Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Sådan håndterer du #IdioterMedInternet

Journalist og foredragsholder Abdel Aziz Mahmoud modtager så mange ubehagelige beskeder, at han har opfundet et hashtag for det. Journalist og komiker Sanne Søndergaard opfordrer alle til at politianmelde trusler og få hemmelig adresse. Digital chikane går ikke bare væk af sig selv. Få de to journalisters bedste råd til at håndtere den.

Sanne og Abdel

Ulrik Jantzen og Christian Hoyer

Se eller gense DJ's debatarrangement om digital chikane her og hør - udover Abdel Aziz Mahomoud og Sanne Søndergaard - ekspert i digital chikane, Maia Kahlke Lorentzen fortælle om de forskellige afsendere af digitalt had, samt DJ's arbejdsmiljøkonsulent Tom Hansen fortælle om lovgvningen på området.

Læs mere om digital chikane

Had, trusler, trolling og byger af ubehagelige beskeder er hverdag for mange, der deltager i den offentlige debat eller er kendte ansigter. For mange af DJ’s medlemmer er digital chikane også en del af hverdagen, og DJ sætter derfor fokus på at bekæmpe chikanen, at gøre arbejdsgiverne opmærksomme på deres ansvar samt at klæde medlemmerne på til at håndtere chikanen bedst muligt.

Midt i april afholdt DJ et virtuelt debatmøde med fokus på, hvordan man bedst håndterer at modtage digitalt had, chikane og trusler. Med til at fortælle om, hvordan det er at befinde sig i modtagerenden af digital chikane, havde DJ inviteret to medlemmer, der begge har oplevet massiv digitalt had; journalist og foredragsholder Abdel Aziz Mahmoud og journalist og komiker Sanne Søndergaard.

Ignorer beskederne – eller gør noget ved dem

Abdel forklarede sin strategi til at håndtere de ubehagelige beskeder, han ofte modtager, således:

”Ud over en enkelt dødstrussel, der faktisk endte med, at afsenderen blev idømt ubetinget fængsel, får jeg heldigvis ikke deciderede trusler. Det er mere omfanget af konstante beskeder i min indbakke. Jeg har givet dem et hashtag: #idiotermedinternet for at få et fællesskab med andre, der oplever det og se, hvordan andre løser det her problem.

Der er tre måder at reagere på #idiotermedinternet:

1: folk der prøver at afspore din tråd. Når noget er meget absurd, kan jeg godt lide at pakke det ind i humor for at understrege, hvor grænseoverskridende ytringerne er.

2: når nogen skriver direkte om mig, lader jeg nogle gange opslaget stå uden at kommentere det, for så sker der ofte det, at mange andre går i forsvar for mig, et flok-forsvar. Lidt ligesom i skolegården, hvor nogen blev mobbet, og en anden stillede sig ved siden at for at beskytte vedkommende.

3: beskeder i min indbakke, som ikke er synlige for andre. Ofte svarer jeg høfligt tilbage, og så bliver afsenderen forskrækkede eller overraskede over, at jeg svarer, og trækker det de skrev tilbage eller vender 180 grader. Måske fordi, de bliver flove.

Helt generelt har jeg opdaget, at jeg har 2 muligheder – ignorer beskederne eller gør noget ved dem. Kan du ikke ignorere en idiotisk besked, så skal du gøre noget ved den,” sagde han.

Bliver kaldt kælling på daglig basis

Sanne Søndergaard forklarede sin strategi således:

Jeg har fået alt fra døds- og voldtægtstrusler over dickpics og trolling.

Jeg er dog måske en smule anderledes end de fleste i min måde at håndtere det på, fordi jeg ikke bliver så hårdt ramt af det.

Men punkt 1: start med at have hemmelig adresse. For det er meget ubehageligt at doxet (få offentliggjort sin adresse). Og sørg derefter for at sikre dig digitalt i forhold til fx dine adgangskoder. Troldene er dygtige digitalt – og politiet kan ikke finde dem.

Og punkt 2: Anmeld. Hvis man får trusler, skal de anmeldes. Ikke kun for at de personer skal have en straf, men også for at få dokumenteret, hvor stort et problem det her er. Politiet har ikke ressourcer til at håndtere det.

På daglig basis gider jeg ikke interagere med folk – så jeg har lavet en regel på mine kanaler: man må gerne være uenig, man må bare ikke være idiot. Og det er udelukkende mig, der bestemmer, hvornår man er idiot. Så jeg blokerer rask væk. Jeg tjekker også alle, der har liket en idiotisk kommentar, og så blokerer jeg også dem. Det betyder, at jeg ikke får så meget lort længere, fordi jeg har fået ryddet ud.

Hvordan håndterer jeg så at blive kaldt kælling på daglig basis? Det går mig ikke på personligt, men jeg kan forstå, at andre virkelig bliver ramt. Jeg er nok bare lidt for vant til det – og når man har været udsat for så meget grov chikane, sexisme og mobning fra mine kollegaer i standup-branchen, som jeg har, så er folk på internettet piece of cake.

Og så lærte jeg som kvindelig komiker tidligt, at andres mening om dig har ikke noget med dig at gøre. Jeg opsøger ikke, hvad andre mennesker skriver eller mener om mig,” sagde hun.

Et problem for samfundet

DJ-formand Tine Johansen mener, at digitalt had og chikane har stor indflydelse på vores samfund.

”Det er i mine øjne det største demokratiske problem, vi har. Samtalen er gået i stykker. Hetz, trusler, had, voldsomme angreb ødelægger mange menneskers lyst til at stille deres holdninger og viden til rådighed for den offentlige debat. Det er hårdt for den enkelte modtager af digital chikane, men det går ud over os alle sammen,” mener hun.

Se hele debatarrangmentet her (kun for DJ-medlemmer)

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Helle Baldersbæk

fre, 04/16/2021 - 15:45

Abdel Aziz Mahmoud bør tørre øjnene og holde op med at lege offer.
Efter en radioudsendelse, han deltog i, erklærede jeg mig på hans væg enig med ham i, at ord også er vold. Hvor han mente, at ord, der kritiserer hans og hans åndsfællers adfærd og ikke mindst den ideologi, de manisk klamrer sig til, indtog jeg en anden holdning. I et sobert sprog selvfølgelig.
Om han ønskede en saglig dialog? Nix. Han pudsede sin mor på mig, og hun er for viderekomne.