaler og behov. Når vi er stressede, så kommer vi som tidligere nævnt nemt til at nedprioritere vores søvn og en ordentlig kost. Det er bare en kæmpe fejl, når vi skal bruge vores krop og vores hjerne til at præstere, hvilket vi jo gør når vi læser. Det er ikke fordi man skal være en frelst type, der ikke må spise juleslik eller drikke kaffe, men sørg for at gøre det med måde. Jeg håber på, at de studerende vil øve sig i at lytte til kroppens signaler og behov.
  3. Sidst, men ikke mindst, så er det vigtigt at de studerende tager det seriøst og får planlagt deres tid. Vi har alle sammen været der - og det er ikke særligt sjovt at læse over julen, men det er hurtigt overstået. Det føles ikke sådan når man er i det, men det er noget man skal igennem ligesom så mange andre forhindringer, som vi allerede nu har overstået. Julen kan være sej at komme igennem med eksamenslæsning, men husk at det er en kort periode. Det lønner sig i den anden ende, når man har struktureret sin tid og taget det seriøst kombineret med at man har passet på sig selv.

Slutteligt vil jeg gerne ønske de studerende en god jul - og det skal nok gå alt sammen! De skal sørge for at give sig selv lov til at holde fri - og slippe den dårlige samvittighed, når de holder pauserne. For de har brug for dem - og de er vigtige, så nyd dem, når I har dem.

Kommentarer