Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Sådan får du et skarpt CV og forbereder dig til jobsamtalen

Jobsøgning. Hvad skal du skrive? Hvad skal du sige? Hvad skal du gøre? Der er heldigvis hjælp at hente. Karriererådgiver i DJ, Stine Daugaard, giver sine bedste tips og tricks til din jobsøgningsproces

Book en karrieresamtale i DJ og få hjælp til din konkrete jobsøgning

Hjertet banker og nervøsiteten kommer frem. Hvad skal man sige? Hvad skal man gøre? DJs karriererådgiver Stine Daugaard kommer her med tips og tricks til dit CV, din ansøgning og til jobsamtalen.

Hvilke råd kan du give de studerende til at få et skarpt CV?

Det jeg altid vil anbefale er, at man starter med er at lave et brutto CV. Det vil sige, at man laver et CV med alle de jobs og tidligere erfaringer man har haft. Brutto CV’et er ikke det CV, som man sender ud til alle arbejdsgivere fremadrettet. Når du går ud og søger et studiejob, så skal du sørge for at specialisere dit brutto CV til den enkelte stilling. Der skal du kun tage det med, der er relevant og udvælge hvilke af dine kompetencer og erfaringer, der kan gavne den konkrete arbejdsgiver. Det er en klassisk fejl, at man kun laver ansøgningen specifikt til den stilling man søger, men man skal faktisk også gøre det med sit CV.

Mange studerende tænker ofte ”jeg er stadig studerende – hvad har jeg at byde ind med”, og der er det vigtigt at huske på, at man altid vil have noget at byde ind med. Brug eventuelt ti minutter på at notere alt det ned som du kan. Det kan være alt hvad du har fået ros for, hvis du har vundet noget eller du har fået anerkendelse for noget – sørg for at skrive alt ned. Det kan være et rigtig godt afsæt til at finde ud af, hvad du er god til. Hvis det er svært, så kan du spørge folk omkring dig, der kender dig fagligt – eksempelvis en medstuderende, en nuværende chef eller en underviser.

Har du nogle gode råd til jobansøgningen?

Jeg vil anbefale, at man i sit CV kigger tilbage og i jobansøgningen har fokus på at kigge fremad. Det er her du fortæller arbejdsgiveren, hvordan du vil være, hvis du får jobbet. Hvis du fortæller om noget du allerede har erfaringer med, så hjælper du arbejdsgiveren med at se, hvordan du vil bruge dem i stillingen. Hvis du gerne vil vise, at du er en god kollega, så stop op og tænk over hvad, der gør dig til en god kollega! Beskriv dig selv og dine kvaliteter.

Hvordan forbereder de studerende sig bedst til jobsamtalen?

Start med at forberede dig! Mange har ofte den fejlagtige opfattelse, at man bare skal være sig selv - og ja, det skal man, men du skal også være den bedste udgave af dig selv! Hvilket vil sige, at du skal vide, hvorfor du har søgt stillingen, så du til jobsamtalen kan forklare, hvorfor at du er den rigtige til stillingen.

Til den gode jobsamtale, der forestiller man sig, at man allerede har fået jobbet. Man skal forklare, hvordan man ville agere på arbejdspladsen og løse opgaverne, så arbejdsgiveren nemt kan se dig som en del af teamet.

Vær forberedt på, at fortælle hvem du er som fagperson og hvad du gerne vil bidrage med til virksomheden. Det er derudover også en god idé at være forberedt på, hvad det er man gerne vil spørge om. Sørg for at have nogle gode intelligente spørgsmål klar til, hvis arbejdsgiveren spørger ind til om du har nogle spørgsmål.

Eksempler på spørgsmål kunne være:

    • Når jeg har været ansat i et halvt år, hvordan ved jeg så, at jeg er lykkedes i jobbet?
    • Hvordan ser en almindelig arbejdsdag eller uge ud hos jer?
    • Hvem bliver mine nærmeste kollegaer og hvad er deres opgaver?

Hvilke fejlkilder skal de studerende undgå at lave?

Den helt klassiske fejl er ikke at forberede sig eller hvis man ikke forbereder sig godt nok. De skal sørge for at tænke igennem, hvad de har at byde ind med.

Stines Daugaards tre anbefalinger til de studerende:

  1. Jeg vil altid anbefale, at man har stillingsopslaget, sin ansøgning og sit CV med til samtalen. Man kan eventuelt også have en lille lap papir med ens spørgsmål med.
  2. Husk at høre efter, hvad der bliver spurgt om. Hvis man er synes, at jobsamtalen er en presset situation, så kan man nemt blive opslugt i sine egne tanker. Det kan betyde, at man glemmer at lytte efter.
  3. Hvis du ikke kan svare på deres spørgsmål, så er det helt okay at sige “det er jeg lige nødt til at tænke over et øjeblik” eller “det har jeg ikke lige noget godt svar på, hvis man ikke har det”.

 

Du kan læse mere om CV, jobansøgninger og jobsamtaler på DJs hjemmeside.

Kommentarer